2012. február 26., vasárnap

Kacsa far-hát leves krumpligombóccal

Mézeskalács Tejfölös csirkeszárny levese adta az ötletet ehhez a leveshez. A Párom édesanyja nagyon olcsón kapott kacsa far-hát csomagot, amelyen szépen volt hús és zsiradék is. A zsiradék nagyrészét levágtam róla, és kiolvasztottam. A többiből készült ez a finom leves. Nekem a krumpligombóc is nagyon megtetszett, bár egy picit lágyak lettek, lehet tehettem volna bele picivel több lisztet, bár nem főttek szét. A Párom azt mondta, ő inkább hanyagolja a gombócokat, túl lágy neki, nem szereti az állagát. Nem baj, több maradt nekem:) Mézeskalács, köszi az ötletet, olyan mutatós volt a levesed abban a kis kék lábaskádban, nagyon megtetszett.






 Hozzávalók:

  • 1 nagyobb kacsa far-hát
  • 3 - 4 közepes sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 kisebb zeller
  • 1 hagyma
  • tejföl ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt
  • bors
  • kevés citromlé
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • 3 - 4 evőkanál olaj
a krumpligombóchoz
  • 6 közepes krumpli
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • bors
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, majd a hagymára tettem a húst amíg kifehéredett. Ezután fűszereztem és felöntöttem vízzel. Amikor a leves főni kezdett hozzáadtam a karikára vágott zöldséget is, együtt puhára főztem. Amikor minden megpuhult, az evőkanál lisztet csomómentesre kavartam a tejföllel, néhány kanál levessel felhígítottam, és a leveshez öntöttem. Kevés citromlével savanyítottam, majd megszórtam petrezselyemzölddel.
Amíg a leves főtt elkészítettem a krumpligombócot is. A héjában főtt krumplit, meghámozva, még forrón áttörtem, majd miután kihűlt hozzáadtam a lisztet, a tojást, a fűszereket, a felaprított petrezselyemzöldet. Vizes kézzel kisebb gombócokat formáltam, és lobogó sós vízben kifőztem.
A gombócokat a tányérra helyeztem, a levest pedig rákanalaztam. Fog még ilyen leves készülni nálunk, az biztos.

12 megjegyzés:

Ibcsi írta...

Hűha, fincsi!!! :-)))

Mrita írta...

Nagyon tartalmas és ínycsiklandóan finom levet főztél.

Csilla írta...

Szerintem is fincsi!! Nekem is lágyabb lett minap a gombócom, és nem nagyon ették, de sebaj, több maradt nekem. :DDD

Angi Angéla írta...

Nagyon fincsi leves lehet!

Adela Zilahi írta...

Nagyon jol nez ki, biztos hogy fincsi!!

Életünk és ételeink írta...

Juj de jó, sok levesbe főzök én is krumpligombócot, de húslevesbe még soha, ki is próbálom!

Jámborné Budai Mónika írta...

óóó..de jól néz ki!
Ma meg is főzöm:))

Mézeskalács írta...

Hű, de guszta lett! Nagyon finom lehet kacsából!

Babette írta...

Jól néz ki! Nagyon szeretjük a krumpligombócot...levesben is.

Panna írta...

Én tuti a gombóccal együtt kértem volna ;)

Juci írta...

De a kacsa hátát nem látom a levesben, vagy már olyan gyorsan elfogyott? :)

Kati írta...

Ibcsi, igen:)

Mrita, köszönöm:)

Csilla, tanultam ebből, majd teszek picivel több lisztet:)

Angi Angéla, Adela Zilahi, finom bizony:)

Életünk és ételeink, én most először készítettem, de ezután többször fogok. Milyen levesekbe teszed még a krumpligombócot?

Jámborné Budai Mónika, remélem ízlett:)

Mézeskalács, finom lett kacsából is, majd szárnnyal is kipróbálom:) Köszi mégegyszer:)

Babette, most már én is szeretem:) Köszi:)

Panna, elfogytak a gombócok mind egy szálig:)

Juci, nem tettem bele, mert olyan nagy volt, hogy lelógott volna a tányérról, pedig elvágtam, de megettük azt is másodiknak, nem maradt szégyenben:)