2013. február 5., kedd

Mártás vaddisznóhússal, spagettivel

Ezt a fogást én készítettem a hétvégén Ivóban, a visszajelzések, és az üres fazék azt mutatták, hogy ízlett a társaságnak. Remélem tényleg így volt. Ez egy egyszerű recept, hasonló módon szoktunk mártást készíteni házi disznó húsából is, gomba nélkül.





Hozzávalók: 65  dkg  csont nélküli vaddisznóhús (karaj vagy comb), 25 dkg gomba, 2 hagyma, 4 – 5 cikk fokhagyma, 5 – 6 dl  főzőtejszín, 1 - 2 dl tejföl, só, bors, pirospaprika, kevés olaj, 1 kis kocka vaj, 1 tasak spagetti.
Elkészítése: A húst vékony szeletekre vágjuk, az elkészítés előtt egy éjszakára sóval, borssal, fokhagymával bepácolva, a hűtőben pihentetjük. A hússzeleteket átforgatjuk a felforrósított olajon, amíg kifehérednek, hozzáadjuk a félbe vágott hagymát, vizet töltve alája, lassú tüzön puhára pároljuk, folyamatosan pótolva alatta a melegvizet, ha elfőne. A vaddisznóhús kb. 2 – 2, 5 óra alatt puhul meg.
 Közben a gombát is felszeleteljük. Kevés olajat forrósítunk, átforgatjuk benne az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, átpirítjuk, sózva, borsozva saját levében megpároljuk.
Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk a gombát, pirospaprikázzuk, felöntjük a tejszínnel és a tejföllel, amikor felfőtt hozzákavarunk egy kis kocka vajat, és folyamatosan kavargatva besűrítjük.
A szokásos módon kifőzött spagettivel tálaljuk

8 megjegyzés:

teller-cake írta...

Én a gombás változatra szavazok...;-) Rajtam sem múlt volna, hogy üres legyen az a tál....

Katalin írta...

Remek fogás lehetett! Szép gusztusosan tálaltad :)

Blogkonyha írta...

Hm, de guszta kedvem lenne megenni... Még ha korán van, akkor is... :o)

ingyom bingyom írta...

Gratulálok!
Négy szakácssipkás kaja!
Én még csak szállodában ettem vadpörköltet, de nagyon szeretem, ha ez a hús finom puha omlós lett, akkor le a kalappal előtted!

Puszi!

Hankka írta...

Jól hangzik, bár még soha nem ettem vaddisznóhúst, szívesen megkóstoltam volna, nagyon guszta! :)

Edó írta...

Na látod,milyen jó lett az tejszínnel is:))Egyébként én nem kóstoltam (még sok mást sem),mert túl nagy volt a bőség,de biztosra veszem,hogy nagyon fincsi volt!

Adél írta...

Én meg aláírom, hogy finom volt ez a mártás, ízlett nagyon. Nagyon ügyes voltál Kati, ezuton köszönöm neked a segítséget is:)

Kati írta...

Teller - cake, nekem is nagyon ízlett a gombás változat:) Nagy gomba barát vagyok:)

Katalin, nekem legalábbis ízlett, s úgy láttam a többieknek is:)

Illéskrisz, szívesen megkínáltalak volna:)

Mariann:) Köszi, de addig van még:) Bizony ez a hús finom, puha omlós lett, igaz sok idő kellett hozzá.

hankka, én se sokszor ettem életemben vaddisznóhúst, talán most másodszorra, de nagyon finom volt:)

Edó, igen, jó lett persze a tejszínnel is:)

Aleda, köszi, nagyon sokat számít nekem az elismerésed, mert láttam, hogy te tényleg profin sütsz - főzöl. Én is köszönöm itt is a segítséged:)