2012. január 19., csütörtök

Narancslekvár

A fiútestvérem több ideig Svájcban dolgozott, ott evett először narancslekvárt. Amikor hazajött többször is mondta nekem, hogy készítsek én is, mert mennyire finom. Most jött össze minden, hogy el is készüljön a narancslekvár. Egy marosvásárhelyi szupermarketben akciós áron volt a narancs, vagyis egy kb. 10 litres vedret megtölthettek a vásárlók annyi naranccsal, amennyi nem esett le a tetejéről, és a vederrel együtt 14 Ron-ba került mindez. Mi is vettünk egy veder narancsot, otthon megmértük 7 kg ment bele. Na ennek egyrészéből készült a lekvár. A receptet egy csipet blogján találtam, mindenben követtem a tanácsait, csupán a plusz fűszereket hagytam ki belőle. Egy csipet, köszönöm mégegyszer a receptet:)
Nagyon finom lett, legalábbis szerintem, bár a fiútestvérem még nem kóstólta, de majd megmondja, lett-e olyan finom, mint amit Svájcban evett. Szerintem igen:)




Hozzávalók:
  • 14 nagyobb narancs, amelyből 1,30 kg tiszta narancshús jött ki
  • 15 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak Gelfix Extra
  • 1 naracs héjából néhány darabka a fehér rész nélkül

Elkészítés:
A narancsokat  meleg vízben, szivaccsal alaposan megmostam, egynek a héjából néhány darabot a fehér rész nélkül levágtam. Ezután a narancsokat meghámoztam, cikkekre szedtem, és egy tál felett minden cikknek a vastagabbik feléről a hártyát levágtam, és a narancs húsát kiszedtem. Hát ez kb. jó 3 órát tartott nekem, sok türelem kell hozzá. De végül kijött 1,30 kg narancshús. Ezután a Gelfix tasakján található utasítás szerint, a Gelfixet összekavartam két evőkanál cukorral, hozzáadtam a narancshúshoz, hozzáadtam a narancshéjat is, és kavargatva felfőztem. Amikor főni kezdett hozzádtam a cukrot és a vaníliás cukrot, de nem a tasak utasításai szerint, mert ott 50 dkg cukrot ír egy kg gyümölcshöz, én csak 15 dkg cukrot tettem, mert így is nagyon édes volt a narancs. A hozzáadott cukorral kb. 5 - 6 percig még főztem, ekkor tányéron kipróbáltam, megkötött kihűlve a lekvár, így le is vettem és üvegekbe töltöttem. Szárazdunsztba tettem kihűlni. Azzal a három befőttes üveggel lett amit a képen láttok. Egy az édesanyáméké, egy a lánytestvéremé, egy pedig marad nekünk. Testvériesen elosztva, nem fog megromlani:)

A veder narancs:)

19 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép a színe, megkóstoltad közben? Az egyik blogon a múltkoriban olvastam hogy csinált lekvárt és nem ízlett ! Természetesen a recepttől is függ, majd a tesód ellenőrzi a minőséget!:-)) Fiú tesód nem kap?

Barbi konyhája írta...

Éppen most vettem a Spar-ba én is egy vödörrel akciós narancsot! Ráadásul Esztim tortájába bolti narancslekvárt használtam, közben azon gondolkoztam, kellene házilag csinálnom! Ezt az időzítést! :))) Nagyon szép színe lett, kíváncsi lennék az ízére, mert biztosan finom!! :)

horimarika írta...

Én is imádom!!!!! És milyen régen főztem... sőt, régebben főztem citruslekvárt is: grapefruit, narancs, mandarin, lime, citrom... hmmmm..... az is jó!!! Itt is van akció. Lehet, hogy kéne vennem?!
Köszönöm, hogy emlékeztettél. ÉS valóban: csodálatos a színe!!!!

Kati írta...

Éva, persze megkóstóltam közbe:) Nekem nagyon ízlett:) Csak nincs mihez hasonlítsam, ezért mondtam, hogy a tesóm mondja meg, hogy jó-e, mert neki már van hasonlítási alapja. Mesinél láttad azt hiszem, de ő mondta is, hogy nem sikerült. Kap a fiútesóm is, mert ő még a szüleimmel lakik, így egy üveggel az övéké:)

Barbi, úgy látszik mindenhol akció van, nálunk a Kauflandban volt:) Szerintem nagyon finom a narancslekvár. Boltit nem tudom, mert nem ettem soha:)

horimarika, köszi, nálatok is akció?? Kipróbálom egyszer én is többféle citrusból:)

trollanyu írta...

