2012. szeptember 26., szerda

Kenyérmorzsás karfiol

Óriási, hófehér karfiolt vettem ma a piacon, olyan szépek voltak, nagyon megkívántam, nem tudtam otthagyni. Mivel ma is kukoricaszedni voltunk, nem is volt igazándiból idő főzni, de azért a karfiolt gyorsan elkészítettem, úgy ahogy édesanyám mindig is szokta. Nem tudtam, hogy milyen nevet is adjak neki, mert mi prézlis karfiolnak mondjuk, de nem igazi prézlivel készül, hanem szétmorzsolt, megpirított, száraz kenyérmorzsával. Jó vastag tejföl jár mellé, ami a fotón nem látható, mert amikor fotóztam még nem volt tejföl hozzá, csak később vettük meg:) Nem is ettem még a nyáron karfiolt, két nagyobb rózsát meg is hagytam, hogy egy kis finom levest főzzek belőle. Több mint egy kg volt a karfiol, így is elég lett az egész családnak:) És nagyon finom lett, igaz így egy kicsit megszegtem a diétámat, mert egy kis kenyérmorzsát is ettem.



Hozzávalók:
  • 80 dkg karfiol
  • 5 - 6 szelet száraz kenyér
  • 3 - 4 evőkanál tej
  • 3 - 4 evőkanál olaj
  • tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
Egy jó nagy fazékban vizet forralunk, hozzáadjuk a sót, a tejet (ezt azért, hogy szép fehérek maradjanak a rózsák), és amikor forr beletesszük a megmosott, rózsáira szedett karfiolt, s lassú tüzön puhára főzzük. Közben a száraz kenyér belét összemorzsoljuk, és a felhevített olajon folyamatosan kavargatva megpirítjuk, vigyázva, hogy piruljon, s ne égjen. A megpuhult karfiolrózsákat ebbe a pirított kenyérmorzsába szedjük, lyukaskanál segítségével, óvatosan össze is forgathatjuk, csak vigyázzunk, hogy ne törjön össze. Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.

14 megjegyzés:

Edi írta...

De jó volt ezt olvasni, Kati! Én több mint 40 éve abban a hitben élek, hogy csak anyukám készíti így el a karfiolt. Senki nem ismerte eddig a környezetemben.Egyszerű és nagyszerű.

Erdokóstoló írta...

Ezt az én anyukám is sokszor készítette. Nagyon szerettem. Jó hogy emlékeztetsz. Én is készítek valamelyik nap

marisz57 írta...

Nagyon finom lehetett a karfiolod így elkészítve! Én is szoktam morzsás karfiolt csinálni, de a főzés után jénai edényben a sütőben fejezem be. Úgy is finom.

Alíz írta...

Azta, de régi jó recept! Nagymamám készített ilyen karfiolt, édesanyám már nem, mert ő nem szerette így a karfiolt, s nálam valahogy kimaradt. :))) De jó, hogy leírtad!

Katalin írta...

Ez valóban finom, könnyű étel lehet! Hasonlót én is szoktam csinálni, csak az egészet még egy kis időre sütőbe teszem...

Seffer Lilla írta...

Igazán egyszerű és finom étel. Imádom a karfiolt a brokkolival együtt! Szóval nekem is jöhetne.

Blogkonyha írta...

Nagyon egyszerű és finom étel!

teller-cake írta...

Nagyon finom lehet, főleg házi kenyérmorzsával...:)

georgina írta...

Én így még nem hallottam de biztos finom én csak kirántva szoktam elkészíteni de így is kipróbálom köszi!!

Tűzpadka írta...

Szia Kati! Aktiváltam az általad írt programot. Kérlek segíts, mert nem tudok ismerőst felvenni. Hova kell az ID címet beírni?

Kati írta...

Írtam emailt:)

Hankka írta...

Ezt a kenyérmorzsás változatot én sem ismertem, pedig milyen finom lehet! :) Fűszeres vízben szoktam megfőzni, aztán megy a jénaiba, tetejére tejföl és reszelt sajt, kicsit átpirítom sütőben és kész is! :)

sedith írta...

Márpedig ez prézlis karfiol. És punktum.:) Hiszen a prézli, "városi" nevén oké, hogy zsemlemorzsa, de a kenyér is zsemle, csak más a formája.:)
Én is szoktam készíteni néha, szeretjük is, nekem viszont mindig az a bajom, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyekből errefelé szinte mindenki csak ugyanazt a fogást készíti. Karfiolból pedig a prézlis karfiol az, amit mindenki készít belőle. És én szeretek kitörni néha. AZért most úgy megkívántam, úgyhogy a holnapi bécsi szelet mellé lehet, hoyg ez lesz köretnek.

Az amatőr hagyományörző írta...

Mifelénk rakott karfiolt készítenek ilyen prézlis módon , főt tojással van lerakva úgy mint a rakott krumpli és a sütőben van befejezve olykor besamelmártás meg sajt is kerül a tetejére , de ezek nélkül is finom jó prézlisen !