2011. november 2., szerda

Köménymag leves

Már nagyon régóta kívánom a köménymag levest, de mivel a párom nem szereti, elég ritkán tudom megfőzni. Most is csak kicsi adagban készítettem magamnak. Én nagyon szeretem. Anyum olyankor szokott köménymag levest főzni, mikor sok zsíros ételt eszünk(pl. disznóvágás után, szilveszter után), vagy ha valakinek a gyomra fáj. Sőt a régiek szoptatós kismamáknak is ajánlták, hogy több tejük legyen tőle.
Én most egyszerűen megkívántam, ezért megfőztem. Kb. fél óra, és kész is van.



Hozzávalók:
  • 1 hagyma
  • 2 kávéskanál köménymag
  • fél dl rizs
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tej
  • olaj
  • pirospaprika
Elkészítés:
Kb másfél l fővő vízbe beletettem egészben a hagymát, és a köménymagot, pici sót. Hagytam addig főni, amíg jól érzett benne a köménymag illata és íze. Ekkor leszűrtem, visszatettem főni, amikor főtt beletettem a rizset. Amikor a rizs megpuhult elkészítettem a rántást: kevés olajon megpirítottam a lisztet, tűzről levéve hozzáadtam a pirospaprikát, felöntöttem a tejjel és kevés vízzel, és besűrítettem vele a levest. Utólag még tettem egy kevés sót, mert sótalannak éreztem.

20 megjegyzés:

Mesi írta...

Ezt én is nagyon szeretem, csak felénk nem így készül! Hamarosan megmutatom az én verziómat is, bár nagyon kíváncsivá tettél a rizzsel! :)

Mrita írta...

Én is nagyon szeretem, bár ritkán főzöm, rizzsel még nem ettem, de biztosan finom. Én pirított kenyérkockával szoktam készíteni.

Vicuska írta...

Az egyszerű is lehet jó és finom- én is szeretem!!! Nálam rizs, tej nem megy bele... De ahány ház...

Hobbychef írta...

Gyerekkoromban nagyanyám gyakran főzött köménymaglevest, mivel olcsó volt, mi meg egyik napról a másikra nagyon szegények lettünk, hála Rákosi elvtársnak. Ő pirított kenyérrel készítette. Évekig nagyon utáltam. Ma már a kömény az egyik kedvenc fűszerem. Sok ételt nem is tudok elképzelni nélküle.

horimarika írta...

Én sem rízzsel ismerem... de ki fogom próbálni, most nagyon megkívántam. Mi pirított zsemlekockát tettünk bele... hűűű, de rég ettem.

Okki írta...

Nálunk is csak én szeretem a köménymag levest, ezért igen igen ritkán készítem, de egy kicsit másképp mint Te és pirított kenyér kockával.

Adél írta...

Nagyon finom ez az egyszerű leves,egyszer biztos készítem minden hónapban,mert a lánykám nagy kedvence, pirított kenyérkockákkal .

Szilabi írta...

Nálunk fordított a helyzet: a fiúk szeretik, én nem eszem meg. Mi tojást csurgatunk bele, és pirított kenyér kockákkal tálaljuk.

Petra írta...

De sokszor főzte az anyukám! Nagyon szeretem. Nálink általában pirított zsemlekockákkal került az asztalra. :)

Névtelen írta...

Nagyon szeretem ezt a levest:) Mi mindig pirított kenyérrel ettük. Néha készítek én is:)

Kati írta...

Mesi, várom a te verziódat is:)

Mrita, mi rizzsel és makarónival is szoktuk készíteni, nagymamám pedig csipetkével.

Vicuska, ahogy mondod:)

Hobbychef, igen, olcsó leves, anyum is gyakran készítette, én is nagyon szeretem a köménymagot sós sütikben, pászkában is.

horimarika, igen, nálunk is van aki így készíti, néha én is szoktam tenni bele, de anyum sose tett, mi így ismertük meg ezt a levest.

Okki, milyen érdekes, még egy ilyen egyszerű levest is milyen sokféleképpen lehet variálni:)

Aleda, akkor örvendhetsz, mert ahogy hallom nem sok gyerek szereti.:)

Szilabi, nagymamám se eszi meg, régebb annyit kacagtunk rajta, mert úgy megfőzte nekünk és Isten nyugtassa, tatának, hogy meg sem kóstólta közbe, és mégis mindig tökéletes lett az íze.:)

Petra, igen, sokan úgy készítik.

Patricia, úgy látom ezzel a levessel a pirított zsemlekocka hódít:)

trollanyu írta...

Nálunk a nagymamám főzött ilyet, de ő is pirított kenyérrel. Nagyon finom, rizzsel is kipróbálom majd:)

Panna írta...

Én még nem ettem, de megkóstolnám. Ha jól tudom a hasfájós babákkal is szoktak köménymagos teát itatni..

Annamari írta...

Nálam kedvenclistán van. De én sem rizzsel szoktam hanem pirított kenyérkockákkal, meg tejjel sem, és benne szoktam hagyni a köményt mert azt meg szeretem érezni. Van, hogy tojást csurgatok bele, de azt ritkábban. Annak idején otthon a köményt nagyon ritkán használtuk (az apám szerint poloskaíze van), aztán amióta elkerültem otthonról és főzni kezdtem, ipari mennyiségekben fogy, 20 dekánként (! 200 gramm) veszem :)

Bianka írta...

Óvodában ettem utoljára, de ott kenyérkockákkal adták azért én kenyérlevesnek hívtam :)

Csilla írta...

Én is szeretem. Nálunk is píritott kenyérkockával készül tej és rizs nélkül. Olcsó és nagyon gyors leves, 15-20 perc és kész is.

Csilla írta...

Tej helyett viszont nálnu tejföl megy bele. Kevés olajon megpírítok két fél hagymát. Rántést készítek amit pirospaprikával és jó sok köménnyel ízesítek, felöntöm vízzel, megsózom és felforralom, majd a végén tejfölt adok hozzá amivel megint főzöm kicist és kész is. Anyósom szokot bele ütni tojást is így köményes tojás leves lesz.

Biró Anikó írta...

kedvencem....nagyon, nagyon szeretem. a heten muszaj lesz keszitsek mar regen ettunk es nagyon megkivantattad!

Kati írta...

Bocsássatok meg, de csak most vettem észre, hogy milyen rég nem válaszoltam a megjegyzésekre.

trollanyu, remélem rizzsel is ízleni fog.:)

Panna, igen, a babáknak is ajánlják, de nagyon finom a leves is belőle.

Annamari, én is szeretem a köménymagot minden formában, de a Párom látni sem bírja sem sós sütikben, sem céklában, semmiben.

Bianka, akár úgy is nevezhetnénk.:)

Csilla, finom lehet a te változatod is:)

Bíró Anikó, azóta már biztos elkészítetted:)

Kreatív konyha írta...

Nálunk is népszerű a köményes leves, csak pirított zsemlekockával esszük. Egyszer kipróbálom rizzsel is, tetszik az ötlet!