2012. augusztus 12., vasárnap

Kajszibarack dzsem

Ezt a dzsemet szintén édesanyám készítette, mert pont akkor Rigmányban voltam nagymamámnál, így nem tudtam segíteni neki, de azért szeretném leírni a receptet, ha nem is olyan nehéz.



Hozzávalók:
  • nálunk jelen esetben 10 kg kajszibarack
  • 10 dzsemfix
  • minden kg barackhoz fél kg cukor, de édesanyám valamivel kevesebbet tett, mert a barack nagyon édes volt
  • kevés szalicil vagy befőzőpor
Elkészítés:
A barackot alaposan megmossuk, kimagoljuk, hibátlan zománcú edénybe tesszük. 1 - 2 dl vizet töltünk alája, és a fazék alá vastag fém alátétet téve főni tesszük. Amikor már kissé levet eresztett, összetörött, kevés cukorral összekeverve hozzáadjuk a dzsemfixet, és hagyjuk felfőni. Amikor forrni kezd hozzáadjuk a cukrot is, és újraforrásig főzzük. Belekeverünk kevés szalicilt (vigyázva nehogy csípős legyen), és forrón befőttesüvegekbe töltjük
Maradnak benne kisebb barackdarabok, ettől lesz igazán finom.

8 megjegyzés:

Farci írta...

Nagyon szép színe lett! :)

Hankka írta...

Tényleg gyönyörű a színe, mi is úgy szeretjük, hogyha vannak benne kisebb darabok! Már több helyen olvastam, hogy a cukrot csak a főzés vége felé kell hozzáadni, és nálatok is így készül, ettől lesz állítólag szebb a színe, úgyhogy jövőre ki is próbálom így! :)

María írta...

Üvegbe zárt napsugár!! Imádtam, amikor még volt sárgabarack fánk. Én is főztem baracklekvárt. Isteni volt. A gyerekek csak azt akartak enni míg volt belőle:).

Elisabeth írta...

Kati, én nem ismerem a kajszibarackot, talán hasonlit az őszi barackhoz? Rengeteg dzsemet készitet anyukád! Én csak 2 kilót szoktam késziteni egy alkalomkor, de már kétszer készitettünk a lányommal, a mango dzsemet...de talán mégis négyszer, és kétszer, én, és kétszer ő, mert hamarosan el fogytak a dzsemek. Még az üzletben sem lehet találni mango dzsemet, és bizony el is osztogattuk felét!

Most én is nagyon szeretnék főzni őszi barack lekvárt...annak ellenére, hogy nagyon drága a barack nálunk, de még ha csak egy kilót is készitenék, annak is örülnénk. 5 kió cukor, rengeteg a tiz kiló barackhoz...igaz volt anyukádnak, hogy kevesebb cukrot tett bele, még fele is untig elég. Nagyon szép, és igazán finom, én azért szeretek citrom levet tenni, legalább két citrom levét a 2 kilóhoz, ami ugyszintén segit megsüriteni, és megtartani a szép szinét...amihez a szalicil is hozzá segit! Legközelebb én is fel teszem a mango dzsem receptet!

Blogkonyha írta...

Gyönyörű színe van! Biztos nagyon finom!

Kati írta...

Farci, köszönöm:)

hankka, igen, gondolom, mert így nem karamellizálódik a cukor, nem barnul:)

Mária, nálunk is rohamoson fogy:) De azért van még:)

Elisabeth, nem hasonlít az őszibarackhoz, apróbb és szőr nélküli, sárgabaracknak is mondják, itt megnézheted hogy néz ki:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2011/07/kajszibarackos-muffin.html
Nem dicsekvésből mondom, de még egy adag barackdzsem készült ez után, kb 80 üveggel lett:) De a fiutesóm nagyon dzusemes, sokat elfogyaszt már most:)
Cukorral az a helyzet, hogy a család édesen szereti, főleg a fiútesóm meg édesapám, nagyon édesszájúak:)

Valamelyik blogon láttam mango dzsemet, annak is szép a színe, s el tudom képzelni milyen finom:)
Én elég kevés dzsemet fogyasztok, inkább süteményekbe ami elfogy, vagy nagy ritkán palacsintába, azt hiszem 5 üveg dzsem nekem egy télre bőven elég:)

Illéskrisz, köszi, igen, eteti magát:)

Noryta írta...

Hmm, de megkóstolnám! :)

Kati írta...

Finom bizony:)