2012. augusztus 26., vasárnap

Kürtőskalácsozás Rigmányban 2012

Ma ismét kürtőskalácsoztunk Rigmányban, összegyült a család, csak az én Párom hiányzott. Úgy küldtem volna neki is egy kürtőst a messzi Londonba.





És nyílnak az őszirózsák is , sajnos.
Csilla kérésére közzéteszem a kürtőskalács készítésének módját is, amely megjelent az Erdélyi Konyha júniusi számában.


Kürtőskalács sütés Rigmányban
Rigmány Maros megye keleti részén, a Havadtőt Nyárádszeredával összekötő út mentén fekszik, Erdőszentgyörgytől 13 km – re, Nyárádszeredától 7 km – re.
A mély völgyölben, A Kis - Küküllő vízválasztójában fekvő falut maroknyi ember lakja, mégis Csíki Sándor szavaival élve „Erős hagyományok, ősi erő van ebben a fészekben.” (Csíki Sándor: Lármafák székely ormokon, Székelykeresztúr, 2012) Élő hagyományai napjainkban nem csak hazai, de külföldi turistákat is idevonzanak, akik csodát látni, feltöltődni, pihenni, hagyományos ételeket kóstolni látogatnak ide.
E kis falu lakósai ma is hagyományos életvitelt folytatnak, életmód, hit, gazdálkodás, hagyományőrzés terén. Ma is kantálnak a férfiak húsvét hétfőjén, ma is megszervezik a regruták a szüretibált, ma is sütnek igazi házikenyeret és kürtőskalácsot a falu asszonyai.
Ez a falu, ahonnan elindultak a szüleim, és elindultam jómagam is, ahová újra és újra visszatérünk erőt meríteni.
A mi családunkban is, édesanyám, Kádár (Veress) Judit ágán hagyománya van a kürtőskalács sütésnek. Nagymamám, Veress Vilma, még a meghevített kemence szájánál sütötte a kürtőskalácsot. Amióta nagymamám karjai nem bírják a dagasztást, azóta nagynéném Veress (Kaffai) Ibolya vette át tőle a stafétát. Családi ünnepeken, külföldi rokonok idelátogatásakor, Rigmányban, nagynénémék udvarán gyűl össze a család kürtőskalácsozásra. A száraz fa beszerzése, felhasogatása, szénné égetése nagybátyám ifj. Veress László feladata. A dagasztást nagynéném végzi, a felcsavarásban segítenek nagymamám, édesanyám, a sütésből, forgatásból mindenki kiveszi a részét, így mindenki számára maradandó élmény lesz a kürtőskalács sütés, amelyet bizony napjainkban nem sokan élhetnek át.
A sütések során én is próbáltam ellesni a kürtőskalács készítésének fortélyait, de még nagyon sokat kell fejlődnöm. Így a kürtőskalács receptjét és készítését nagymamám és nagynéném elmondása, valamint az általam látottak alapján írom le. Egy nagy családi kürtőskalácsozás alkalmával kb. 5 kg lisztből szoktunk kürtőst készíteni, egy kg lisztből 4 darab jön ki, tehát kb. 20 kalács sül ki belőle.
A kürtőskalács hozzávalói:
·        5 kg finomliszt (jó finomliszt, ez nagyon fontos)
·        3 tojás
·        2, 5 dkg élesztő
·        1 kávéskanál cukor az élesztő felfuttatásához
·        1, 5 dl meglangyosított olaj
·        1 citrom héja lereszelve
·        35 dkg cukor
·        2 - 2, 5 l tej, amennyit felvesz a tészta, hogy jól nyújtható legyen
·        1 kávéskanál só
a sütéshez, szóráshoz
·        olaj
·        50 dkg cukor
·        50 dkg darált
·        esetleg kókuszreszelék (de ez már nem hagyományos)
Elkészítés:
Először is nagyon fontos, hogy amire a sütésre kerül a sor, addigra jó parazsunk legyen. Ha száraz fát használunk, akkor meg kell várni amíg parázsra ég, de ma már a kereskedelemben is vásárolhatunk szenet.
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a kürtőskalácsnak nagyon jó minőségű finomlisztet szerezzünk be, mert ettől is nagymértékben függ a sütés sikeressége. A lisztet egy nagy tálba vagy vájlingba szitáljuk. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, hozzáöntjük a liszthez, hozzáadjuk a tojásokat, a citromhéjat, a cukrot, a sót, és a tejet fokozatosan adagolva hozzá jól összedolgozzuk. Amikor a tészta kezd szépen összeállni, kisimulni, akkor hozzáadjuk a meglangyosított olajat is, és ismét jól átgyúrjuk, megdagasztjuk.
Meleg helyen mintegy fél órát kelesztjük, de vigyázni kell arra is, hogy ne keljen túl a tészta, mert akkor leszakad a sütőfáról.
Amikor megkelt szerre egy - egy kürtősre való szeletet vágunk, szaggatunk belőle, kinyújtjuk (kb. fél cm), és éles késsel csigavonalban felvágjuk, a képen látható módon.
A sütőfát egy ecset segítségével megolajazzuk, és a tésztát szépen rácsavarjuk. A feltekert tésztát vizes kézzel megnedvesítjük, és cukorba forgatjuk, az ecsettel kevés olajat csurgatunk rá , és parázs fölött forgatva szép pirosra sütjük, amíg a cukor üvegessé válik rajta.  Ha kókuszost vagy dióst is szeretnénk készíteni, akkor a már majdnem megsült kalácsot forgatjuk a kókuszba, dióba, mert ha nem hamar megég rajta a kókuszreszelék.
Amikor megsült a sütőfát egy fa lapítóra állítjuk fejjel lefelé, és egy gyors mozdulattal lepattintjuk a kürtőst róla.
És már fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat kívánunk hozzá! 

