2012. november 30., péntek

Becsinált leves almával



 Egy isteni finom, erdélyi levest hoztam ismét, akár ünnepi levesnek is kiváló, ahol szeretik a hús - gyümölcs párosítást. Nekem nagyon, de nagyon ízlett.


Hozzávalók: 50 dkg csontos borjúhús, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 hagyma, 8 db savanykás alma, só, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 kis csokor zellerzöld, só, kevés cukor, ha túl savanykás vagy kevés citromsó ha túl édes lenne a leves.
Elkészítése: a húst 1, 5 l vízben a karikára vágott zöldséggel, az egészben hagyott hagymával együtt puhára főzzük. Átszűrjük, a húst kicsontozva, feldarabolva visszarakjuk. Beletesszük a meghámozott, kockára vágott almát, a zellerzöldet, a sót, és puhára főzzük. Tojássárgájával elkevert tejföllel sűrítjük, ízlés szerint édesítjük vagy savanyítjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

13 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom, különleges leves lehet, még nem ettem hasonlót sem :-(

trollanyu írta...

Kisgyerekként sokat viccelődtünk a becsinált leves nevével:) Nálunk is van egy becsinált leves, nagymamám sokszor főzte, de ez az erdélyi változat nagyon különleges:)

Viki írta...

Az alma csábított ide, de már látom, hogy micsoda finomságot főztél. El sem tudom képzelni milyen lehet, de miután a husit is és a gyümölcsöt is szeretjük (összefőzve is) már csak a borjúhúst kellene utolérni :) Nem tudom hogy hogyan van ez, de mifelénk ilyen hogy borjú hús, csak a mesében van. Finomat főztél.

Erika írta...

Elhiszem hogy finom, őszintén a becsinált levest még nem készítettem, de már hallottam róla. Jó párosítás lehet, biztosan pikáns.

Hankka írta...

Nekem nagyon ízlene, olyan finomnak látszik! :)

Kati írta...

Katalin, nagyon finom, mi gyakran készítünk hasonlót más gyümölccsel is:)

trollanyu, igen, érdekes a neve:) Kolozsváron a házinénim is készített egyfajta becsinált levest, egy zöldségleves volt végül is, tejföllel elkevert tojással sűrítve.

Viki, növendék hússal is megoldható, vagy ha nincs hát disznóhússal, sőt mi csirkehússal is gyakran főzünk ilyen leveseket, csak a borjúhúsnak sokkal erősebb levese lesz.

Erika, itt nálunkfelé nem számít pikánsnak, mert nálunk gyakran készítünk gyümölcsleveseket hússal, csirkehússal, füstölt disznóhússal, borjúhússal, almalevest, aszalt almalevest, aszalt szilva levest, szőlőlevest, meggylevest, egres levest. De ahol ez nem hagyomány, ott biztos pikánsnak számít.

Kati írta...

Finom is, én imádom:)

fuat gencal írta...

Merhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar.

Kati írta...

Fuat Gencal, Thank you! Köszönöm:)

Gerdi írta...

Nekem is nagyon ízlene! Réges-rég ettem hasonlót, bár Anyukám csirkehússal főzte. Én meg leszoktam róla, mert Férjem nem díjazta. Az utóbbi időben teszteltem a családon néhány "nemszeretemnek" tartott ételt, s kiderült, mégis szeretik. Most, hogy eszembe juttattad, ezt is eléjük fogom tenni:-)

HajniZoli írta...

Szeretjük a becsinált levest, de még almával nem kóstoltam. Finom lehet, én biztosan szeretném:-)

Jámborné Budai Mónika írta...

Azt hiszem ezt a levesed is megfőzöm:))

Kati írta...

Gerdi, anyum is csirkehússal főzi, és csak eresztékkel szokta sűríteni, annak egyszerúen csak almaleves a neve, ez egy kicsit ünnepibb fogás:) Az én Párom se nagyon díjazza a gyümölcsleveseket:)

HajniZoli, kóstóljátok meg, nagyon finom:)

Mónika, jó étvágyat hozzá, nem fogsz csalódni benne:)