2013. január 30., szerda

Fekete retek saláta két változatban: majonézzel és joghurttal

Ismerősöktől hallottam, hogy nagyon finom majonézesen a fekete retek.  És igazuk volt, tényleg finom, csak nagyon kalóriadús nekem, így elkészítettem magamnak egy kevésbé kalóriadús változatot natúr joghurttal.


Majonézes fekete retek saláta.

Joghurtos fekete retek saláta.


Hozzávalók a majonézes változathoz: 1 nagyobb fekete retek, 1 tojássárgából kavart házi majonéz (kb. 1, 5 dl), 2 - 3 evőkanál natúr joghurt, só.
Elkészítése: A retket meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, 5 percet állni hagyjuk, majd a levét kiszorítjuk. Hozzáadjuk a majonézt, a joghurtot, sózzuk, jól összekavarjuk. Lehűtve tálaljuk.

Hozzávalók a joghurtos változathoz: 1 nagyobb fekete retek, 1 dl natúr joghurt, só, őrölt pirospaprika (nálam füstölt paprika jelenleg).
Elkészítése: A retket meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, 5 percet állni hagyjuk, majd a levét kiszorítjuk. Hozzáadjuk a joghurtot, sózzuk, jól összekavarjuk. Tálaláskor a tetejét megszórjuk pirospaprikával. Lehűtve tálaljuk. Jelenleg főtt tojással tálaltam.

8 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta és nagyon finom lehet. Szívesen megkóstolnám. Tudod hogy szeretem még a feketeretket lereszelem és hagymát vágok hozzá besózom nagyon finom eléggé karakteres az illata de jó nagyon!

Zsuzska írta...

Nem nagyon szoktam feketeretket enni, de pótolnom kell ezt a hiányosságot! :-)

Blogkonyha írta...

Vajretket vettem a napokban, írtam is róla de még nem posztoltam. Gondolom az is jó ehhez a recepthez...Finom lehet, főleg a majonézes!

kolozsgabi írta...

Imádom, nagyon finom lehet és egészséges is!!

HajniZoli írta...

Jaj de rég nem vettem fekete retket! Pedig nagyon finom így salátának is és nagyon egészséges! Hétvégére piacozás lesz:-)

Annamari írta...

Kedvencem :)

Kati írta...

Éva, köszi az ötletet, kipróbálom:) És méghozzá nagyon egészséges is mind a feketeretek , mind a hagyma:) Csak vigyázni kell mikor esszük, a mondás azt tartja a feketeretek reggel orvosság, délben étek, este méreg.

Zsuzska, pedig nagyon egészséges:)

Illéskrisz, természetesen a vajretek is jó hozzá (arra a hosszú fehérre gondolsz ugye?) De a feketereteknek sokkal karakteresebb íze van:)

kolozsgabi, bizony, nagyon egészséges, főleg meghűléskor nagyon sokat segít:)

HajniZoli, mi mostanában minden héten veszünk a piacon, ennek van a szezonja, és nagyon finom:)

Annamari, én is nagyon szeretem:)

Névtelen írta...

Mindenképp veszek fekete retket! Már régóta tervezem kipróbálni, de ez a recept most meghozta a bátorságom. :)