A színe, mint a nap:) Nagyon szeretjük, ha lesz itt is akció, akkor készítek majd:)

Bors and Pepper írta...

De gyönyörü! Bárcsak lenne türelmem a hártyát leszedegetni, akkor meg is csinálnám :D

Angi Angéla írta...

Na pont egy ilyen veder narancsot vettem én is nemrég, de nekem nem jutott eszembe a lekvárfőzés. Mi megettük nagyrészét, a többit meg elajándékoztam. Biztos fincsi lehet a lekvár is belőle!

Seffer Lilla írta...

Nagyon szeretem a narancsot, szóval lehet ki is próbálom!

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki.Én is kipróbálom,köszönöm az ötletet!
Rózsa

Marika írta...

Nahát, hogy én miről maradtam le , már megint!:) Pedig nem is olyan rég , az Auchanban jártam, és a buszra várva, ugyanilyen vödrös naranccsal jött kifelé egy illető , csak néztem, hogy : " na ez rendesen bevásárolt!" :))) Hátha lesz még máskor is!:)
A lekvárod nagyon jól néz ki! Nővérem említette, hogy ő is készített, és nagyon finom. Lehet, hogy én is kipróbálom!

horimarika írta...

Múlt héten Lidl-ben, most Spar-ban akciós a sok narancs...

netuddki írta...

Narancslekvárt még nem főztem, itt az ideje.
Viszont kedden főztem kökénylekvárt (hétvégén lesz bejegyzés róla nálam), és maradt kb. egy kiló kökényem, lehet, hogy próbálok egy vegyes narancs-kökényt.

Csilla írta...

Gyönyörű színe van! Én is kacérkodom a recepttel, de még nem álltam neki. :)))

Jutka írta...

Nagyon jól mutat!

Szilabi írta...

Hmmmm, finom lehet! Bonbonban is nagyon jó lehet! ;)

Harcoskáról van hírem, köszönöm, hogy érdeklődsz. Még mindig Spanyolországban vannak. A hónap végén tudják meg, hogy mikor műtik meg. Közben már szépen tanulgat enni, ismerkedik az ételekkel. Sok pozitív dolog törötént velük, mióta kimentek, de azért nem titok: nagyon nehéz a helyzetük! Olykor nagyon el vannak keseredve! :(

egycsipet írta...

Csodaszép színe lett! Örülök, hogy jól sikerült neked is! :)

Panna írta...

Régóta pályázom én is a narancslekvárra, lehet most sikerül annyira motiválnod, hogy rá is szánom magam :)

Elisabeth írta...

Ügyes vagy, Kati-szép szine van, és szépek a narancsok is. Nálunk itt Floridában most van a narancs szezon, csodálkozom hogy én még nem csináltam narancs lekvárt, pedig a mangó lekvárt minden nyáron, a mangó szezon idejében.
Gyönyörüen sikerült neked:DDD

Kati írta...

trollanyu, munkás recept, de megéri:)

Bors and Pepper, bizony az nekem is próbára tette az idegeimet:)

Angi Angéla, a többit mi is megettük, de most kipróbálhattam a lekvárt is:)

Lilla, kicsit türelemjáték, de a végeredmény kárpótol:)

Rózsaműhelye-2010, szívesen, nincs mit, örvendek, hogy tetszik:)

Marika, igen néha van jó ötletük is a hipermarketeknek, bár biztos így is fognak rajzunk, de nem árt azért a népnek a gyümölcs:)

horimarika, jó lehetett a termés valahol:)

netuddki, láttam a kökénylekvárt, az se semmi munka, szerintem jó párosítás lenne, majd számolj be az eredményről:)

Csilla, igen napfényszínű:)

Jutka, köszi:)

Szilabi, köszönöm a választ Harcoskáról, szorítok nekik így távolról is:)

egycsipet, mégegyszer köszi:)

Panna, de jó lenne, ha a gyerkőcöket is ilyen könnyen tudnám motiválni a tanulásra:)

Elisabeth, köszi, az a mangólekvár igazán finom lehet:)