2013. február 21., csütörtök

Füstöltsajtos brokkoli krémleves

Végre, végre, végre, sikerült olyan finom brokkoli krémlevest készítenem, amilyent elképzeltem magamnak. Mert bizony, már többszöri próbálkozás áll ennek a levesnek a hátterében. Még a télen megpillantottam valamelyik külföldi oldalon egy nagyon guszta fotót egy brokkoli krémlevesről, amelyen a tányérból élénkzöld brokkolidarabok, és napsárga sajt kandikált ki. Na olyan sajtot nem láttam itt nálunkfele. Kerestem a télen a friss brokkolit többször is, de amikor én kerestem éppen sosem volt. Ezért ráfanyalodtam a fagyasztott brokkolira, na de olyat se fogok többet soha venni. Készítettem belőle levest, két változatban is, minden finomsággal, de egyik sem ízlett.
És most amikor nem is kerestem (vagy mást kerestem) ott állt előttem a polcon a friss brokkoli. Vettem is rögtön belőle. És ismét bebizonyosodott, hogy a friss alapanyagot semmi sem pótolja. Igazi, friss,  tavaszi zöld színű, isteni finom leves lett belőle, bár a tejföl halványított a színén. Felvéve az ismétlések listájára.




Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 10 dkg füstöltsajt,10 dkg füstölt csirkemell, 1 hagyma, 8 - 10 cikk fokhagyma, 1 dl tejföl, só, fehérbors, kevés olívaolaj.
Elkészítése: A brokkolit folyó víz alatt alaposan átmossuk, rózsáira szedjük. A füstölt csirkemellet kis kockákra vágjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk.A sajtott aprólyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, felöntjük kb 1, 5 l vízzel, felforraljuk. Amikor már felforrt beletesszük a brokkolit, sózzuk, lassú tüzön puhára főzzük, 5 - 6 brokkolirózsát kiveszünk, a többit egy mixer segítségével pürésítjük. A tejfölt egy kevés lével felhígítjuk, a leveshez keverjük. Visszatesszük bele a megmaradt brokkolirózsákat, a megpirított csirkemellet, és a sajtot. Kevés fehérborssal fűszerezzük. Tálaláskor még reszelhetünk sajtot a tetejére.

14 megjegyzés:

Tálaló írta...

Imádom a brokkolikrémlevest.

Bár én csak egy kis fej hagymával és burgonyával főzöm össze,pürésítem és ha van itthon,kevés tejszínnel összforralom.
Így viszont sokkal különlegesebb:)

Gerdi írta...

Én is tettem egy próbát a brokkolikrémlevessel, s meglepetésemre még ízlett is a családnak, már ismétlés is volt. Bár másképp készítettem, de így is biztosan finom.

Unknown írta...

Nagyon guszta,biztos finom is !!!

martinelli írta...

Szeretném :)

Katalin írta...

Tényleg nagyon guszta lett a levesed! A brokkolit én sajnos nem szeretem :)

Okki írta...

Szeretjük a brokkolit, igaz még levest nem készítettünk belőle, de így a füstölt sajttal és csirkemellel nagyon finom lehet. Lejegyzem, egyszer kipróbálom. :)

María írta...

Nagyon finom lehetett a levesed!! Csodásan mutat :)!!

Seffer Lilla írta...

Hmm, azt hiszem meg van a mai levesünk. Nagyon guszta lett!

Annamari írta...

Én egyszer próbáltam a brokkoli krémlevest és megfogadtam: SOHA TÖBBÉ :) de lehet, hogy egy ilyen megbolondított változattal meg fogok még próbálkozni :) viszont a brokkoli finom, ezt aláírom.

Noryta írta...

Hmm, de guszta Katim! :)

Hankka írta...

Nálunk pedig felvéve az elkészítendők listájára, egyébként is nagyon szeretjük a krémleveseket! :)

Kati írta...

Tálaló, a te változatodat is kipróbálom egyszer:) Köszi az ötletet:)

Gerdi, ahány ház, annyi szokás:) Hogy finom, az biztos:)

Rózsa, nagyon finom:) Köszi:)

martinelli, elhiszem:)

Katalin, mindenkinek van olyan étele amit nem szeret:)

Okki, hidd el nagyon finom leves formájában is, én még más formában nem próbáltam, de következik:)

Mária, köszi:) Mindig megyek hozzád nézelődni, sajnos nem mindig tudok megjegyzést hagyni, de tudd, hogy járok hozzád:)

Csilla Andi, remélem ízlett:)

Annamari, soha ne mond, hogy soha:) Nekem is harmadszori próbálkozásra lett olyan amilyennek akartam. Neked mi nem sikerült vele? Ezt a receptet nyugodtan kipróbálhatod, mert garantálom, hogy finom.

Noryta, köszi:) Rég nem láttalak:)

Hankka, nem fogtok csalódni benne:)

Rosita Vargas írta...

Luce muy rico es una verdadera delicia me encanta quiero un posillo,abrazos y abrazos.

Kati írta...

Thank you:)