2012. július 27., péntek

Saját termesztésű, szárított fűszerek

Ebben a bejegyzésben nem receptet írok, csupán saját termesztésű, szárított fűszereimet mutatom meg. Mivel egész szépek lettek a fűszereim, néhány cseréppel leszüreteltem, került belőle a fagyasztóba, de szárítottam is meg. A szárítást sötét, szellős helyen, a kamrában végeztem, födetlen dobozokban és tálakban. Hagytam megszáradni a szárával együtt a fűszereket, majd egy újságlap felett lesúroltam őket. Darabosak lettek, de ez is volt a célom. Végül jól zárodó üvegecskékbe tettem őket, és felcímkéztem.

Kakukkfű, bazsalikom, majoránna.

Kakukkfű, bazsalikom, majoránna.

16 megjegyzés:

csipike írta...

Ó de ügyes vagy! ;-) láttam a cserepekben mikor feltetted.
Én sajnos lusta vagyok ilyenre, csak petrezselymet és kaprot fagyasztok, a többit készen szárítva veszem.

Névtelen írta...

Ügyes vagy! Jó lenne, ha nekem is lenne türelmem saját magam termeszteni:)

4Gyerek írta...

Rozmaringom kipurcant, bazsalikomot meg folyamatosan használom, nem is "legelem" le az egészet.
Nálam ebben kimerült a fűszerkert.
Talán jövőre.

Te ügyesebb voltál, még üvegbe is jutott. Meg a fagyasztódba.

trollanyu írta...

Nagyon kalssz, a saját fűszereknek különleges aromája vanén is mindig próbálkozom. Sajnos a rozmaringom nekem is tönkrement. Nagyon szépek a kis üvegek felcimkézve:)

Timea írta...

Nagyon jól néznek ki,ügyes vagy és kreativ :)

Monika írta...

Ezt a szüretet én is nagyon szeretem!!!!!!
Olyan jó a csere-bere blogod!

María írta...

Nagyon jó gondolat, szépek, és hasznosak is lesznek a kis üvegekben eltett fűszernövények. Én is hasonlót terveztem, ültettem is a kertbe néhány fűszernövényt, fodros petrezselymet, rozmaringot, citromfüvet, bazsalikomot, oreganot, majorannát, zsályát, levendulát, de drága Párom "megviccelt", kb. 3 hete, gyomirtózott a kertben, és bár a növényeket nem permetezte le direktbe, de biztosan jutott a permetből pl. a rozmaringra, petrezselyemre, mert azok lelankadtak. Akitől a permetet hozta, azt mondta, hogy 6 hétig nem szabad enni azokból a növényekből, amik a permetezés közelében vannak, úgyhogy augusztus közepéig nem kockáztatok. Utána majd látom, hogy alakulnak a fűszereim.

Hankka írta...

Ügyes vagy, én elakadtam a termesztésnél, a napos előszoba ablakpárkányán nem sikerült fűszernövényeket termeszteni, de még nem adtam fel! :) Nincs is jobb a magad termesztette fűszereknél! :)

marisz57 írta...

Bizony a fűszerekből is leg megbecsülendőbb a saját eltevés! Majoránnám meg rozmaringom az idén nincs, de a többit legalább nem kell venni.

Reka írta...

Nagyon ugyi vagy, gratula a fuszerekhez!!!!

Csilla írta...

Nagyon ügyes vagy! Én csak a fagyasztóba tettem bazsalikomot, meg kaprot. De az üvegecskéid, sem elhanyagolandók, nagyon tetszenek. :)

Gerdi írta...

De ügyes vagy! Én inkább lefagyasztom, ami fűszernövényhez hozzájutok, a szárazat megveszem készen. De ösztönző a bejegyzésed:-)

Jámborné Budai Mónika írta...

Nincs is jobb a saját fűszereknél:))

Roza írta...

Kata, elismerésem!:) Csuda jól néznek ki!
Nekem is vannak fűszernövényeim, de a tárkony többszöri vetéssel sem kelt ki:( Ezt nagyon sajnálom!

Adela Zilahi írta...

Nagyon jol nez ki, meg nem probaltam, nagyon kivancsi lettem!!!

Kati írta...

Csipike, köszi:) Már a tavaly próbálkoztam petrezselyemmel és bazsalikommal, az idén gondoltam mást is kipróbálok. Elég szépek lettek, az oregánóm az tönkrement, nem tudom miért. Szeretem a sajátomat használni, mert azt tapasztaltam, hogy a bolti szárított fűszerek egyrésze elég ízetlen.

Flóra, köszi, sokszor olyan jól esik elbíbelődni velük. PL. mikor a kis palántákat átültettük a Párommal nagyobb cserepekbe, olyan megnyugtató, csendes együttlét volt, jól esett együtt dolgozgatni:)

4Gyerek, nekem az oregánóm purcant ki, bazsalikomot több cserépbe is tettem, én is használom folyamatosan, hagytam meg, nem legeltem le az egészet:)

Trollanyu, köszi, a rozmaringom nagyon szép, bár egy kicsit megállt a növésben, lehet át kellene ültetni, vagy megnyírni kicsit, abból még nem szárítottam. De azt úgy is vettem palántaként, nem én vetettem magról, a többit igen.

Timi, köszi:)

Mammka, nem csak az én blogom a Csre - bere, Martinellivel közös, és bárki csatlakozhat:)

Mária, akkor jól megjártad, igen, a vegyszerrel nem lehet játszani. Édesanyámék is permetezik időnként az uborkát és a paradicsomot, de olyan szer, ami három napig hatásos, utána már lehet enni róla, mert ha nem el is nőnének az uborkák addig.

hankka, ablakpárkányon nálam is télen csak a petrezselyem maradt meg, de az szép volt. Nyáron a teraszon tudom tartani őket, ott szépek, bár sokat éri őket a nap.

marisz57, akkor te is termesztettél fűszereket:)

Réka, köszi:)

Csilla, kaprot és bazsalikomot én is tettem a fagyasztóba is. A két hasonló üvegecskét bobby boltban vettem, nagyon megtetszettek, pont ilyeneket képzeltem fűszereknek:) Már több ilyen kis üvegem van fűszereknek, így tovább megmarad az aromájuk, zárt üvegben, mint papírtasakban:)

Gerdi, régebb én is megvettem, petrezselymen, zelleren, kapron, csomborton kívül, mert az termett édesanyámnál, de a különlegesebbeket én is megvettem, de most gondoltam kipróbálom, és nem bántam meg, olyan szépek, és frissen is használhatom őket bármikor, csak kimegyek a teraszra s behozom:)

Jámborné Budai Mónika, ahogy mondod:)

Roza, köszi, képzeld a tárkony nálunk sem akar megmaradni, magról vetve, és tőről ültetve sem. De egy ismerősünknek rengeteg van, annyit adott, hogy 2 évre is elég lesz:)

Adela Zilahi, jó érzés mikor a saját fűszereddel főzöl, ki kell próbálbni:)