2012. október 16., kedd

Töltött paprika leves

Ezt a levest édesanyám készítette a múlt héten, mert nagyon megkívántam. Én még sosem készítettem, de a következő adagot én főzöm. Isteni finom leves, a paprikától és zellertől különleges zamata van.




Hozzávalók:
  • 1 l házi paradicsomlé
  • személyenként 2 - 3 tölteni való paprika
  • zellerzöld
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyem (vagy 2 - 3 evőkanál házi ételízesítő)
  • 1 hagyma
  • 1csokor petrezselyemzöld
 a töltelékhez
  • 50 dkg darált disznóhús
  • 1 borospohár rizs
  • 1 hagyma
  • 1 tojás
  • bors
  • kevés liszt
a rántáshoz
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • csipetnyi pirospaptika

Elkészítése:
Egy liter vizet felforralunk, és a megtisztított, kettőbe vágott zöldséget, vagy a házi ételízesítőt megfőzzük benne. Amikor a zöldségek megpuhultak hozzáöntjük a paradicsomlét, sózzuk, és újra felforraljuk.
Közben elkészítjük a tölteléket, hogy amíg a zöldségek főnek, a töltelékben a rizs kissé megdegedjen. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az apróra vágott hagymával, sóval, borssal. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és a belsejét megszórjuk liszttel, hogy a töltelék jobban megragadjon benne, majd beletömködjük a tölteléket, és a végét szintén lisztbe mártjuk, hogy a töltelék ne csússzon ki belőle.
Beletesszük a levesbe egy kisebb zellerzölddel együtt, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a töltelék megpuhul.
Ekkor rántással besűrítjük, de csak tej nélküli rántással, hogy a leves ne fehéredjen meg. A lisztet az olajon világosra pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük vízzel, és a leveshez kavarjuk. Eggyet még buzzintunk rajta. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.

12 megjegyzés:

Marti M írta...

Ezt én is szeretem :)

Fernel írta...

Hetek óta kavarog a fejemben a töltöttpaprika, így- így, ugyanígy :D Most, hogy helyre állt a világ rendje- legalábbis a konyhámban, én is ezt fogok főzni.
De jó, hogy ezt főzte anyukád, legalább én is ráveszem magam :D
"megdegedjen"- hú, de régen hallottam :D

Fernel írta...

Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy Anya a teletömött paprikákat kicsi olajon körös- körül megkapatja picit, és úgy teszi oda főni.

Erdokóstoló írta...

Nagyon szeretem, én is megkívántam!

Alíz írta...

Ugyanígy készítem én is csak sárgarépa nélkül, s az utóbbi időkben rántást sem teszek bele. :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon guszta,sárgarépával még nem ettem kipróbálós recept: ))

Névtelen írta...

Ugye-ugye, hogy milyen finom is ez a töltöttpaprika ? Én sárgarépát és petrezselymet soha sem teszek bele. S mi nem levesnek nevezzük, hanem töltöttpaprika paradicsomszósszal, de nem is az elnevezése a lényeg, hanem az, hogy imádjuk, s akár minden héten, s még hidegen is meg tudnám enni,
A zellerzöld az nálam is kihagyhatatlan,

Annamari írta...

Én ezt nagyon szeretem. Csak Zuram nem, úgyhogy kihasználva azt a hétvégét amikor nem volt itthon főztem magamnak. Arra a következtetésre jutottam, hogy máskor is főzök, max ő mást eszik azokon a napokon...

Erika írta...

Hú de szeretem!! Rég ettem és egy darabig nem is fogok...itt nincs ilyen finom paprika..:(

Katalin írta...

Nagyon guszta! Levesként még nem készítettem, nem is ettem, de szívesen megkóstolnám...

Kati írta...

Martinelli, gondoltam:) Te is erdélyi vagy:)

Fernel, gondolom azóta már nosztalgiáztál a töltött paprikával:) Ez a megkapatás is jó ötlet, gondolom az is azért van, hogy ne főjjön ki a töltelék.

Erdőkóstoló, akkor készíteni kell:)

Alíz, van amikor nálunk is kimarad a sárgarépa:)

Mónika, örvendek, hogy tetszik:)

Viki, igen hallottam, hogy sok helyen szósszal készítik, nálunk is van aki úgy készíti, de mi levesnek szeretjük:) És a zeller nélkül nem is igazi:)

Annamari, a paradicsomléért édesapám sincs oda, azt mondja dagad a bokája tőle:)) De azért néhanapján megeszi:) A tölteléket pedig szereti:)

Erika, sajnálom, de ha majd haza látoggattok megkóstolod itthon:)

Katalin, így is finom:)

Névtelen írta...

Nagy kedvencünk a töltött paprika leves, épp most csinálom, a hús-rizs arányt szerettem volna meglesni valahol, mert abban mindig bizonytalan vagyok. Mennyi az az egy borospohárnyi rizs? Megőrülök az ilyen megfoghatatlan mennyiségektől (mint kanálnyi, bögrényi - mindegyik más méret). Boros poharakból is több méret van. Mégis mennyi kellene bele?
Egyébként gusztusosnak tűnik, biztos finom is. Mi zellerrel, de répa nélkül csináljuk.