2013. január 16., szerda

Lencseleves füstölt házi kolbásszal

Amíg a Párom itthon volt igyekeztem a főzés terén is a kedvében járni, ezért finom leveseket is főztem, mert ott Angliában nem nagyon esznek levest. A három hét alatt háromszor készült leves, mert annyiszor ebédeltünk másnál a 3 hét alatt, hogy többször nem került rá sor. Az egyik volt ez a lencseleves, amit újévre készítettem. A blogomon szerepel már egy Lencseleves, amit vörös lencséből készítettem, ezt pedig a hagyományos zöld lencséből készült. Mindkettő nagyon finom, a különbség annyi, hogy a vöröslencse gyorsan szétfő, a zöld szépen megmarad egészben.



 Hozzávalók: kb. 20 dkg lencse, 3 evőkanál házi ételízesítő, 1 hagyma, 10 dkg füstölt házi kolbász, 10 dkg maradék torokpecsenye, 1evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 2 - 3 evőkanál lestyánecet, kis csokor petrezselyemzöld, csorrintásnyi olaj.
Elkészítése: A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, hogy kidegedjen, hamarabb megfőjjön. A forró olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lencsét, felöntjük hideg vízzel. Felforraljuk, hozzáadjuk az ételízesítőt és csendesen hagyjuk főni, amíg a lencse megpuhul.
Közben a kolbászt karikára vágjuk, kevés olajon pirosra sütjük. A maradék torokpecsenyét kisebb kockákra vágjuk. Amikor a lencse már majdnem  megpuhult hozzáadjuk a kolbászt és a torokpecsenyét, 5 percig együtt főzzük, ha nem elég sós utánasózunk. A lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, kevés levessel hígítjuk, és a leveshez kavarjuk. A tűzről levéve, ha nem elég savanyú lestyánecettel savanyítjuk, a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

8 megjegyzés:

martinelli írta...

Levest még nem készítettem, csak főzeléket, de jól néz ki és biztos finom is.

Hankka írta...

Nagyon guszta, igazán finom lehetett! :) A torokpecsenye kifejezést még nem hallottam, megírnád, hogy mi ez? :)

Erdokóstoló írta...

Én szeretném!

Márti írta...

Én is így készítem. Szegény párod, hogy bírja az angol kosztot? A több éve kint élő barátunk, viccesen azt mondta egyszer, ha nem találták volna ki a konzervet, már éhen halt volna!

kolozsgabi írta...

Mi ez a torokpecsenye? Valami tokaszalonnából sült húsféle??
Nagyon jól néz ki a levesed, én is valahogy így készítem, csak teszek bele egy kis babérlevelet és a végén ecet helyett jófajta erdélyi mustárral (itt vettük a kézműves Magyar Ízek Vásáron erdélyiektől) ízesítem!

Bebi írta...

Szívesen megkóstolnám! :)

Katalin írta...

Jól néz ki a levesed, finom lehetett! Én ritkán szoktam lencséből levest főzni, inkább főzeléket, pedig szeretem :)
Gondolom a három hét gyorsan elszaladt, nem lehet most könnyű neked....

Kati írta...

martinelli, finom a leves, a főzelék, sőt a saláta is belőle:)

hankka, a torokpecsenye az a sült amit nálunk disznóvágáskor a még mosatlan húsból készítenek ebédre, a disznó nyaki részéből, mocskospecsenyének is nevezik sok helyen. A hozzávalóknál is belinkelttem, és ide is belinkelem, fennt van a blogon nálam, itt többet olvashatsz róla: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/12/torokpecsenye.html

Erdőkóstoló, biztos vagyok benne:)

Márti, a Páromnak nincs problémája az ottani ételekkel, igaz 6 hónap alatt fogyott 15 kg-ot, de inkább azért mert ott sokkal egészségesebben esznek, nem fogyasztanak annyi zsíros ételt, és sok gyümölcsöt esznek. S a kezdeti munkakeresés miatt is volt a fogyás, stresszes volt az első időszak. Azt mondja amúgy hogy ott a félkész kaják sem olyanok mint nálunk, pl lehet kapni többféle módon fűszerezett csirkemellet, combot, stb, natór krumpli, vaj, gomba mellette, csak meg kell sütni.

kolozsgabi, eltaláltad, a torokpecsenye az a sült amit nálunk disznóvágáskor a még mosatlan húsból készítenek ebédre, a disznó nyaki részéből, mocskospecsenyének is nevezik sok helyen. A hozzávalóknál is belinkelttem, és ide is belinkelem, fennt van a blogon nálam, itt többet olvashatsz róla: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/12/torokpecsenye.html
A fászeres Góbé mustárra gondolsz? Tiszta jó ötlet:)

Katalin, nálam sem olyan gyakori, de azért készül néha, főzeléket pedig a vöröslencséből szeretjük:)
Elszaladt az a három hét, de csupa szép emlék maradt róla, ami kitart a következő találkozásig, és erőt ad.