2013. február 13., szerda

Citromos keksz Kicsimnek ajánlva

Kicsim, ezeket a kekszeket Neked küldöm, egyelőre csak virtuálisan, remélem szebbé teszem egy kicsit ezzel is a mai napodat. Szeretlek, mint az ősszes többi napon is.
" Félszárnyú angyalok vagyunk mindannyian, ezért csak akkor tudunk repülni, ha a másikat átöleljük."  Luciano de Crescenzo


Hajnalka kolleganőm hozott egy finom citromos kekszet az EK -s találkozóra, amely nekem nagyon ízlett. Kérdeztem is tőle, hogy hogyan készíti, azt mondta, hogy fele lisztet kukoricalisztre cserélte, meg hogy reszelt citromhéjjal is ízesítette. De sajnos a receptje nincs még fent a blogján, ezért megpróbáltam emlékezetből leutánozni, egy alap keksztésztát változtatva meg egy kissé. Hajnalka, köszönöm az ötletet, az enyém nem lett pont olyan, mint a tied, csak hasonló, és egy kicsit ropogósabb, azt hiszem azért, mert az én kukoricalisztem nem volt elég sima, bár malomból vett liszt volt, és át is szitáltam.



Hozzávalók: 12, 5 dkg finomliszt, 12, 5 dkg kukoricaliszt, 12, 5 dkg puha vaj, 12 dkg cukor, 2 tojássárgája, 3/4 kávéskanál sütőpor, 1 citrom lereszelt héja, 1 vaníliás cukor, pici só. A cukormázhoz: 15 dkg átszitált porcukor, 2 - 3 evőkanál citromlé. A diszítéshez: dekorcukor.
Elkészítése: A hozzávalókat egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk. 1 - 2 órát a hűtőben pihentetjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, a tetejét is lisztezzük enyhén, mert másként ragad a tésztája. Különböző formákkal kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távol elhelyezzük. Előmelegített sütőben , alacsony lángon, 10 - 12 perc alatt világosra sütjük.
A cukormázhoz a porcukrot kézi mixer segítségével simára kavarjuk a citromlével. A kihült kekszek tetejét bekenjük ezzel a cukormázzal, dekorcukorral diszítjük.


11 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

A Kicsidnek nagyon jó dolga van! :o)

NYAMMM írta...

Biztos nagyon örült neki:) Nagyon szép színesek:)

Hankka írta...

Olyan jó rájuk nézni, látszik, hogy mekkora szeretettel készítetted! :)

HajniZoli írta...

Biztosan így virtuálisan is nagyon örült ezeknek a szép, színes kekszeknek. Érdekes benne a kukoricaliszt.

Unknown írta...

Nagyon szépek :)

Unknown írta...

Biztosan nagyon finom :o)

Barbi konyhája írta...

Milyen szép kis kekszek, nagyon kedves ajándékot küldtél, biztosan örömet okoztál vele! :)

Unknown írta...

Nagyon kellemes édes meglepetést készítettél így virtuálisan is. Biztosan örült neki, és szebbé varázsoltad ezt a napot.

Kati írta...

teller - cake:)

Illéskrisz:) Hát szegény csak a szemével kóstólhatta:)

Nyamm, köszi:)

Hajni, köszi, bizony, teljes szívemből neki és a családomnak készült, és hac most nem is kóstólhatta meg, de hamarosan küldök neki is belőle:)

HajnZoli, a kukoricaliszttől lesz ropogós, és szép sárga:)

Viktória Bori, köszi:)

Rózsa, már el is fogyott, még a válogatós édesapámnak is nagyon ízlett:)

Barbi, egyelőre csak virtuálisan küldtem, de hamarosan igazán is:)

Erika, igen, tetszett neki így virtuálisan, maga a gesztus is a lényeg benne:)

Unknown írta...

Köszönöm szépen Katinkám, hogy gondoltál rám. Nekem a legnagyobb ajándék te vagy:)! Boldog Valentin napot mégegyszer! Szeretlek!

Kati írta...

Kicsim, úgy megörvendtem ma reggel mikor láttam, hogy írtál:) Nekem is te vagy a legszebb ajándék, s hamarosan te is megkóstólhatod ezt a finom kekszet:) Nagyon szeretlek:)