2012. november 6., kedd

Üvegbe zárt keksz

Igaz, hogy még hátravan két hónap karácsonyig, de már lassacskán engem is kezd elkapni a karácsonyi láz. Nem szeretném túlzottan beleélni magam még, de az biztos, hogy rég nem vártam már ennyire, hogy végre karácsony legyen...
Azon is gondolkodom már, hogy milyen saját készítésű ajándékkal lephetném meg a családomat, barátaimat, gyűjtögetem az ötleteket. Ez biztos, hogy közöttük lesz. Tudom, az ötlet már nem az enyém, de én is elkészítettem a saját változatomat, így egyedi lett.








Hozzávalók: 15 dkg liszt, 13 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor,  fél kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál kakaó, pici só, 20 dkg  Skittles cukorka, vagy színes tortadíszítő cukorka, 5 dkg margarin, 4 evőkanál natúr joghurt, 1 tojás, 1 tojássárgája.
Elkészítése: a lágy margarint, a tojással, a tojássárgájával és a joghurttal egy mixer segítségével habosra kavarjuk. A száraz hozzávalókat a lisztet, a a porcukrot, a vaníliás cukrot, a kakaót, a szódabikarbónát összekeverjük, és lassacskán a tojásos masszához adjuk. Kissé lágy, ragadós tésztát kapunk, amelyből vizes kézzel gombócokat formálunk. A gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, távol egymástól, mert sülés közben megnőnek, a kezünkkel kissé ellapítjuk, belenyomkodjuk a cukorkát,  majd előmelegített sütőben, közepes lángon, 15 – 17 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük úgy tűnik mintha még lágyak lennének, de hűlés után megszilárdulnak. A tepsiben hagyjuk kihülni.
 Az ajándékhoz a keksz száraz hozzávalóit (a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a kakaót, és a Skittles cukorkát) egy szép nagy üvegbe rétegezzük, és egy díszes papíron mellékeljük a többi hozzávalókat, valamint az elkészítési útmutatót.




15 megjegyzés:

Bokor Boglárka írta...

Nagyon jópofa kis kekszek, jó ötlet így Karácsony előtt. Köszi, viszem is. :)

Bors and Pepper írta...

Ez nagyon szuper ötlet!!

Éva írta...

Jó ötlet! Finom ez a keksz, hasonlót készítettem blogkóstolóra. Karácsonyi lázban égek én is, de szerintem ez így természetes !

Hankka írta...

Jó ötlet, és nagyon mutatósak a száraz hozzávalók az üvegbe rétegezve! :)

Roza írta...

Kitűnő ötlet, Kati!:)

Unknown írta...

Nagyon klassz, jó kis ajándék, lehet belőle :)

Edó írta...

Igen,ez nagyon jó ajándék egy sütni-főzni szerető háziasszonytól!:)Tavaly én is ilyesmit ajándékoztam.

Csilla írta...

Remek ötlet! Köszi! :)

Katalin írta...

Nagyon jó ötlet a saját készítésű ajándék! Mi mindig szoktunk valamit saját kezűleg készíteni, főleg mikor a lányom még kicsi volt, de aztán meg is maradt ez a jó szokás :) Tavaly például narancs dzsemet főztem, szépen "felöltöztettem" az üvegeket, és úgy adtam át. De előző évben csináltam szaloncukrot, az is nagy sikert aratott..... Mindenesetre tanácsos jó előre elgondolni, hogy mivel is lepjük meg szeretteinket, hogy legyen elég idő rá...

kolozsgabi írta...

Micsoda jó ötlet, a leánykám kollégiumban van és naponta hív, hogy hogyan kell ezt-azt elkészíteni, így egyszerűbb lenne, KÖSZI!!

teller-cake írta...

Én sem hallottam még erről a szuper ötletről! Köszi! :)

trollanyu írta...

Nagyon jó ötlet, egyszer készítettem ilyet amerikai palacsinta keverékkel:) Bizony nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést:)

Blogkonyha írta...

Nagyon jó ötlet, máris vittem. Én is gasztro ajándékot adományozok, csak én lekvárt főzök majd... :o)

HajniZoli írta...

Milyen jó ötlet! Így bármilyen egyszerű sütit üvegbe zárhatunk.

Kati írta...

Margaretta, szívesen, örvendek, hogy tetszik:)

Bors and Pepper, köszi:)

Éva, láttam, hogy hasonlót készítettél:)

hankka, Roza, Vikvi, köszike:)

Edó, nálam is lesz ilyen az idén:)

Csilla, nincs mit, szívesen:)

Katalin, én s gondolkodom dzsemen, méghozzá kividzsemen:)

kolozsgabi, na látod erre nem is gondoltam, egy másik felhasználási lehetőség:)

teller - cake, nincs mit, pedig azt hittem nektek már ismerős lesz:)

trollanyu, éppen az a jó, hogy többféle sütiből is el lehet készíteni:)

Illéskrisz, én is készülök azzal is:)

HajniZoli, ahogy mondod:)