2013. február 27., szerda

Caldo verde avagy Zöld leves

Ez a leves a portugálok nemzeti levese, amely egy olyan nyeles káposztaféléből készül, ami nálunk nem kapható, ezért kelkáposztával vagy karalábélevéllel helyettesíthetjük. Az íze kicsit hasonlít a mi káposztánkhoz, az állaga, megfőve, inkább salátához hasonló. Nekem nagyon ízlett.
A recept a Páromtól kapott Jamie Oliver- naptár januári receptje, amely elsőre megfogott engem:) 



Hozzávalók: 4 közepes krumpli, 1 kisebb fej kelkáposzta, 1 hagyma, 4 – 5 cikk fokhagyma, 20 dkg chorizo kolbász, 3 – 4 evőkanál olívaolaj, kevés pirospaprika, só; az alapléhez: 20 dkg csontos hús, só.
Elkészítése: A csontos hússal 1, 5 liter alaplét főzünk, a húst kivesszük belőle. A chorizot kevés olívaolajon, pirospaprikával megszórva, megpirítjuk. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. A kelkáposztát fűszálvékonyra vágjuk.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olívaolajon, hozzáadjuk a krumplit, felöntjük az alaplével, puhára főzzük. Amikor a krumpli megpuhult mixer segítségével pürésítjük, hozzáadjuk a káposztát, puhára főzzük. Végül hozzáadjuk a megpirított chorizot, tálaláskor citromlével savanyíthatjuk, és csepegtethetünk rá a chorizo sütésétől visszamaradt olajból.

9 megjegyzés:

Erika írta...

Milyen jól néz ki! Szeretem az ilyen leveseket.

Kati írta...

Erika, köszi, én is:)

Böbe írta...

Guszta nagyon! Ez nálunk is nyerő lenne:))

Blogkonyha írta...

Mi a neve annak a káposztának? Minden esetre, ha nem is abból készült, nagyon guszta!!!

Kati írta...

Böbe, nálam mind egy cseppig elfogyott:)

Illéskrisz, Bors and Pepper szerint (aki Portugáliában él) a neve couve portuguesa, magyarul portugál káposzta. De a kelkáposztával is finom, és nem utolsó sorban egészséges is:)

Hankka írta...

Nagyon szeretjük a leveseket, a krumplival készülteket különösen, úgyhogy nagyon tetszik a recept, viszem is! :)

Annamari írta...

Ez nagyon finom lehet... ki fogom próbálni!

sedith írta...

Érdekes párosítás. Mindent eszünk mi is belőle (mégha a káposzta más is), mégsem főzünk levest pont ezekkel a hozzávalókkal. :)

Kati írta...

Hankka, nagyon finom ez a leves, nem fogsz benne csalódni, s a krumpli sűríti csak a levest, így nagyon egészséges is:)

Annamari, majd szólj, hogy tetszett-e?

sedith, igen, érdekes, azt olvastam, hogy a portugálok nem használnak rántást meg ilyesmit, hanem magukkal a zöldségekkel sűrítik a leveseket, mint pl. itt is a krumplival.