2013. március 5., kedd

Arroz doce vagyis Portugál tejberizs

Mielőtt azt hinnétek, hogy áttértem teljesen a  portugál konyhára, elárulom, az EK Nemzetek konyhája rovatába készítettem egy portugál összeállítást, azért ez a sok portugál recept. És még biztos lesz, mert nagyon megkedveltem a konyhájukat. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki egy kis ízelítőt szeretne Portugália konyhájából.



Hozzávalók: 3 dl forró tej, 2 dl víz, 12, 5 dkg rizs, 3 evőkanál cukor, 2 tojássárga, 1 citrom héja, 2 fahéj rúd, 1 tasak vaníliás cukor, csipet só, kevés őrölt fahéj.
Elkészítés: A vizet felforraljuk egy vastag falú edényben, beletesszük az alaposan átmosott rizset, fedővel lefödve 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a forró tejet, a cukrot, az egészben hagyott citromhéjat (a fehér keserű rész nélkül), a fahéjat, és folyamatosan kavargatva puhára főzzük. Amikor a rizs már megpuhult, de még van alatta a folyékony tejből, kiveszünk belőle néhány evőkanállal, elkeverjük a tojássárgával, majd a rizshez adjuk. Tálaláskor a fűszereket kivesszük a rizsből, őrőlt fahéjjal diszítjük.

9 megjegyzés:

Csilla írta...

Nagyon szeretem a tejberizst! A kép láttán most jól megkívántam... :) Milyen érdekes, hogy mindenhol olyan receptet találok ahol vízzel- tejjel főzik. :) Én csak tejben főzöm. :)

Hankka írta...

Érdemes lenne kipróbálni, biztosan finom így is a tejberizs! :) Gyönyörűen tálaltad! :)

HajniZoli írta...

Így szoktam főzni, vízben, aztán tejet rá, citromhéjjal, csak tojássárgát nem tettem eddig. Az szerintem besűríti, nem? Fincsi!
Aranyos a szív alakú tálacskád:-)

Vicuska írta...

Szeretem a tejberizst!

Blogkonyha írta...

Biztos finom, habár én még tojással sosem főztem. A tálalás nagyon helyes!

Katalin írta...

Milyen szép, és milyen fincsi lehet :)

mary írta...

Nagyon csábítóóó!! Én is simán, tejben szoktam főzni, s ha teszek is hozzá tojás sárgáját, azt csak, mikor már teljesen készen van, s levettem a tűzről, utána pedig hozzákeverem a felvert tojásfehérje habját is. ez a változat is nagyon tetszik. ki fogom próbálni. Nagyon tetszik a tálkád!! :)

rózsa-foltműhelye írta...

Szia,én szoktam a tejberizsbe beletenni egy fél zacskó vaníliás pudingport, egy kis cukorral és egy kis tejjel csomó mentesen elkeverve, a vége felé,úgy is nagyon finom :o)

Kati írta...

Csilla, én is tejben szoktam főzni, de úgy látszik, a portugálok így készítik, több receptet is átnéztem külföldi oldalakon, mindenikben így volt.

Hankka, köszi, nagyon finom így is:)

HajniZoli, köszi:) Igen a tojássárgája besűríti, olyan lesz, mintha pudinggal készült volna.

Vicuska, én is:)

Illéskrisz, én is most főztem így először:) Köszi:)

Katalin, az volt bizony:) Köszi:)

Marika, a te változatod is jól hangzik:) Köszike:)

Rózsa, el tudom képzelni. Így tojással is olyan mintha pudingot tettél volna bele.