2012. május 29., kedd

Szegfűgombás omlett

Ezt muszály gyorsan megmutatnom, bár nem lett tökéletes esztétikailag, mert egy kissé túlsütöttem az omlettet, de ez az ízén semmit sem rontott, isteni finom volt a szegfűgombával. A gombát a Párom vette a piacon a cigányasszonyoktól, rég az ideje nem ettem ilyen gombát, de ha lesz még vetetek a hétvégére. Nagyon különleges íze van, és mi imádjuk a gombákat.
A recept az Erdélyi Konyha recepteskönyvek sorozatának Négy évszak gombás ételei című kötetéből való. Köszönet érte a szerzőknek.

Nem szép így túlsütve, de bevállalom, nekem se sikerül minden mindig tökéletesre.


Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • fél dl tej
  • 1 dl olaj
  • 5 dkg szegfűgomba(nálam sokkal több volt kb 30 dkg)
  • 1 csokor petrzselyemzöld
  • 2 - 3 szál újhagyma(nálam 1 kisebb hagyma)
  • 4 - 5 szál zöld fokhagymaszár
  • bors
  • fokhagymabors
Elkészítés:
Az olaj felében medinszteltem a karikára vágott hagymát. Hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet és fokhagymaszárat , addig pirítottam, amíg a petrezselyem színt eresztett. Beletettem a megtisztított, átmosott, szitában lecsepegtetett szegfűgombát, sóval, borssal, fokhagymaborssal ízesítettem, és állandó kavargatás mellett készre pirítottam. Az omlett elkészüléséig félretettem.
A tojásokat a tejjel és egy pici sóval villa segítségével felvertem. Egy serpenyőben felforrósítottam az olaj másik felét, beleöntöttem a tojást, és jól átsütöttem, én még túlságosan is jól, mert a teteje nem akart megkötni elég hamar(nekünk meg kopogott a szemünk az éhségtől és a finom illatoktól:)), ezért picit felhúztam a lángot alatta, és az alját kicsit megégette. Ezután vigyázok a sütésnél, kis lángon hosszabb ideig sütöm, türelmesen:) Hibájából tanul az ember.
Amikor átsült a közepére öntöttem a gombát, majd egy sütőlapát segítségével az omlett egyik oldalát ráhajtottam a másikra, óvatosan tányérra csúsztattam, és úgy forrón tálaltam. Házikenyeret és friss zöldséget ettünk hozzá.

14 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

óóó de rég ettem,mostanában nálunk nem kapok a piacon,pedig nagyon szeretjük.
Túl sülve is megenném,ha ide raknád elém:))

Emi írta...

Meghalok egy kis erdei/mezei gombáért! És milyen szép sárga az omletted! Nagyon finom lehetett a szegfűgombával!

Névtelen írta...

Hűűű de rég ettem szegfűgombát! Pedig abból igazán finom a gombapaprikás

Chef Viki írta...

Imádom, imádom, imádom!!! Hetekig kerestem a bácsinál a piacon, de olyan szárazság van nálunk, hogy semmi jóval nem biztatott :-(

Kati írta...

Mónika, szívesen megkínálnálak, ha itt lennél a közelben:)

Emi, azért ilyen szép sárga(ahol nem sütöttem el:)) mert házi tojásból készült, édesanyám tyúkjai tojták:) Mi is nagyon szeretjük a mezei/erdei gombákat:)

Patrícia, gombapaprikásnak még nem készítettem, de ha még kapunk ilyen gombát kipróbálom:) Azt mondják, hogy a legízletesebb gombaleves is szegfűgombából fő:)

Chef Viki, nálunk meg már egy hete egyfolytában esik az eső, éjjel - nappal, tegnap délután állt el egy kicsit, gondolom ezért van elég sok gomba. Csak kellene már a napsütés is, hogy fejlődjenek.

Annamari írta...

Gyerekkoromat idézi. Rengeteget gombásztunk (most is, ha olyan az év, bár az idén más miatt fog kimaradni, őszig legalábbis). A szegfűgombát szedni és takarítani nem nagy élvezet, de enni annál inkább. Isteni íze van. Ha sokat szedtünk, paprikás lett belőle (a legfinomabb gombapaprikás, a rókagombánál is jobb), ha keveset, akkor nálunk is gombásrántotta lett belőle. Vasárnap reggelekre finomabb reggelit elképzelni sem lehet.

Babette írta...

Ez a legeslegfinomabb gomba amit tavasszal enni lehet. Simán tojással a legjobb, de levesnek is isteni, mondjuk zsenge új zöldségekkel:) Hmmm...

Juci írta...

Most a legelőkön a sok esők után nagyon sok van.
Csak paprikásként meg majonézesen (sok tejföllel) eszi az itthoni népség.

María írta...

Kati - nézz be hozzám kérlek, díjat szeretnék továbbadni Neked :)!

Panna írta...

Hű, ezzel a gombával tényleg isteni lehet az omlett :)

Gabriella írta...

Hűha, ez csudajól hangzik! :P

Unknown írta...

Szia Kata!
Olvastam az Erdélyi konyha című újságban a cikkedet.
Gratulálok hozzá!
Kívánom,hogy a hagyományokat nagyon-nagyon sokáig őrizzétek és adjátok tovább a családotok és a világon keresztül...:o)
Rózsa

Moncsi írta...

Kukucs Kata! :))

Látlak az Erdélyi Konyhában! :))Szép kalácsok! Nyami!

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett, szegfűgombát sajnos még nem ettem :(