2012. június 29., péntek

Tochitură

Ezt a húsételt itt nálunk Erdélyben a románok készítik gyakran. Többféle változata is ismert:tochitură moldovenească, tochitură ardelenească, dobrogeană(moldvai, erdélyi, dobrudzsai). Az alapja mindeniknek ugyanaz, csak a húsfélék változnak benne. Puliszkával, tükörtojással tálalják. Ez a recept is egy román újságból való, nem teszem a kezem tűzbe azért, hogy autentikus-e. De nem is ez a lényeg.
Étteremben többször is ettünk ilyet, de itthon még sosem készítettem, ez az első alkalom. De nagyon - nagyon finom. Én is puliszkával(receptjét megtaláljátok ITT ) tálaltam, a tojás most elmaradt.




Hozzávalók:
  • 1 csirkemell
  • 30 dkg csirkemáj, nálam ez most kimaradt helyette borjúhús (növendékhús) került bele
  • 30 dkg disznócomb
  • 4 - 5 db gomba
  • 1 hagyma
  • 4 cikk fokhagyma
  • 2 nagyobb paradicsom(vagy sűrített paradicsom)
  • petrezselyemzöld
  • bors
  • kevés olaj
Elkészítés:
A hagymát apróra vágtam, és kevés olajon megdinszteltem, rátettem az apróra vágott fokhagymát és a meghámozott, felszeletelt paradicsomot. A disznóhúst és a borjúhúst kockákra vágtam, és a hagymás alapra tettem, fűszereztem. Amikor a ezek a húsok nagyjából megpuhultak hozzáadtam a szintén kockára vágott csirkemellet, és a gombát. Amikor elkészült petrezselyemzölddel kell megszórni, amit én most elfelejtettem:)
Annyi megjegyzésem lenne a recepthez, hogy elbírna több hagymát és paradicsomot is, mondjuk még 3 - 3 darabot, hogy sokkal zaftosabb legyen.

20 megjegyzés:

krealady írta...

Kedves Kati! A puliszka receptjét elküldenéd nekem? Gondolom, megfelelő alternatíva lehet ezek szerint a zsemlyegombóc helyett...

Erdokóstoló írta...

Finom lehet, de mi az a növendékhús?

mellissina2 írta...

Kati drága én is a puliszka receptjét kérem,nagyon jól néz ki,és képtelen vagyok jól elkészíteni!!! Köszi!!!!Fincsi ebéd volt,vagy vacsora mindegy!Hozzá a kovi ubim, isteni lett volna!!!!

Kati írta...

Krealady, elküldtem az email cimedre, de a bejegyzésbe is beirtam utólag a linket.

Erdőkóstoló, bocsi, javitottam, helyesbitettem:borjúhús, nálunk nevezik növendékhúsnak:)

mellissina2, kerestem az email cimed, hogy átküldjem a receptet, de nem találtam meg, de utólag beirtam a szövegbe a linket, és ide is bemásolom a receptet:
Hozzávalók:

1 liter víz
30 - 35 dkg kukoricaliszt(természetesen ez a liszttől is függ)
1 kiskanál só

Elkészítés:
Puliszkát készíthetünk eresztve és kavarva. Én megvallom őszintén, hogy eddig csak eresztett puliszkát készítettem, mert jobban szeretem ha egy kicsit lágyabb a puliszka.
Az eresztett puliszkához a lobogó forró vízbe sugárban beleengedem a kukoricalisztet, közben habverővel állandóan kevergetem, hogy nehogy csomós legyen. Ezután az edényt picit lefödöm, és egészen alacsony lángon tartom még néhány percet, amíg a kukoricaliszt megfő és besűrűsödik. Majd még néhány percig levéve a lángról állni hagyom, majd kiborítom, vagy tetszés szerint kiveszek a puliszkából.
A kavart puliszkához a finomra őrőlt lisztet át kell szitálni, s amikor a sós víz lobogva forr, hirtelen beleönteni a kukoricalisztet. Néhány percig hagyni kell gőzölődni, majd a víz nagyrészét leönteni, és az edényt a tüzön tartva, a puliszkakeverővel addig kavarni, amíg teljesen sima, összeálló massza lesz, és leválik a keverőről. Közben ha szükség van rá, a leöntött vízből, amelyet melegen kell tartani, lehet önteni a puliszkához. Mikor kész, vízbe mártott fakanállal a puliszkát le kell választani az edény faláról, kis tüzön tartani még néhány percig, azután megvizezett deszkára borítani.
Egyben, szép kereken kell megmaradnia, mint a tortának. Feszesre húzott, erős cérnával vágták régebb szeletekre.

mellissina2 írta...

