2012. február 23., csütörtök

Vilma mama egyszerű sütije

Ezt a süteményt anyai nagymamámtól, Vilma mamától tanultam. Ő szokta sütni nekünk ezt a diótól finom, könnyű, szinte habkönnyű sütit. Régebben nagyon sokféle süteményt szokott készíteni az ünnepekre, vagy ha minket várt, vagy csak egyszerűen ha megkívánt a család valami finomat, anyum is tőle tanult meg sütni, mostanában már nincs olyan türelme a sütéshez, fárad is, de azért mindig meglep minket valami egyszerű, de finom sütivel.
Ezt a receptet már rég készültem leírni tőle, most is fejből mondta el, mert ő már nem recept szerint készíti, hanem úgy érzésre teszi hozzá a belevalókat.
Drága mama, köszönöm a receptet, és hogy mindig valami finommal vársz minket.





Hozzávalók:
  • 7 púpozott evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál rózsakő (szalalkáli)
  • 2 tojás
  • fél dl olaj vagy egy jól púpozott evőkanál zsír
  • jó sok darált dió
  • 15 evőkanál liszt
  • kb. másfél dl tej (annyi, hogy olyan kavart tészta állagú legyen a massza)
  • a tetejére kevés cukros dió
Elkészítés:
Egy mélyebb tálban a cukrot, a tojást, a rózsakővel habosra kavartam, amíg a cukor elolvadt, a massza kivilágosodott, ekkor hozzáadtam az olajat, azzal is simára kavartam, majd beleforgattam a lisztet és a darált diót, és a tejjel hígítottam.
Egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntöttem, a tetejét megszórtam a cukros dióval, és közepes lángon 15 - 20 perc alatt készre sütöttem. Szeletelni sem muszály egyformára, éppen attól szép, hogy nem szabályos.
 Amire megsült pont érkezett a fiútestvérem a barátnőjével, meg is kóstólták, azt mondsták pont olyan, mint a mamáé. Ennél nagyobb dicséret nem is kell nekem:)

16 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon finom kis sütemény, köszi hogy megosztottad velünk a nagymamád receptjét. Egy pohár tejjel most szívesen megkóstolnám.:)

Gerdi írta...

Az én Mamám is fejből sütött:-) S mosolyogtam is, mert az én gyerekeimnek is van egy Vilma mamája, az anyósom.
A süti nagyon fincsi lehet, amúgy is rajongója vagyok a régi recepteknek.

Névtelen írta...

Nagyon finom lehet!:)

trollanyu írta...

Szuper:)Valahogy mindig a mamák receptjei a legjobbak, és nálunk is így van, a mama mindig fejből sütött, sosem volt neki receptes füzete. A diós sütiket imádom,mentem is a receptet.

Vicuska írta...

Ez kicsi tepsibe való adag, ugye? Én is szeretem a nagyis sütiket!

marisz57 írta...

Szalakális sütit nem szoktam sütni, de jó ez a recept, érdemes lesz beszerezni.

Névtelen írta...

Nekem szalakálim is van itthon,pedig még sosem sütöttem vele, így szerintem ma este meg is sütöm ezt a sütit.Minden hozzávaló van itthon, és régóta keresek jó dióssüti receptet.Köszönöm! :)

Életünk és ételeink írta...

Hűű, de jó, napok óta keresgélek valami egyszerű, de finom diós süti félét, ma meg is sütöm. Egy nagyi receptje soha nem lehet rossz!

Panna írta...

Finom lehet a mamád sütije! Jaj, olyan jó Neked, hogy él még a mamád és alkalmanként ilyen finomságokkal vár. Szeresd nagyon!

Jámborné Budai Mónika írta...

Látszik a képen,hogy mennyire könnyű a tésztája.
Nagyon finom lehet!

Édeskonyha írta...

Én is a mama féle sütikre esküszöm :) Ez is remekül hangzik, mentettem is.

Éva írta...

Guszta, nagyon finom lehet szeretem a diós süteményeket sokkal lazább a tészta a diótól!

Adél írta...

De kedves a nagyid:)

Roza írta...

Édesanyám is gyakran sütött ilyen sütit. Én még nem próbáltam ki.
De nagyon csábító:))

teller-cake írta...

Gratulálok a mamádnak és neked is! Nagyon finomnak néz ki!

Kati írta...

Gizi, köszi, én is megkóstólnám most újból:)

Gerdi, akkor nem csak nekem van Vilma mamám:)

Flóra, bizony:)

trollanyu, hát igen a mamák, ők voltak ám az igazi háziasszonyok:) Örvendek, hogy megtetszett a recept:)

Vicuska, igen ez egy kisebb tepsire való adag:)

marisz57, én szoktam néha, van egy kis szagja sülés közben, de utána semmi nem érzik:)

Patrícia, ebben a receptben nem fogsz csalódni, arra vigyázz, hogy ez egy kis tepsire való adag, a fekete pöttyök benne az a darált dió, a szalalkálitól lesz olyan fekete, nem tudom miért, őszintén:) De isteni finom még harmadnap is, de nem hiszem, hogy addig megmarad:)

Életünk és ételeink, megsütötted már? Hogy sikerült?

Panna, igen hálát is adok mindennap Istennek, hogy még köztünk van, szegény tatám, Isten nyugtassa meghalt, pedig imádtuk:(

Jámborné Budai Mónika, igen, finom, köszi:)

Édeskonyha, Isten hozott a blogomon, gyere máskor is:)

Éva, igen, olyan pihe-puha lesz a diótól:)

Aleda, a világ legjobb nagyija nekem:))

Roza, finom nagyon:)

teller-cake, köszönjük mindketten, elmondtam neki, hogy tetszett nektek a recept, ő is örvendett ennek:)