2012. augusztus 10., péntek

Almás piskóta, ahogy édesanyám készíti

Ez a sütemény édesanyám keze munkáját dícséri, hiszen ő sütötte a szülinapomra, hogy a kakaós csiga és a házi raffaello mellett ezzel is megkínálhassam a vendégeimet. Nagyon szeretjük amúgy az "almástésztát", ahogy nálunk nevezik, két recept szerint is szoktuk sütni. Ezt a receptet a fiútesóm barátnőjének édesanyjától, Kati nénitől tanultuk, itt is köszönjük neki:) Anyu, neked meg köszi, hogy megsütötted nekem:)




Hozzávalók:(egy kisebb tepsihez)
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 12, 5 dkg margarin
  • másfél kávéskanál sütőpor
  • 1, 5 dl tej
a töltelékhez
  •  2 kg megreszelt alma
  • 3 - 4 evőkanál gríz (búzadara)
  • 3 - 4 evőkanál cukor (ízlés szerint, ha az alma savanykásabb mehet több cukor bele, ha édes akkor kevesebb)
  • 2 - 3 evőkanál fahéj
a habhoz
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás fehérje
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, összekeverjük, és amíg a tészta készül állni hagyjuk.
A cukrot a 4 tojás sárgával és a margarinnal habosra kavarjuk, sodorjuk, hozzáadjuk a sütőport és a lisztet, majd fokozatosan a tejet, mindezt jól eldolgozzuk, hólyagosra kavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, megszórjuk kevés grízzel, az alma levét kiszorítjuk, és rátesszük a masszára,azt is megszórjuk grízzel, előmelegített sütőben, közepes lángnál sütjük.
Közben a tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Amikor a tészta alapja majdnem megsült gyorsan kivesszük a sütőből, rásimítjuk a habot és visszatesszük addig amíg a hab is megsül.
A hab miatt nem lehet kiborítani a tepsiből, de amikor kihűl szépen szeletelhető a tepsiben.
Megjegyzésként kiegészíteném, hogy soknak tűnhet az alma, de mi éppen így szeretjük, kevés piskótával, sok almával:) De ha valaki kevesebb almával szereti, úgy is sütheti.

17 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon szeretem,régen készítettem már. A tiéd nagyon guszta,kérnék is egy szeletet:))

Erdokóstoló írta...

Hű de jól néz ki!

Csilla írta...

Még nem sütöttem ilyen sütit. Azzal a habbal a tetején nagyon finom lehet. :) Boldog szülinapot! :)

Blogkonyha írta...

Hasonló mint a "Habos almás". Nagyon guszta!!! A volt kolléganőm sütötte istenien...

Armilla írta...

Megsütöttem és nagyon-nagyon finom lett. Köszönöm a receptet! :)

Reka írta...

En is imadom az almas sutiket. hasonloan sutjuk mi is!!!! Isten eletessen sokaig!!!!

IsaBella írta...

Én kb hat évvel ezelőtt az unokatestvéremnél láttam, hogy az almástésztára habot készít. Hát, szerelem volt első ízlelésre! Ő nem piskótatésztából készítette, és középre került a reszelt alma.
Mára mi is almásat szerettünk volna sütni, így ezt készítettük el Édesanyámmal. :) Most sül, a habot épp most fejeztem be, mindjárt megy a tésztára. :)

Katalin írta...

Isten éltessen sokáig! Édesanyád nagyon finomat készített neked erre a szép napra. Szépek, guszták a szeletek! Lehet hogy megsütöm majd, nagyon jól néz ki.

HajniZoli írta...

Régen ettem habos almást. Nagyon jól néz ki és nagyon felcsigázott:) már enném is:)

Kati írta...

Mónika, akkor fénypostán küldöm:)

Erdőkóstoló, köszi:)

Csilla, köszi, különleges lesz a habbal:)

Illéskrisz, igen, hasonlít a Habos almáshoz, láttam már más blogokon:)

Armilla, akkor már megérte közzétenni, örvendek, hogy megtetszett és meg is sütötted:) Isten hozott a blogomon, gyere máskor is, szívesen látlak, hátha találsz más kedvedre valót is:)

Réka, köszi szépen:)

IsaBella, de örvendek:) Már te vagy a második aki elkészítette, ezért már megérte kitenni:) Majd számolj be hogy ízlett? Azt a másik fajtát mi is szoktuk készíteni, csak hab nélkül.

Katalin, köszönöm szépen, nem fogsz csalódni benne ha megsütöd.

HajniZoli, akkor gyorsan meg kell sütni:)

Hankka írta...

Neked pedig köszönjük, hogy közzétetted és hoztad a receptet! :) Nagyon jól néz ki, én eddig nem ismertem ezt a fajta almás sütit, de nagyon tetszik! :)

Elisabeth írta...

Boldog Születésnapot kivánok neked, kedves Kati! Már is fel teszem a blogodat a blog listámra, mert más külömben el felejtek benézni hozzád!

Az almás pite isteni finom...sok jó emlékeket hoz vissza nekem, mert a nagynénikém aki már több mint tiz éve elhunyt, szokta igy sütni, a habbal a tetején. Köszi hogy megosztottad velünk a kedves receptet, már is mentettem!
Puszillak

IsaBella írta...

Itthon mi is hab nélkül szoktuk azt a fajtát készíteni. :)
Nagyon jó lett! Mondjuk kicsi tesibe sütöttük, mert kevés lett a piskóta, de rengeteg az alma. :D Az alma kb akkora, mint a piskóta és hab együtt. :D Legközelebb ugyanannyi almához 6 tojásból fogunk piskótát készíteni. Viszont a vendégeimnek nagyon ízlett, sőt, barátnőm kifejezetten tiltakozott az ellen, hogy az alma mennyiségét "csökkentsük". :)
Képet megpróbálok hozni.

Kati írta...

Azt elfelejtettem odaírni a recepthez, hogy egy kisebb tepsihez való, de javítom:) Azt viszont tudom, hogy sok az alma, de mi így szeretjük kevés piskótával, sok almával, mert imádjuk benne az almát, én sem cserélném fel az almát több piskótára. A hab nélküli almást is úgy szoktuk, hogy másokhoz képest jó sok almát teszünk bele. Kicsit rosszmájúan van ahol meg is szoktuk jegyezni magunkban, hogy van aki csak mutatóba tesz almát az almástésztába:)) De hát ízlések és pofonok, mindenki úgy készíti ahogy ő szereti:) Ezért is jók a blogok, mert találsz egy alapreceptet, aztán úgy variálod ahogy tetszik:) És én nagyon örvendek, hogy kipróbáltátok, s finom lett:)

m.k. írta...

hány fokon ajánlod sütni, amikor a hab már rajta van? nagyon klassz!!!

Kati írta...

Őszintén nem tudom hány fok, anyuméknak fával tüzelős melegítő - főző kályhájuk van, annak a sütőjében sütötte édesanyám, azon nincs semmiféle mérce. Az én sütőmön 3 fokozat van 1, 2, 3, én a közepesen sütném, túl forró se legyen, mert akkor megég a hab, de ha nem elég meleg akkor összeesik.

Noryta írta...

Szombaton elkészítettem ezt a süteményt. Nagyon ízlett. Vaj helyett zsírt, tej helyett vizet használtam és kevesebb cukrot. Köszönöm a receptet! :)