2012. november 28., szerda

Diógrillázsos torta

Ezt a tortát közös munkával készítettük, édesanyám és én segítettünk megsütni, a lánytestvérem pedig összereakta, vagyis elkészítette a krémet, a grillázst, kidiszítette a tortát. A torta egyébként a SarkArt régiség - és ékszerkereskedés 4. születésnapja alkalmából készült. Orsi, még sok - sok évet, sok vevőt:)



Hozzávalók: 5 tojás, 4 evőkanál víz, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 1 kávéskanál rózsakő (szalalkáli),1 tasak vaníliáscukor, csipetnyi só; a krémhez: 25 dkg margarin, 4 tojássárgája, 1 dl erős feketekávé, 2 evőkanál liszt; a grillázshoz: 10 dkg cukor, 10 dkg dió; az összerakáshoz 1 üveg barackdzsem.
Elkészítése: az 5 tojássárgáját a  két  evőkanál vízzel, a 7 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, és egy kávéskanál rózsakővel (szalalkálival) kikavarjuk. Addig kell kavarni amíg a cukor teljesen elolvad, a tojások színe kivilágosodik, és szinte bugyborékol a massza kavarás közben. A piskóta elkészítésekor jó, ha kéznél van egy segítség, aki lassan kavargatja a tojásos masszát, amíg a tojásfehérjéket felverjük. Ehhez a tortához két ilyen piskótát sütünk.
  A tojásfehérjéket két evőkanál vízzel és csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Ezután a két masszát összekeverjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a 7 evőkanál lisztet. Előre kiolajazott, sütőpapírral bélelt kerek
sütőformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.. Az első tíz percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a piskóta könnyen összeesik. Amikor elkészült lapítóra borítjuk.
 A krémhez: a négy tojássárgáját  az egy dl erős feketekávéval. valamint a két kanál liszttel, gőz felett kikavarjuk Amikor ez az alap kihül, hozzákeverjük a margarint is. A grillázshoz: a  tíz dkg cukrot rózsaszínre pergeljük, hozzáadjuk a vagdalt diót. Ezt vizes lapítóra kiöntjük, és mikor meghült apró darabokra törjük.
A két kerek piskótalapot a dzsemmel összerakjuk, megkenjük a kávés krémmel, a tetejét megszórjuk a grillázzsal.
A tesóm gumicukorból készítette el a 4 - es számot.


9 megjegyzés:

Erika írta...

De ügyes, kár hogy nincs a szeletről is kép, de tuti finom lehet...:)

Unknown írta...

Nagyon finom lehet, az egyik gyengém az ilyen torta :)

Hankka írta...

Nagyon jól hangzik, és nagyon szép a kivitelezés is! :)

Kinguci írta...

Fincsi volt, köszönöm a segítséget a sütésben:*

Névtelen írta...

Jól hangzik, nekem biztosan ízlene!:)

Borga írta...

Ez nagyon fincsi lehet!

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm!!! Igazán jólesett!

Schnappy írta...

Nagyon guszta, csorog a nyálam!:)

Kati írta...

Erika, nem én készítettem ezt a fotót se, a lánytesóm küldte, szeletelve nem készítettek sajna:)

Vikvi, a kávékrém és a grillázs nekem is nagyon tetszik:)

hankka, köszi a Tesóm nevében is:)

Kinga, nincs mit, a nagyrészét te csináltad:)

Flóra, meghiszem azt:)

Borga, azt is mondták, hogy fincsi volt:)

Névtelen (Orsi?), ha te vagy az, nincs mit:)

Schnappy, elhiszem:)