Még itt is megnézhető a blogomon, végigkövethető képekben a készítés: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/06/kurtoskalacs-sutes-rigmanyban.html, itt meg az Erdélyi Konyha: http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/06/fenyorugy-szirup-es-juniusi-erdelyi.html és

28 megjegyzés:

Borga írta...

Úúú,most csorog a nyálam...:) Nagyon szeretem a kürtőst,de mifelénk nem tudnak igazán finomat csinálni.

Édeskonyha írta...

Csodásak ezek a kürtőskalácsok! Már én is készülök rá, hogy kipróbáljam a házi változatot csak kicsit tartok tőle.

hankka írta...

Én közelebb lakok, nekem is küldhetnél! :))) Nagyon guszták! :)

María írta...

Nagyon szépek a kalácsok!! A keltkalácsokat nagyon szeretem!!
És az ősz is itt lesz hamarosan, de én már nem bánom, mert ez a forróság nagyon megviselt!

Gerdi írta...

Igazi, parázs fölött sült kürtőskalács- nincs is ennél jobb! Nagyon szépek!

Erdokóstoló írta...

De jól néznek ki, érzem is az illatukat!

ingyom bingyom írta...

Az a vasfiók nagyon fain! Hol szereztétek?
Azt hiszem én is nyitom az ablakot, és kérek egy fénypostás küldést. Addig is gondolkodom mit találjak ki az
Illéskrisznek.

ingyom bingyom írta...

Mármint az ajándékláncos játékban. Már megint gyorsabb volt a kezem.

Aleda írta...

Az a fateknőtele kürtőssel minden pénzt megér:) Gyönyörű.

marisz57 írta...

Ilyen az igazi kütőskalács!Sajnos, nekünk be kell érni a sütőben sült változattal, de az is finom.

Csilla írta...

Szia,
most találtam az oldaladra, mert kürtős kalács receptet kerestem.
Mindenféle van..., de valahogy úgy érzem ez az igazi.
Szeretném elkérni a receptjét, nem tudtam a fényképről elolvasni.
Már próbálkoztunk parázs fölött az udvaron, nem lett 100%, de elfogyott.
Szovátán ettünk már igazit, alig tudtunk betelni vele.
további sikeres blogolást:-)

Katalin írta...

Gyönyörűek lettek a kürtősök, így parázson sütve az igazi!

Anazar írta...

Mesés kalácsok Kati!!

Fernel írta...

Tegnap sütögetős kerti buliban voltunk Ember cimborájánál. Amikor elővették a sütő alkalmatosságot, na, akkor bántam meg, hogy nem vittem magammal a kürtős sütő fát. Ennek hangot adva, a háziasszony rögtön megígértette velem, hogy szombaton ismétlés, csak kürtőskaláccsal koronázva :D
Egész nyáron arra vártam, hogy ne legyen ilyen meleg, és végre kalácsozhassunk..

Farci írta...

Jaj! :))))

Elisabeth írta...

Emlékszem mult évben is csináltátok ezt a fantasztikus Kürtös Kalácsozást. Imádom a kinézetét és el tucom képzelni hogy milyen finom!
Gyönyörüek a őszi rózsáid!

