2012. december 3., hétfő

Életem első mézeskalácsai

Életem első mézeskalácsait készítettem el pénteken, diszítettem ki szombaton. A receptet Moha konyhájából hoztam, azt hiszem sokan ismeritek az ő receptjét. Semmit se változtattam rajta, csupán citrushéjam nem volt itthon, az most kimaradt, és mivel ez volt az első próbasütésem, csak negyed adagot készítettem, abból is sok lett. Elmondhatom, hogy tökéletes a tésztája szerintem, puha, omlós, azonnal fogyasztható. Moha, itt is köszönöm szépen a receptet:)
Az írókával akadt egy kis gondom, elsőre sehogysem akart sikerülni a diszítés, aztán egy éjszakára hidegre tettem, mert már nem volt türelmem hozzá, aztán másnap hozzáadtam még két evőkanál porcukrot, és láss csodát működött. Hát nem lettek olyan szépek, de az én szememnek igen, mert ezek az első ilyen alkotásaim, de még egy adagot sütök karácsonyra, az már remélem egy fokkal jobb lesz. Moha receptjét megtaláljátok az első linken, nem másolom be, mert gondolom mindenkinek megvan a maga bevált mézes receptje.



29 megjegyzés:

Böbe írta...

Szépek lettek nagyon,ügyes vagy! Irókába tegyél kevés étkezési keményitőt és szuper lesz! Én is készitettem, azonnal tudtam vele dolgozni. Próbáld ki:))

Borga írta...

Szépek lettek!
Az enyém is be van már gyúrva,a lányommal fogjuk sütni,díszíteni:)

Márti írta...

Szerintem,meg első próbálkozáshoz képest nincs ezzel semmi baj!

kolozsgabi írta...

Kedves Kati!
Gyönyörűek a mézeskalácsaid! Szerintem nem kell versenyezni a profikkal, mindenki a maga területén profi. Az én szememben még szebbek az ilyen "házi" sütik, mert saját bőrömön tanultam meg, hogy milyen nehéz ezt-azt elkészíteni. Persze ünnepibb alkalomra már én is vettem Mohától egy gyönyörű dobozt anyukám szülinapjára - azóta már több ismerősöm is ment hozzá - mert tudtam, hogy azt már végképp nem tudnám leutánozni. Gratulálok!
Áldott Adventet!

Éva írta...

Jól sikerültek, különösen ha első próbálkozásod! Nekem az írókával van mindig bajom!

mandy tarragon írta...

Nagyon szépek lettek :) Nálam is mézesezés volt a program hétvégén, és talán még összehozok egy adagot Karácsonyig, mert Moha receptje tényleg szuper.

Bokor Boglárka írta...

Nagyon ügyes vagy Kati! Első próbálkozásnak csodásak lettek szerintem. Én még életemben nem díszítettem írókával, mert egy egyenes vonalat is képtelen vagyok húzni, úgyhogy hidd csak el, nagyon ügyes vagy! :))

Edó írta...

Nagyon ügyes vagy Kati,szépek lettek!:-) sok munka volt vele,tudom.Hétvégén mi is mézeseztünk,de mind felfaltuk,úgyhogy újabb adagot kell készítsünk.Én évek óta sütök mézest,de még most is nehezen találom el az íróka megfelelő állagát.

Kati írta...

Böbe, olvastam azt is Mohánál, csak nálam nincs olyasmi itthon, mert egyáltalán nem használom, legalábbis nem használtam eddig:) Köszönöm:)

Borga, akkor ti is ügyeskedtek:) Köszi:)

Márti, köszi:) Remélem a következő adag egy fokkal jobb lesz:)

kolozsgabi, én nem is szeretnék versengeni a profikkal, olyan szépeket mint Moha 10 év gyakorlás után se tudnék készíteni szerintem, de nem is az a célom, csak hogy legyen a család, a barátok számára, és persze a magam örömére:)

Éva, köszi, nekem is azzal volt elsőre:)

Mandy tarragon, igen éppen láttam nálad is, csak még nem volt időm kommentelni, nagyon szépek a tieid is:) Moha receptje tökéletes az biztos, én ezután is csak ezzel dolgozom:) Köszi:)

margaretta, köszi, a vonalak húzása az nálam sem megy olyan jól, de a lényeg, hogy saját készítés és csoda finom:) Próbáld ki te is:)

Edó, akkor neked már van gyakorlatod:) Én csak egy negyed adagot készítettem, de még fogok karácsonyig:) Köszönöm:)

Lányok, nagyon jól estek a szavaitok, a biztatás, köszönöm:)

Monika írta...

Annyira szeretem a mézeskalácsot!A díszítéssel még sok év után is mindig gondom van....
Makacska! Megírnád a postacímedet nekem az emailemre? Köszi!

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek, gratulálok az első sütésedhez. Ügyesen "kipingáltad" őket, nekem tetszenek :) Én is ma állítottam össze egy adag tésztát, éjjel pihenni fog, és holnap sütöm majd meg. Én nem szoktam írókázni, csak mazsolával, mandulával, mogyoróval, birsalmasajttal stb... díszítem, amit sütés előtt nyomkodok bele. Mi jobban szeretjük így, és sütés után azonnal, még melegen fémdobozba zárom. Tavaly is maradt még január közepére, és még akkor is puhák voltak. Egyébként a mézesem volt az első bejegyzésem két éve :)

María írta...

