2011. október 13., csütörtök

Rozmaring

A tegnap tiszta véletlenül találtam rozmaringot a piacon, egy néni árulta, vettem is rögtön egyet, csak át kell ültetnem egy nagyobb cserépbe, és utána kell néznem a nevelésének, remélem a télen megmarad, nem hal ki. Még eddig sosem láttam élőben, nagyon szép, és az illata nagyon finom.



A teraszomon pedig most nyílik egy szépséges virág, sajnos nem tudom a nevét, ha ti ismeritek írjátok le nekem. Nem vagyok benne biztos, de talán úgy hallottam, hogy ez a virág télen kinnt se fagy meg, tavaszon újra kihajt. De nem tudom biztosra, hogy ez igaz-e vagy sem.



13 megjegyzés:

Éva írta...

Nem vagyok valami szakember, nagyon szeretem a virágokat de annyira nem ismerem. Nagyon szép ez a ládában lévő virágod a nevét nem tudom, de anyukámnak a sírján van ilyen és valóban télen sem fagy meg. A virág elszárad de a levelek nem. A fűszernövényed is milyen szép mutatós, akár szobanövénynek is megfelel!

Anazar írta...

Csodás kis rozmaringbokorra tettél szert!! Pár éve, délen (Cork mellett), egy tengerparti étterem előtt láttam egy (vagy több?) hatalmas rozmarongbokrot. Jól bírhatja a hűvösebb időt. Tavasszal majd ültess ki belőle, mesés illata van a nagy bokor rozmaringnak, méterektől meg lehet érezni. Kész mediterrán lehet nyári estéken szagoldatni. Ajánlom focacciára, krumplira, fel sem ér vele egy szárított ;-)
A teraszos növényednek meg micsoda szép, összetett virágai vannak. Mindig is csodáltam a Természet dizájnjait!

Cecilia írta...

Szép a rozmaringod! Én is idén tettem rá szert. Tavasszal kaptam egy kis ágat, azt földbe ültettem és az ablakba tettem de úgy, hogy ne süsse nagyon a nap és ne legyen huzatos helyen. Elég hamar meggyökerezett és mostanra már jó nagy bokor lett belőle. Tavasszal majd te is tudod szaporítani, ami szerintem jó is, mert egy idő után felnyurgul, kórós lesz s akkor már nem olyan szép. A teraszon lévő virágod is nagyon szép, a nevét én se tudom, viszont azt igen, hogy valóban nem hal meg télen.

Roza írta...

Kati, ezen a télen még tartsad világos, hűvös helyen, hogy ne nyúljon fel. Tavasszal akár szabad földbe is kiültetheted, a rozmaring szabad földben (nem edényben) átvészeli a telet.
A virágod meg - szerintem - korall virág. Azt, hogy kint lehet hagyni, én sem tudtam:)

Petra írta...

Nagyon szeretem a rozmaringot használni. A kertünkben van egy jó nagy bokor, aki ekkora méretűként kezdte, mint a tiéd. Nagyon szereti a napfényes helyeket, ha kiülteted a kertnek olyan részét válaszd. :)

Panna írta...

Anyukáméknál kinn van télen a virágoskertben és megmarad. Nem egy nagyon pátyolgatásra szoruló növény :)

c írta...

A rózsaszín virágod egy varjúháj (Sedum), vannak kicsik-nagyok, változatosak.

Roza,
a korallvirág (Kalanchoe) nálunk csak szobai körülmények közt teleltethető át, míg a fenti növény télálló.

Annamari írta...

A rozmaring átteletethető cserépben, de nekem beletört a fogam: a fényhiányt nem bírta. Ezek a mediterrán fűszernövények fényigényesek, télen is sok fény kell nekik, ezt tartsd szem előtt. A mi klímánk alatt (Erdély montán vidéke) nem tudom, áttelel-e kint is, meg lehet próbálni, de nem ezen a télen.
A másik növényed valóban Sedum (most fajra meg nem mondom, én a spontán flórában vagyok otthon, nem a dísznövényekben) de jellegzetes az 5-ös alapú virágja. A korallvirágé 4-es alapú.

marisz57 írta...

Kati! A rozmaring csak akkor vészeli át szabadban a fagyokat, ha már fás a szára. Ezt még ezen a télen zöldséges pincében, vagy előszobában teleltetném, ahol nincs túl meleg, de nem is fagy meg.

4Gyerek írta...

kívánom, hogy több sikert érj el a rozmaringod pátyolgatásával mint én.
aszalt paradicsom eltevésekor vettem egy kis cserepet, alig volt szívem letépni pár csücsköt róka. ablakpárkányra tettem, én is olvasgattam mit-hogyan. kevés, nagyon kevés vizet írtak. hát nem kapott sokat, de nem is szomjazott túlzottan. s most mégis azon gondolkodom, hogy mi a bánat van vele, mert mintha a végét járná.

Csilla írta...

A rozmaring itt sem mindig birja ki a telet, tavaly nekem is kifagyott egy ettől nagyobb, erre amit idén vettem (most olyan 30 cm magas) cserpben bevhoztam. Nyárra kiültetheted de szerintem felétek télen nem nagyon birja ki.
Én is egyből mondtamvolna, hogy ez egy varjuháj, nekem is vana sziklakertben cska nagyobb fajta, az birja a fagyot. A rozmaringgal kapcsolatban még tényleg vigyázni kell, hogy napon legyen mert nekem is nyurgult már fel.

Kati írta...

Lányok, mindenkinek köszönöm a jótanácsokat, ma értem odáig, hogy átültessem nagyobb cserépbe. Csak a lakás ablakában tudom teleltetni, igaz jó világos, éri a napfény majdnem egész nap. Hátha sikerül megtartani.

Kati írta...

C, külön köszönöm a felvilágosítást a varjúhájról.