2012. május 17., csütörtök

Habjában sült tojás

A párom édesanyjának megvan Magyar Elek:Az ínyesmester szakácskönyve című műve, amiről én csak csupa jót olvastam az interneten, a szakácskönyvek egyik legjobbikának tartják. Ebben a könyvben találtam néhány érdekes tojásos receptet, amelyekből most ezt próbáltam ki, és nagyon jól sikerült. Igaz csak én tudok véleményt mondani róla, mert csak egyedül voltam itthon, így csak saját magamnak készítettem.




Hozzávalók:
  • személyenként 2 tojás
  • pluszba én még tettem két fürjtojást
  • 1 - 2 evőkanál tejföl
  • pici só(az eredeti recept nem tartalmaz sót, de én azért picit megszórtam a tetejét)
  • 3 - 4 szál petrezselyemzöld(az eredeti recept ezt sem tartalmazza, de az én szememnek kellett egy kis szín bele)
  • kevés olaj vagy zsír
  • tetszőlegesen sajt
Elkészítés:
A tojásokat feltörtem, a fehérjüket egy tálba öntöttem, a sárgágat a tojáshéjban hagyva pálinkáspoharakba állítottam. A fehérjét pici sóval kemény habbá vertem, és óvatosan belekevertem a tejfölt.
Egy tűzálló edényt kizsíroztam, a felvert tojásfehérjét beleöntöttem, majd belehelyeztem a tojássárgákat is. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10 - 12 percig sütöttem, amíg a teteje pirulni kezdett. Nagyon szépen felemelkedett. Gyorsan kell fényképezni, mert a felfújtakhoz hasonlóan a sütőből kivéve percek alatt összeesik.
Friss zöldségekkel, kenyérrel fogyasztottam. A tetejét a sütőből kivéve megszórtam darabosra vágott sajttal, ami szépen ráolvadt.

18 megjegyzés:

Panna írta...

Jó kis recept és tojás is mindig van itthon. Csak pont az volt eddig a bajom, hogy kevés tojásos receptet tudtam :)

Unknown írta...

Azt hiszem én is kipróbálom,egyszerű és gyors vacsora.
Köszi az ötletet :o)
Rózsa

teller-cake írta...

Szuper kis recept és pont van itthon egy halom tojás.. :-)

Éva írta...

Nagyon finom lehetett. Egészségedre! Guszta!

Névtelen írta...

Nagyon ötletes, tetszik a recept!

Jámborné Budai Mónika írta...

Nekem is tetszik:))

trollanyu írta...

Nagyon jó, még soesem hallottam erről a tojásról. Nagyon jól néz ki ott a tálban, sajtot én is tennék rá mindenképpen:)

Chef Viki írta...

Nahát, de érdekes recept! Tetszik :-)

Noryta írta...

Ezt kipróbálom! :) Köszi! xxx

Zsuzska írta...

Nagyon jól hangzik, tetszik ez a recept!!

csipike írta...

Én még erről nem is hallottam, viszont nagyon látványos megoldás.

Emi írta...

Tényleg szép is és látvány alapján finom is lehet! Nagyon tetszetős:)

Blogkonyha írta...

De érdekes! Nagyon finom lehet! Mostanában nem kapok sehol fürj tojást, pedig már olyan sokszor kellett volna...

Gizi írta...

Kati most ki fogsz nevetni, először úgy olvastam hogy hajában-sült tojás.:))) Végigolvasva a receptet kicsit megnyugodtam, mert azért a héjában is várakozott a sárgája. Nagyon jó recept, paradicsomsalátával eltudom képzelni, akár ebédre is.

Marika írta...

Naqyon csábítóan hangzik!!!!:)

Ibcsi írta...

Tényleg jó, nem ismertem,de elfogom készíteni. :-)

Kati írta...

Panna, még van vagy három jó tojásos recept abban a könyvben lassanként hozom azokat is(remélem):)

Rózsa, igen, egyszerű és mutatós, finom:)

teller - cake, akkor jöhet a próba:)

Éva, Flóra, Mónika, köszi:)

trollanyu, köszi, igen a sjt az jöhet, szépen ráolvadva:)

Chef Viki, igen, én is érdekesnek találtam:)

Noryta, nincs mit, szívesen:)

Zsuzsa, köszi:)

Csipike, igen, és még van egy másik sütési módja is, ahogy elkészítem azt is megmutatom:)

Emi, köszi, nem csak mutatós, finom is:)

Illéskrisz, nekem a fiútestvérem hozza, egyik munkatársa foglalkozik fürjtenyésztéssel. Nem drága, megfizethető szerintem, persze nem mindennap azt eszünk, de 24 db van egy dobozban, az megtart két hétig is kettőnknek. Hűtőben semmi baja nem lesz.

Gizi, de jó, na látod arra nem is gondoltam, hajában sült tojás:) Akár úgy is meg lehetne oldani:)

Marika, köszönöm:)

Ibcsi, nagyon finom:) Nem fogsz csalódni benne:)

Gabriella írta...

Nagyon érdekes, nem hallottam még erről, de nagyon tetszik!! Ezt Te etted meg mind egyedül? Bár, lehet,hogy én is megbírnám simán enni... ;) Olyan nagynak tűnik ez a tál, de lehet, hogy csak a kép csal. :)