Ügyes vagy Kati, szépek lettek!! Én is tervezem, hogy megsütöm, már kinéztem én is Moha receptjét, csak a megvalósítás van hátra :)! Az írókázástól kifejezetten félek. Nincs bennem olyan művészi véna, mint Mohában és Benned!!

Unknown írta...

Szia Kati,ahhoz képest,hogy először készítetted gyönyörűek !!!
A következő adag,már mese szép lesz :o)
Sajna nekem egyenlőre nincs időm mézeskalácsot készíteni,de remélem karácsony előtt még sikerül időt szakítani rá.Nálunk szombatonként van iskola vagy valamilyen kézműves foglalkozás,így az anya lánya program tolódik.
Kívánok neked kellemes hetet :o)
Rózsa

trollanyu írta...

Szerintem csodaszépek, én nem mondanám meg, hogy először készítetted:) Nálunk puszedli készült, a mézes még majd ezután jön. További szép adventi készülődést kívánok:)

marisz57 írta...

Kati, nagyon jól sikerültek a mézeseid! Gyakorlat teszi a mestert, a következők talán jobban sikerülnek! De ha nem, akkor is jó, egyedi és egyéni.

Gerdi írta...

De szépek! S milyen szép lesz majd a karácsonyi:-)
Mifelénk nem volt szokás karácsonyra mézest sütni, mindössze néhány éve sütök. Mióta a gyerekek is tudnak segédkezni, vagyis inkább az ő kedvükért, szórakozásukért. Mindig elfogy!

Marika írta...

Egyetértek: nagyon szépek lettek a mézeseid , nincs ezekkel semmi gond!! Én hozzá sem mertem még eddig fogni az írókázásnak, valahogy nem állna rá kezem! :) Összesen kétszer sütöttem, eddig ,mézeskalácsot, de egyszer sem voltak szalonképesek , viszont elfogytak! :) Idén már a gyerekek is jobban tudnak majd segédkezni ! :)

Blogkonyha írta...

Ahhoz képest, hogy debütáltál vele, szuperek lettek. Mézi tetszik a legjobban... :o)

Timea írta...

Nagyon szépek lettek.....mindegyik nagyon tetszik,ügyes vagy :)

Kati írta...

Mammka, én is szeretem, nálunkfelé a tordai mézespogácsát szokták árulni vásárokon, annak is pont ilyen az íze, csak nagyobbak, mint ezek:) Email ment:) Köszi:)

Katalin, köszönöm:) Igen, láttam a blogokon, hogy aszalt gyümölcsökkel, magvakkal is készítik, de engem éppen a fehér diszítése vonzott, és az illata természetesen:)

Mária, távol állok én még a művészi vénától:) Moha ő igen, ő tényleg egy művész, a mézesek királynője.
Nyugodtan fogj neki, ahogy itt a többiek is írták, a lényeg azon van, hogy te készítetted:)

Rózsa, éppen vettem észre a bejegyzéseidből, hogy elég sok programotok van hétvégente, de azért egy kis mézeskészítésre szakítsatok időt:) Köszi:)

trollanyu, puszedlit sem sütöttem még, azt is ki kell próbálnom, csak annyi süti vár már kipróbálásra:) Köszönöm, áldott készülődést nektek is:)

marisz57, köszi, így van, remélem a következő szebb lesz, de ha nem, én akkor is elégedett leszek, hiszen én süthettem meg a családomnak:)

Gerdi, nálunk sem volt szokás, ezért nem is készítettem soha, másként már megtanultam volna anyumtól. De én ezután készítek, mert olyan szépek:)

Marika, köszi, a lényeg, hogy finomak, a többi már csak ráadás a szemnek:)

Illéskrisz konyhája, igen, a Méziket én is nagyon aranyosnak tartom, tavaly vettem a kiszúrókat, muszály volt kipróbálnom:) Már csak a hópihe forma hiányzik, de jövőre hátha azt is sikerül beszerezni:)

Tími, köszi - köszi:) Puszi:)

Roza írta...

Kati, annyira szépek lettek, hogy nem is akartam elhinni, hogy életed első mézesei:) Ügyes vagy nagyon!:)

Kati írta...

Roza, nagyon kedves vagy:) Köszönöm:)

Éva blogja :) írta...

Nyami! :)

Kati írta...

Évi, köszi:)

HajniZoli írta...

Nálunk az első adag fogytán van, hétvégén jöhet egy újabb:-)
Szerintem nagyon szépek lettek a mézeseid, sőt! Ezt tudod, hogy Te készítetted és mindenképp megéri. Ügyes vagy!
Ha azt mondod, hogy azonnal fogyasztható, akkor kipróbálom én is, mert az én receptem másnapra puhulós.

Kati írta...

HajniZoli, ez rögtön puha, szerdán én is készítem a karácsonyi adagot, de most egy egész kilóból, mert mindenkinek nagyon tetszett, s ajándékozni is akarok:) Köszi:)

Panna írta...

Ügyes vagy! Szép lett a díszítés is!

IsaBella írta...

Gyönyörűek lettek! :) Náluk az idén azt hiszem, kimarad a mézes. :) De lesz helyette más finomság. :)

Kati írta...

Panna, köszi:)
IsaBella, nálam most készült először:)