2012. június 8., péntek

Örmény rizsleves

Még megvolt egy darab a fagyasztóban a Zsuzsigától ajándékba kapott churutból. Ezért kerestem hozzá egy receptet, és találtam is egy nagyon finom levest Gergely Éva Erdélyi ízek című könyvében.




Hozzávalók :
  • kistányér felszeletelt vegyes zöldség
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 3 - 4 közepes gomba
  • 3 - 4 evőkanál rizs
  • petrezselyemzöld
  • 1 - 2 db churut(nekem egy kúp volt)
  • 3 - 4 evőkanál tejföl
  • kevés olaj
Elkészítés :
Az apróra vágott hagymát az olajban üvegesre dinszteltem, megpároltam benne a zöldséget és az apróra vágott gombát. Felengedtem forró vízzel, és lassan forraltam. Amikor a zöldség nagyjából megpuhult belefőztem a rizset is. Amikor elkészült, hozzáadtam a még fagyosan lereszelt churutot, a tejfölt(kevés levessel higítva), a tetejére pedig apróra vágott petrezselyemzöldet szórtam.

A churut
  Többen kérdeztétek, hogy mi is az a churut. A churut egy jellegzetes őrmény ízesítő, amely a következőképpen készül:
"Hozzávalók: 3 liter tej, 3 marék petrezselyemzöldje, 1-1,5 marék zellerzöldje, 1-2 szál csombord.

Elkészítése: A 3 liter tejből (nem lehet pasztőrizált!) 1,5 litert felfőzünk, majd langyosra hűtünk, és összetöltjük a 1,5 liter forralatlan tejjel.
Üvegbe teszünk, se nem meleg, se nem hideg helyen tartjuk, 3-4 héten át mindennap megkavarjuk, reggel is és este is. Kb. négy hét múltával, amikor citrom-savanyú, próbaként egy kis pohárnyit felfőzünk, ha nem megy össze, akkor kész. A tejet főzni tesszük, beleadjuk a kb. 3 marék őrölt/apróra vágott petrezselyemzöldjét, és a kb. másfél marék őrölt/apróra vágott zellerzöldjét, valamint 1-2 szál csombordot. Folytonos kavarás mellett lassú tűzön addig főzzük, míg sűrű lekvárszerű lesz. Kúp alakúra formálva megszárítjuk. A kész húslevesbe, amelybe már belefőttek a hússal töltött „tésztafülek”, megreszelve belefőzzük. Ízlés szerint tejföllel kevert tojássárgájával egészítjük ki, amit csak tálaláskor tesszük a forró levesbe. Készítési ideje augusztus, szeptember." A leírás INNEN van.
A pontosítás miatt beírom a  Gergely Éva könyvében megtalálható elkészítési módot is, mert Alíz szólt, hogy eredetileg rézüstben főzik a churutot, úgy lesz a legfinomabb.
"Churut(hurut) készítése:
Hozzávalók:3 liter zsíros, lehetőleg házi tej, 3 összmarék petrezselyemzöld, 1 összmarék zellerzöld, két szál csombor.
Augusztus - szeptemberben készítjük, amikor bőséges a zöldfűszer, számításba véve azt, hogy a tejet 3 - 4 hétig érlelni kell. A tejmennyiség felét felforraljuk, langyosra hűtjük, összekeverjük a nyers tejjel, uborkásüvegbe töltjük és gézzel lekötjük. Langyos helyen 3 - 4 hétig érleljük, minden nap legalább egyszer kavarva. Ha közben savó jönne fel a tetejére, azt letöltjük.3 hét után próbát főzünk: kis edényben egy ujjnyit felforralunk a tejből, s ha nem megy össze, hanem csak szép simán forr s a szaga citromsavanyú, a tej ki van érve.
  A tejet főni tesszük rézedényben, ha ez nincs, akkor hibátlan zománcú edényben. Relforraljuk a csomborral, néhány percig főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezalatt a petrezszelyem- és zellerzöldet húsdarálón ledaráljuk. A csombort kivesszük a tejből, beletesszük a darált zöldlevelet és ismét tűzre téve, lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrű lesz, mint a szilvalekvár. Hagyjuk kihűlni, majd egy - egy kanál masszát véve, tenyerünkkel kúpokat formálunk az anyagból, amelyeket deszkára állítunk száradni. Szárítás közben eleinte naponta átrakjuk más deszkára, közben le is fektetjük, hogy a kúpok talpa is száradjon. A szárítást a kamra legszellősebb részén, gézzel letakarva végezzük. Amikor a churut kopogósra, reszelhetővé száradt, vászonzacskóba rakjuk és kamrában felakasztjuk. Évekig eláll. Amikor használjuk, az aprólyukú reszelőn lereszeljük."
A Churutos laskaleves receptemnél írtam már a churutról, beszerzési helye tudtommal az a vidék, ahol nagyon sok örmény élt, és fennmaradtak a hagyományaik, vagyis Gyergyó. Úgy hallottam ott még néhány néni készíti a churutot, és a piacon vagy náluk a háznál lehet beszerezni. Nekem is onnan küldte Zsuzsiga.


A churut.

12 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

ÓÓó..ez biztos finom,nagyon guszta:))

trollanyu írta...

Elképzelni sem tudom, milyen lehet az íze, de azt tudom kóstolás nélkül is, hogy nekem ízlene, mert imádom az ilyeneket. Szép hétvégét:)

The Hungry Herbalist írta...

Erdekes leves, biztos nagyon finom. Mi az a churut?:)

Elisabeth írta...

En sem tudom hogy mi az a churut, de nagyon jol nez ki a leves, es finomnak latszik!

Unknown írta...

mi az a churut, és hol lehet vásárolni vagy beszerezni?

Kati írta...

Jámborné Budai Mónika, igen, nagyon finom, ha egyszer Erdélyben jársz feltétlenül kóstóld meg.

Trollanyu, hát nem tudom elmagyarázni milyen az íze, a zöldfűszerek keveréke és az erjedt tej íze is megtalálható benne, savanykás ízű.

Erika Hoffmann,Elisabeth, Kotyvasztgató vénember, kiegészítettem a bejegyzést a churutra vonatkozó információkkal.

Erika írta...

Koszi az infot, igy mar vilagos. Nagyon finom lehet!:)

Gabriella írta...

Nagyon szép színű leves, és a recept alapján biztos, hogy nagyon finom is! :P

Blogkonyha írta...

Nagyon izgalmas leves, szívesen megkóstolnám...Sosem hallottam még a churutról...:o)

Roza írta...

Nagyon jól néz ki:) Én imádom a leveseket, ezt is szívesen megkóstolnám!:)

Katalin írta...

Nagyon guszta a levesed, még nem hallottam ilyenről, biztosan fincsi volt!

Marika írta...

Nagyon guszta! Hirtelen fölkaptam a fejem, amikor a churut szót megláttam, ugyanis én is nemrég hallottam csak róla, igaz, hogy kóstolni még nem volt alkalmam, de nagyon finom lehet a vele készült étel. Szamosújváron is vannak még örmények, és én ott hallottam a churutról.