2012. november 1., csütörtök

Karfiollal rakott puliszka

Na ez a recept a székely konyha és Jamie Oliver nagyon szerencsés összeházasítása, hiszen a szardíniás - karfiolos töltelék ötlete Jamietől származik, ő canellonit töltött meg vele. De annyit mondhatok, hogy a puliszkával és a juhsajttal kombinálva is isteni.



Hozzávalók: kb. 20 dkg puliszkaliszt, fél liter víz, só ízlés szerint, 30 - 35 dkg juhsajt; a töltelékhez: 1 szardínia konzerv, 30 dkg karfiol, 3 cikk fokhagyma, 1 chilipaprika, kis csokor friss kakukkfű, só, bors, 3 evőkanál olaj, 3 - 4 evőkanál tej.
Elkészítése: a piliszkalisztből és a vízből puliszkát főzünk, az alábbiak szerint:
Az eresztett puliszkához a lobogó forró vízbe sugárban beleengedjük a kukoricalisztet, közben habverővel állandóan kevergetjük, hogy nehogy csomós legyen. Ezután az edényt picit lefödjük, és egészen alacsony lángon tartjuk még néhány percet, amíg a kukoricaliszt megfő és besűrűsödik. Majd még néhány percig levéve a lángról állni hagyjuk, majd kiborítjuk, vagy tetszés szerint kiveszünk a puliszkából.
A karfiolt rózsáira szedve, enyhén sós vízben puhára főzzük. A szardínia konzervet leszűrjük. A felforrósított olajon kissé megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a szardíniát, az apróra vágott chilipaprikát és kakukkfüvet, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a megfőzött karfiolt is, sózzuk, borsozzuk, 10 - 15 percig együtt pirítjuk, amíg a hal is és a karfiol is szétesik. A juhsajtot lereszeljük.
Mikor mindezzel készen vagyunk egy hőálló tál alját kikenjük olajjal, és a puliszkát, a sajtot, a karfiolos masszát belerétegezzük, a sajttal fejezzük be. A tetejére locsoljuk a tejet. Előmelegített sütőben addig sütjük amíg a sajt megpirul.

9 megjegyzés:

Adél írta...

Na ez igen, párosítás:) Annyira guszta!!

Blogkonyha írta...

Nagy tudója vagy a puliszkának. Ez valami fenséges lehetett!

Seffer Lilla írta...

Nagyon jól néz ki!

trollanyu írta...

Szerintem fantasztikus:) Puliszkát és a karfiolt is nagyon szeretem, isteni párosítás:)

Hankka írta...

Nagyon-nagyon guszta, milyen finom lehet! :) Kérhetek? :)

Emi írta...

Jaj mennyire jól néz ki! A puliszka nálam nyerő és a karfiol is, Jamie is meg a székely konyha is:)) Szóval csak finom lehet!

Elisabeth írta...

Igazán ügyes vagy és gyönyörüen készitetted ezt a rakott puliszkát. Micsod fantasztikus párositás a karfiollal. Jajj de megkivántam!

Jutka írta...

Érdekes párosítás, jól néz ki :)

Kati írta...

Aleda, köszi, nekem is nagyon ízlett:)

Illéskrisz, á dehogy, vannak nálam ügyesebbek is nálunkfelé:) Köszi:)

Lilla, köszi:)

trollanyu, én is, köszi:)

hankka, szívesen látlak:)

Emi, akkor nem csak én vagyok egyszerre székely konyha meg Jamie -rajongó is?:)

Elisabeth, nagyon köszönöm, igyekeztem valami újat kihozni a puliszkából:)

Jutka, köszönöm:)