Tűzpadka írta...

Szia Kati! Nagyon értékes ez a recept! Főleg azért mert rólad is meg lehet tudni néhány dolgot. Szóval visszanyúlik a gyerekkori élményeidig. Nálunk is készítenek kürtőst parázson, de nálatok biztosan más ízű! Nem tudom, régebben kérdeztem e már: Van skype elérhetőséged? Nagyon szeretnék veletek kapcsolatot teremteni, sok barátommal állok kapcsolatban az országban azonban erdélyi bloggerrel még nem sikerült beszélnem. Ez ingyenes és még láthatja is az ember a beszélgető társát. Bizonyára tudod miről beszélek. Várom válaszod! emailom: sandor1226@freemail.hu

Babette írta...

Nagyon jó volt olvasni már az újságban is. Mi is szoktunk itthon sütni, szeretjük. A kalácsok szépségesek!!!

Kati írta...

Tűzpadka, a héten vizsgáim lesznek Kolozsváron, nem leszek gépközelben, de jövő héten írok neked.

Tűzpadka írta...

Akkor legalább drukkolok neked hogy sikerüljenek azok a vizsgák. Később láttam, hogy épp egy web kamerát hirdetsz cserére a másik blogodon. Ahhoz már csak egy mikrofon kellene és a skype program letöltése és már beszélgethetnénk is a neten keresztül ingyen.

Illéskrisz Konyhája írta...

Én is szoktam sütni parázson, nagyon finom kalács! Szépek lettek!

csipike írta...

Hogy én ezt mennyire szeretem!!!! :-) évente egyszer ha sikerül venni, nagy bánatomra pékségek nem árulják.

Top Cuisine avec Lavi írta...

I love Kurtos! Your blog has so many recipes! I put to my favorites!

HajniZoli írta...

Eredeti sütés! Nagyon jó!

szannalina írta...

Szépek lettek nagyon!

Az egyik kománém nagyzülei is Rigmányiak. Sokat hallottam róla.

Kati írta...

Borga, mifelénk bizony tudnak, hála Istennek:)

Édeskonyha, nagyon finom házilag készítve, kicsit macerás, mármint jó liszt kell hozzá, nem túl meleg idő, mert hamar elkel, és leszakad a sütőről:)

hankka, én szívesen küldök legközelebb:)

Mária, köszi, én is nagyon szeretem:) Az őszt is szeretem, bár a meleget jobban elviselem mint a hideget:)

Gerdi, bizony, nincs ennél finomabb:)

Erdőkostoló, bizony az illatára a szomszédok is oda szoktak csődülni:)

Ingyom - bingyom, azt a vasfiókot úgy heggesztették úgy tudom:) Küldök akkor neked is:)

Aleda, köszi:)

marisz57, biztos vagyok benne hogy az is finom:)

Csilla, feltettem a receptet a kérésedre, s a linkeket is, hogy itt a blogon még hol olvashatsz róla. Az biztos, hogy ez nagyon jó recept, mi már rengetegszer sütöttük ennek alapján. Nagyon fontos a jó liszt, és hogy ne kelljen túl a tészta, mert akkor lepotyog a sütőfáról.

Katalin, igen, te már biztos kóstóltad itt ERdélyben:)

Anazar, köszi:)

Fernel, mi is arra vártunk egész nyáron, és a kalácsnak is a hűvös a jó, mert nem potyog le a sütőfáról, vagyis nem kel túl:)

Farci:)

Elisabeth, bizony, tavaly többször is kürtősöztünk:) Az őszirózsákat nagynénémnél fényképeztem:)

Tűzpadka, örvendek az érdeklődésednek, még nem értem odáig hogy írjak, de az is következik:)
A webkamerát nem én hírdetem, hanem a bloggerina társam Martinelli, akivel közös a cserebere blogunk:) Skypom még nincs, de messengeren is megoldható a beszélgetés nem? Van webkamerám:)

Babette, köszönöm, akkor te tudod milyen finom az igazi:)

Illéskrisz, köszi, akkor tudod milyen finom:)

csipike, igen, mert nem olyan könnyű készíteni:)

Top Cuisine avec Lavi, thank you:)

HajniZOli, ez eredeti az biztos:) Köszi:)

Szannalina, köszi, esetleg írd meg ha tudod hogy hívják a nagyszülőket, biztos ismerem őket:)




Névtelen írta...

Ennyi liszthez elég ennyi élesztő?

Kati írta...

Névtelen, igen, mert a kürtős tésztájának nem szabad túlkelnie.