Köszi másolom is,most akkor majd kiírom az e-mail címem a blogomra.
Végig néztem a receptjeid a kapros mézig,majd onnan folytatom,nagyon ügyes és szorgaslmas vagy,és láttam a cikked is.majd ki nagyítom és elolvasom!
Mégegyszer köszönöm!!!Szép napot!!

mellissina2 írta...

Ja és szépek a virágaid!!

Kati írta...

Szivesen, és köszi:)

Fernel írta...

Kati!
Nekem inkább egy kupa jó puliszkalisztet küldj, a mailemet tudod :D, itt nem kapok normálisat. Hüpp- hüpp!
Hamár :D

Fernel írta...

Na, igen, a puliszkakeverő fa- ami nem egy fakanál- is megérne egy misét. Majd megöröklöm az anyáét, a puliszkás fazékkal együtt. Remélem, még jó sokáig nem jutok hozzá az örökségemhez :D
Addig jó lesz az eresztett puliszka is.
Ja, a puliszkaliszt jöhet fénypostán is, nyitom az ablakot.

Bors and Pepper írta...

Hú, jó gazdag étel! Jól lehet lakni vele rendesen! Én lecsapok a csirkemellre stipi-stopi :)

Az amatőr hagyományörző írta...

Jól néz ki és biztosan finom is ez a tochitura /ami tulajdonképpen vagdalékot esetleg darálékot jelent/nem úgy mint ahogy régen esett meg velem . Még az átkosban , a '80-as években történt hogy Nagyváradon , a Félix fürdőn nyaraltunk és a kantinban étkeztünk . Befelé menet kérdezem az egyik kijövő román komától hogy mi a menü ? Azt feleli hogy : tochitura ,csak néztünk egymásra a feleségemmel ahogy a románok mondani szokták : ca la felul trei !/román szólás-mondás ,értelme: néztünk mint a moziban/Aztán hamarosan kiderült hogy mi az a tochitura,nem volt más mint pépesre főtt rizs nyomokban valamiféle darálékkal ,/mindent bele szőröstől,bőröstől /feltehetően valamilyen maradékhússal keverve .No ahhoz képest ez az étel valamicskét fejlődött , vagy visszatértek az eredeti recepthez ,amelyik már híján volt az útmutatásoknak !

Gizi írta...

Igazán gazdag és laktató étel. Olyan guszta, hogy csorog a nyálam már a látványától is. A puliszkát meg különösen szeretem.:)

HajniZoli írta...

Még én sem főztem, de a család férfi tagjai biztosan díjaznák. Jó lakató! Recept mentve:)

María írta...

Hú, jó kis vegyes húsos étel. Igazi ragadozóknak való!! Én inkább krumplival enném.

Roza írta...

Pont most határoztam el, hogy most már én is készítek puliszkát... Annyira jó kis étel lehet:)

Panna írta...

Finom lehet!

Blogkonyha írta...

Jó kis szaftos étek! Megenném most rögtön, mert ma még nem ettem...:o)

Emi írta...

Hűűű de imádom! Mindkettőt. Gyerekkoromban nagymamám mindig rézüstben főzte a puliszkát, olyan keményre, hogy kiborította és cérnával felkockázta. A tejes puliszka most is nála a legfinomabb:)

Kati írta...

Fernel, küldenék lisztet szívesen:)Hát a puliszkakeverő fa az tényleg nem fakanál, de én sem vagyok jóban vele. Jó nekem az eresztett puliszka is:)

Bors and Pepper, igazi férfiaknak való étel, én is a csirkehúst és a gombát vadásztam benne:)

Az amatőr hagyományőrző, igen annak utánanéztem, hogy vagdalékot jelent,vagyis saját zsírjában kisütött húsdarabokat. Hogy mennyire autentikus a recept nem tudom, de nem csak nyomokban tartalmaz húst az biztos:)

Gizi, köszi, puliszka jöhet bármikor nálunk is:)

HajniZoli, kaszásnak való étel, ahogy mondják nálunk:)

Mária, a te ragadozóid díjaznák szerintem:) Krumplival is finom szerintem, de puliszkával hagyományos:)

Roza, és a puliszka nagyon ajánlott cukorbetegeknek kenyér helyett.

Panna, finom is, bár te tudom főzelékpárti vagy:)

Illéskrisz, azért ne koplalj:)

Emi, hát igen, nagyapám is olyan kemény , kiborítható puliszkát főzött mindig. Hideg tejjel én is imádom, jó hogy emlegetted, eszembe jutott, de rég nem ettem úgy.

Vicuska írta...

Kati, nagyszerű receptet hoztál, prezentáltál nekünk!!!!