2012. július 31., kedd

Cseresznyeszilva szirup, ahogy édesanyám készíti

A szüleim által bérelt egyik kaszáló szélén nagyon sok cseresznyeszilva terem. A kaszáló egyik oldalát teljesen ilyen fák határolják. Nem minden évben terem ez a szilva, de az idén elég sok lett rajta, édesapám pálinkát főz belőle. Édesanyám kompótot is szokott készíteni a korkodusból (vagy fosószilva), ahogy nálunk nevezik. Gyümölcslevesek savanyítására, tea savanyítására szoktuk felhasználni. Az idén eszébe jutott édesanyámnak, hogy ha más gyümölcsből lesz szirup, akkor ebből is kell legyen. A málna szirup készítésének mintájára elkészült tehát a cseresznyeszilva szirup, és nagyon finom lett. Több színű is van ebből a szilvából, édesanyám a pirosból készítette.
Sajnos a fotó nem adja vissza a mélybordó színét, de nézzétek el nekem, mert üdítőket, szirupokat nem tudok szépen fényképezni:)



Hozzávalók:
  • minden l szilvához fél l víz (nálunk 5 l szilvából készült  2, 5 l vízzel)
  • kevés citromsó, a szín megtartásához
  • késhegynyi szalicil
  • majd minden l léhez 1 kg cukor
Elkészítés:
Édesanyám több léből is átmosta a szépen megért szilvát, hozzáöntötte a vizet, majd kézzel jól megvacskolta, összetörte. Hozzáadott egy késhegynyi szalicilt, és egy éjszakát állni hagyta. Másnap reggel sűrű gézen átszűrte, de nem szabad nyomkodni, csak esetleg felkötni egy edény fele, hogy magától jól lecsepegjen. Ezután minden liter léhez hozzákevert 1 kg cukrot. Az üvegbe töltés előtt még egy pici szalicilt szórt rá. Nagyon finom üdítő, vízzel, borvízzel higítva.


13 megjegyzés:

Erdokóstoló írta...

Ez nagyon jó! Ki kellene próbálnom!

sedith írta...

Na, a címet látva, azon gondolkodtam, vajon mi az a cseresznyeszilva?! Aztán, tovább olvasva, megcilágosodtam. :):):)

Épp a balkonunk előtt-alatt van egy korkodusfa (mert mi így hívjuk), ami sárgát terem, hamarosan beérik. Remélem, nem dézsmálják meg a szomszéd tömbházak "kölykei":P. Két pirosat termő is van a bejáratunknál, de azok már régen leértek. A sárgát tavaly is felhasználtam az ivóleveimhez.

IsaBella írta...

Jaj de fincsi lehet! Mi a szirupokat mindig a lekvárról szűrjük le. :) De az utóbbi években nagyon ritka, mikor készítünk, azt is inkább akkor, ha látjuk, hogy a dzsem túl folyékony.

Noryta írta...

Érzem az ízét a számban. :)

Kati írta...

Erdőkóstoló, igen ez erdőkostolós bejegyzés:)

sedith, mi is úgy mondjuk neki, hogy korkodus, vagy fosószilva, de a korkodust beírtam a google-be, és láttam, hogy csak mi romániaiak használjuk, ízért írtam a cseresznyeszilvát, hogy más is értse:)

ISaBella, mi külön is szoktunk szörpöket készíteni, nagyon megy nálunk, sokszor a telet sem éri meg, mert éppen ilyenkor nyáron fogy:) Bár én a cukor miatt igyekszem kevesebbszer fogyasztani, mert hízlal, de azért elcsábulok néha:)

Noryta, szívesen megkíálnálak belőle, olyan finom gyümölcsös íze van:)

Blogkonyha írta...

Gondolom a cseresznyeszilva, az az apró kicsi kerek szilva, amit nálunk fosókának hívnak... Van belőle lila és sárga is...Jóra gondolok? Fincsi lehet az itóka!

Jámborné Budai Mónika írta...

Hmm... valami mennyei lehet:))

HajniZoli írta...

Fosóka szilvának ismerem én is. Szörpöt még nem próbáltam belőle, de jó ötlet, finom lehet. Édesanyám régen kompótnak tette el és rántott krumplival nagyon szerettük:)

Hankka írta...

Nagyon jól hangzik! :) Ha jól gondolom, anyukáméknak is van egy ilyen fájuk, de eddig csak eszegettük a termését, most viszont már van egy jó kis recept, amit ki is fogunk próbálni! :)

szabadszaj írta...

Még nevezik mirabolán szilvának, nagyon elterjedt az ázsiai szószok variációja, valami ínyenc lehetőség számunkra. Ki kellene próbálni, ha készítettek, írjátok meg itt.

Kati írta...

Bocsi a késői válaszokért, nem tudom, kimaradt valahogy:)

Illéskrisz, igen jóra gondoltálm nálunk is fosószilvának nevezik:)

Mónika, igen, nagyon finom:)

HajniZoli, na még így sem hallottam, rántott keuplival. Kopótnak anyu is szokott eltenni, mi inkább teába citrom helyett, vagy levest savanyítani használjuk.

hankka, remélem azóta már kipróbáltad:)

szabadszáj, igen olvastam a neten, hogy úgy is hívják. A szószról a Terebesen olvastam, de ha jól emlékszem olyan hozzávalói is voltak, ami nálunk nem kapható, de meg kell nézzem még. Isten hozott a blogomon, gyere máskor is, szívesen látlak.

Blogkonyha írta...

Köszönöm!! :o)

vizus írta...

Én a bordó levelű fa terméséből készítem a szörpöt. Nem adok hozzá vizet. Keverőszárral összezúzom, egy fazekat kibélelek szúnyoghálóval, beöntöm a zúzalékot, kipréselem a levet. Cukrot adok hozzá, felfőzöm, a habot leszedem, ezt is üvegbe töltöm, gyümölcsjoghurt készítésére fogom használni.