2011. október 12., szerda

Paradicsomos csirkecomb

Anyum egy óriási házicsirkét vágott le nekünk a hétvégére, ebből készítettem ezt a sültet. Gondoltam, ne csak hagyományosan lábosban süssem, hanem alufóliában. Így is tettem, igaz egy kissé hosszadalmas volt, mert a házicsirkének sokkal hosszabb a puhulási ideje mint a boltinak, bár ez a csirke az is igaz, hogy már nem zsenge volt, hanem már szinte tyúk.



Hozzávalók:
  • két csirkecomb(alsó, felső egyben)
  • 10 közepes paradicsom
  • 2 paprika
  • 1 hagyma
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 1 kávéskanál rozmaringpor
  • bors
  • 1 kávéskanál házi Erős Pista
köretnek
  • 6 közepes burgonya
  • tejföl
Elkészítés:
A megtiszított csirkecombokat azelőtt este bepácoltam, jól befűszereztem, még a bőre alatt is, és befedtem cikkekre vágott paradicsomokkal. Éjszakára így a hűtőbe tettem. Másnap mindkettő számára dupla alufóliát készítettem elő, egyenként ráhelyeztem őket, hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, a felkarikázott hagymát, és csíkokra vágott paprikát. A párom adagját Erős Pistával is megkentem. Jól becsomagoltam, és egy tepsibe helyeztem. Előmelegített sütőben, közepes fokon kb.másfél óra alatt készült el, plusz még kellett 15 perc, hogy kifödve picit megpiruljon. A tepsibe a hús mellé odatettem héjastól a krumplit is, kissé késsel bevagdosva. Mire a hús elkészült, a krumpli is megsült. Tálaláskor tejfölt öntöttem a krumplikra.
Ha bolti csirkéből készítjük szerintem az 1 óra bőven elég a sütéséhez, sőt talán annyi sem kell.

15 megjegyzés:

Mesi írta...

Nagyon guszta, recept mentve! :)

trollanyu írta...

Nagyon fincsi lehet, jó sok paradicsommal:)

Anazar írta...

Hát igen, a 6 hét alatt felfújt bolti csirke vajpuha negyedannyi idő alatt, de íze nem sok, pontosabban semmi. A háziban ott a búza, a tengeri, a levegő, a fű, meg amit még talál az udvaron. Szó szerint ég és föld a különbség. Igaz, a házi 6 hétre még mindig pelyhes. A 'jó munkához' bizony idő kell ;-))

netuddki írta...

Ezt kipróbálom, különös tekintettel a krumplira.

Petra írta...

Ó, igen! Kedves profi szakács, nagyon szuper ételt alkottál! Vittem, köszi. :)))

Adél írta...

Ezt a házi kapirgálós csirkét semmivel sem lehet megfizetni,meg sem közelíti a boltinak az ízét.Örülj neki,amíg van lehetőségetek ilyet enni...sajna nekünk már csak nagyon ritkán adódik:(

Zsani írta...

Na igen a bolti csirke, anyum mondogatja mindig a különbséget, sajnos házit én sem szoktam venni:( De ez a csirke nagyon jól néz ki!:)

Katalin írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Katalin írta...

Ez nagyon finom lehetett, főleg hogy hazai csirkéből készítetted.

egycsipet írta...

Nagyon jól hangzik! Már évek óta nem ettem fiatal tyúkhúst, ezzel az elkészítéssel pedig valóban nagyon finom lehet.

Panna írta...

Lettem volna az ebéd vendéged a hétvégén :))

Ditta tortái írta...

Én is szívesen odaültem volna az asztalhoz,:-)gyönyörű az a comb,na és nagyon fincsi is lehet!

Annamari írta...

Ez nagyon finom lehetett. És jó ötlet, mert holnapra valami vendégnekvaló vacsorát kell készítenem. igaz nem házicsirke lesz, de egy alufóliás sült bizony elmenne. :)

Kati írta...

Mesi, örvendek, hogy tetszik.:)

trollanyu, igen, nagyon finom zamatot adott a húsnak, finom, édes háziparadicsomok voltak azok is.

Anazar, mostanában a szüleim is venni szokták két - három naposan a csirkéket, mert a tyúkok nem nagyon akarnak kotolni, aztán itthon felnevelik, neveljük, úgy ahogy írod. Az biztos, hogy húsleves, csak a házi tyúkból lesz igazi, én pl. el sem tudnám képzelni tápos tyúkból.Mi nem is szoktunk venni nagyon csirkehúst, esetleg mikor már anyumnál kifogynak akkor csirkemellet és kicsontozott felső combot.

netuddki, örvendek, hogy te a kruplit is értékelted, pirossabra is lehet amúgy sütni, csak mi már nem bírtuk kivárni, sőt mi magára vajjal, esetleg hagymával is szoktuk enni vacsorára, nincs is ennél jobb.

Petra, köszi, de még nagyon messze állok a profiságtól, sőt nem is hiszem, hogy profi leszek valaha, te annál inkább. Az igaz, hogy ez saját kreáció.

Aleda, hidd el, értékelem is nagyon, hála Istennek anyumék még nevelnek minden évben, meg nagymamám is, meg ugyanígy disznót is, amit szintén szívesebben fogyasztunk, ha tudjuk, hogy mit evett nálunk. És persze a disznóvágásnak is meg van a saját hangulata.

Csupa csoki, bizony nagy a különbség, ennek a húsa nem éppen olyan omlós, de az íze teljesen más.

Katalin, igen, anyum jóvoltából hazai.

egycsipet, akkor ideje kipróbálnod:)

Panna, én meg szívesen láttalak volna, amúgy a combokat ketten két nap is alig tudtuk megenni.

Ditta, köszi, jutott volna neked is belőle:)

Annamari, próbáld ki, csalódni biztos nem fogsz benne, sőt.:)

Vicuska írta...

Én is inkább a házira szavaznék, de itt a fővárosban már ritkán jutok hozzá... Sütőfóliában is össze lehet sütni a krumplival, igaz, az másabb ízt kap és zaftosabb lesz.