2013. január 27., vasárnap

Orjaleves galuskával

Ezt a levest nem én, hanem anyukám főzte, ő tud ilyen szép galuskákat készíteni, amelyek habkönnyűek. Anyu, köszi a finom levest :)


 Hozzávalók (8 - 10 személyre, egy nagyobb fazékhoz): 1, 5 kg  orjacsont, 10 - 12 sárgarépa, 4 - 5 petrezselyem, 1 zeller, 1 hagyma, só, szemesbors. A galuskához: 3 tojás,  2 dl gríz, csipetnyi só.
Elkészítése: Az orjacsontot hideg, sós  vízben főni tesszük. Amikor felfőtt lehabozzuk, bezöldségeljük a megtisztított, kettőbe vágott zöldségekkel, beletesszük az egészben hagyott hagymát, teatojásban hozzáadjuk a szemesborsot, és lassú tüzön együtt puhára főzzük.
A galuskához a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, és fokozatosan hozzákavarjuk a grizet, hogy egy nem túl kemény, inkább lágy masszát kapjunk. Egy evőkanál segítségével beleszaggatjuk a levesbe, és szintén lassú tüzön puhára főzzük.

9 megjegyzés:

Katalin írta...

Anyukád minden dicséretet megérdemel, olyan szép ez a leves :)

Éva írta...

De finom is tud lenni az ilyen leves. Nagyon guszta! Legközelebb már Te is megfogod tudni csinálni a párodnak biztos!

hankka írta...

Nagyon ínycsiklandó, és csodaszépek a grízgaluskák! :) Én direkt ilyen nagyobbakra szaggatva szeretem! :)

Gerdi írta...

Régen disznóvágás után, általában szilveszterre készült orjaleves. Milyen finom is volt, azóta sem ettem! Megyek vendégségbe hozzátok:-)

Illéskrisz Konyhája írta...

Máris mentettem a grízgaluska receptjét. Az én Jancsim ezért nyúz, hogy csináljak. A legközelebbi leveshez mindenképpen kipróbálom. Guszta!

Csilla Andi írta...

Nagyon guszta, egy finom fánk elé most tökéletes ebéd lenne...:)

María írta...

Gyönyörű a levesed a hatalmas grízgaluskákkal!! Nagyon ügyes vagy :)!

Schnappy írta...

Nyami, imádom!:)

Kati írta...

Katalin, bizony:) Meg is dícsérem mindig érte:)

Éva, köszi:) A levest én is el tudom készíteni, azzal nincs baj, a levesek a specialításaim, hanem a galuska nem biztos ilyen szép lenne az enyém:)

hankka, köszi:) Anyum is mindig ilyenre készíti:)

Gerdi, igen, disznóvágás után szokták, ez is azután készült, csak kicsit megkésve tettem fel:) Szívesen látlak vendégségbe:)

Illéskrisz, köszi, próbáld ki, nagyon finom:)

Csilla Andi, köszi:) Én pedig kérném a fánkot:)

Mária, nem az én érdemem, anyukám készítette, köszi az ő nevében is:)

Schnappy, imádnivaló is:)