2012. február 17., péntek

Húsos tortellini húslevesben - erdélyiesen

Még az őszön találtam egy német nyelvű tésztákról szóló recepteskönyvet az ócskán, abban láttam meg egy képen ezt a levest, amennyire a német tudásomból kitelt le is fordítottam, de azért utánanéztem az interneten is, és találtam is két leírást róla magyarul. Mivel ez egy hagyományos olasz leves, ha jól értettem, hát van a hozzávalók között is olyan, ami nálunk nem kapható, pl mortadella, ami egy jellegzetesen olasz felvágott.
De nagyon megtetszettek a képen a virág formájú tortellinik, így elhatároztam, hogy megfőzöm a levest, saját készítésű tortellinivel. Hát a tortellinik nem lettek pont olyanok mint a képen, mert nem volt olyan szép, kicsike virág kiszuróm, meg a tésztát sem sikerült olyan szép vékonyra kinyújtani, és egy kicsit ki is főttek a levesben. De ennek ellenére nagyon finom volt. Remélem a következőt sikerül vékonyabbra kinyújtani.






Hozzávalók:
  • 5 - 6 közepes sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 hagyma
  • 1 kisebb zeller(én most csak a zeller zöldjét tudtam beletenni)
  • 2 db. tyúk alsó-, felsőcomb.
  • 1 kisebb darab füstöletlen sertés oldalas
  • szemesbors
a tortellinihez:
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 12 dkg darált sertéscomb
  • 10 dkg sonka
  • 1 tojás
  • 20 dkg júhsajt
  • bors
  • szerecsendió
Elkészítés:
A megmosott húsokat hideg vízben, lassú tüzön, forrni tettem, amikor felfőtt hozzáadtam a zöldséget(csak éppen meghasítottam a sárgarépát és a petrezselymet), sót, egy teatojásban a szemesborsot és a zellerzöldet.
Szép lassan hagytam gyöngyözni, a habját folyamatosan leszedtem, amikor a hús és a zöldség is megpuhult, akkor kb. fél órát ülepedni hagytam a levest, majd óvatosan átszűrtem.
A tortellini töltelékéhez a darált disznóhúst megdinszteltem, mixerben pürésítettem, majd összekevertem a szintén mixerben pürésített sonkával és sajttal, utána fűszereztem.
A tojásból és a lisztből tésztát gyúrtam, kinyújtottam, próbáltam minél vékonyabbra, de nem nagyon sikerült. A tésztalap egyik oldalára, sorba kis kupacokat tettem a töltelékből, majd ráhajtottam a tészta másik felét, a kezemmel ellapogattam a kupacok között, és a kiszuróval kivágtam őket.
Egy keveset hagytam száradni őket, majd óvatosan kifőztem a húslevesben, de még így is kifőtt néhány, így nem lett olyan szép tiszta a leves.

13 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

ÓÓÓ ez nagyon tetszik,lehet,hogy holnap meg is főzőm

Hobbychef írta...

Gratulazione mio! Questo zuppa fantastico!
A képen nem látszik, hogy vastag a tészta, legfeljebb egy kicsit nagyra sikerült. De a lényeg az, hogy Te magad készítetted, s hogy finom volt.

Gizi írta...

Nagyon finom lehetett a leves, na és a saját készítésű tortellini is. Nem kented tojással körbe a töltelék körül a tésztát mielőtt ráhajtottad a másik felét??? Legközelebb próbáld meg úgy, akkor jobban összeragad és nem fog főzés közben szétnyílni.

sedith írta...

A fotókról semmi olyasmi nem látszik, amiről írtál. :) Mindenesetre, bátor vagy, még ilyesminek sosem mertem hozzáfogni.
Mortadellát itt is lehet kapni, csak drága. Tudod az olyan szeletelt, vákuumozott csomagolásokat kell keresni: néhány darab legalább 10-20 lej. :( Jó helyette a sima, "mezei" sonka is!:P

Panna írta...

Szuper lehet ez a leves :)

Annamari írta...

Ezek a házitészták nekem is meggyűjtik a bajom nyújtáskor :) bár utoljára egészen okés lett, rájöttem hogy csinálta nagymamám :)
Finom lehetett a levesed. Legközelebb pedig majd nem fognak szétnyílogatni a tortellinik :)

Ditta tortái írta...

De finom lehet,nagyon guszta,na és a saját készítésű tortellinivel hmmm:)

Bors and Pepper írta...

Ez nagyon finom lehet! Olyan, mintha Napocskák lennének :)

Vicuska írta...

Én csak megvizezném a széleket, mint a pelmeninél. Guszta leveske lett!!!!

Viki írta...

Ez bizony nagyon szép. Nem is olyan nagyok a tortellinik. S a főtt húsból mit csináltál ? Főztél hozzá valamilyen mártást ?

teller-cake írta...

Nekem is jöhetne egy tányérral! :-) Nagyon guszta!

Elisabeth írta...

Szép a tányérod, és még szebb a gyönyörü leves az otthonilag készitett Raviolival. A tortellini, az egy kis sapka alaku tészta.
Ezeknek a nagyság perfekt, és levesben is nyugodtan teheted. Szivesen ennék egy tál finom levest és egy pár finom Raviolit!

Kati írta...

Jámborné Budai Mónika, ha megfőzted, majd meséld el milyen lett:)

Hobbychef, köszönöm, igen kissé nagyok lettek, mert nem volt kisebb virág alakú kiszúróm:)

Gizi, most, hogy mondod, tényleg a szabógallér levesnél úgy csináltam:) el is felejtettem, köszi, hogy eszembe juttattad:)

sedith, gondoltam, hogy nagyobb hipermarketekben megtalálható a mortadella is, de tudtam, hogy biztos nem olcsó, nem engedi meg a zsebem:) Jó volt a sima sonka is:)

Panna, bizony:)

Annamari, kézzel elég nehéz kinyújtani, én is megkérdeztem anyutól, hogy ő, hogy készíti, azt mondta szokott tenni a tésztához egy kevés olajat, úgy nyújthatóbb:)

Ditta, köszönöm, egyre jobban kezdem megszeretni az olyan dolgokat amit saját kézzel készítek.

Bors and Pepper, tavaszi napocskák:)

Vicuska, jó ötlet, köszi:)

Viki, köszi, igen, mártást készítettem hozzá, paprikáshoz hasonlót.

teller cake, szívesen megkínáltalak volna:)

Elisabeth, igen én is nagyon szeretem ezt a tányér készletemet, ballagásomra kaptam nagynéném családjától. Láttam, hogy a tortellini aprócska tészta, de a receptben ami megtetszett nekem ilyen virág alakú tészta volt, és azt írta, hogy tortelini, azért írtam én is azt a címben.