2012. szeptember 10., hétfő

Vegyes savanyúság

Édesanyám egy szomszédasszonyunktól, Régina nénitől tanulta ezt a receptet.Olyan finom ez a savanyúság, hogy az ember lánya csak mind enné. Gondoltam felteszem, hátha valakinek megtetszik és még elkészíti. A hozzávalók közül az uborka az egyedüli, aminek már nincs szezonja, de nálunk a kertben még termett most is egy ennyi, és a piacokon is láttam még. Ezt az adagot édesanyám készítette, így ez az ő ügyessége:)


Hozzávalók: (1 adaghoz)
  • 2 kg zöld paradicsom
  • 2 kg uborka
  • 2 kg paprika (piros és zöld vegyesen)
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg csípős paprika (ezt csak az tegye bele, aki szereti az extra csípős savanyúságot, mi csak 10 dkg csípőst tettünk, s így is pikánsan csípős lett)
  • fél l ecet
  • 4 evőkanál só
  • fél kg cukor (ízlés szerint, lehet kevesebb is, de kell hozzá a cukor, mert hanem vad savanyú íze lesz)
  • 3 csapott kávéskanál szalicíl
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott zöldségeket tetszés szerint feldaraboljuk. Az uborkát hámozva tesszük hozzá. Hozzákeverjük az ecetet, a sót, a cukrot, a szalicílt, és hűvös helyen egy napot állni hagyjuk. Utána üvegbe rakjuk és lekötjük.

11 megjegyzés:

hankka írta...

Mentem a receptet jövőre, nagyon jól hangzik, és gyönyörű a savanyúságotok a képeken is, színes, kívánatos! :)

Borga írta...

Én pont uborkát raktam ma el(itt még tele van vele a piac),de lehet,ezt még kipróbálom.Vízzel nem is kell felönteni?Enged annyi levet,amennyi kell?

Kati írta...

hankka, igen csodaszép színe van, de nagyon finom is:)

Borga, igen enged annyi levet, csak az ecet , a cukor, a só kell rá:)

Illéskrisz Konyhája írta...

Biztos finom, én is szeretem. Máris mentem egy két üveggel elteszek, mert csak én szeretem... Köszi!

Erdokóstoló írta...

Ezt el kellene készítenem!

Alíz írta...

Ezt lehet is enni egyfolytában. :)) Hasonlóakat én is szoktam eltenni. Ráadásul az a jó ezekben a savanyúságokban, hogy tetszés szerint variálhatók. Az egy kiló csípőst viszont kissé soknak találom ehhez a mennyiséghez, mégha extracsípősre akarjuk, akkor is.

Böbe írta...

Nagyon finom lehet! recept mentve,köszi szépen:)

rózsaműhelye-2010 írta...

Szia, én is kipróbálom télen mindig jól jön egy kis vitamin :o)

georgina írta...

Jó recept a savanyú eltevéssel mindig bajba vagyok jókor jött kipróbálom köszi!!!

Katalin írta...

Finom lehet, én is nagyon-nagyon szeretem az ilyen csalamádé féléket :)

Kati írta...

Illéskrisz, nálunk már második adag készült el, mert mi a zsíros kenyérrel is savanyúságot eszünk:)

Erdőkóstoló, próbáld ki, nagyon finom:)

Alíz, mi is soknak találtuk a csípőst, de a receptben ennyit írt, persze mi csak nagyon keveset tettünk hozzá:)

Böbe, szívesen:)

Rózsa, majd mond el, hogy sikerült:)

Georgina, majd te is szólj, hogy ízlett-e?

Katalin, bizony finom volt, egyrészét már meg is ettük:)