2011. október 4., kedd

Focaccia friss paradicsommal

Mivel a teraszomon még a tövén voltak a paradicsomok, gondoltam kipróbálom friss paradicsommal is a focacciat. A receptje ugyanaz mint az aszalt paradicsomos focacciának, a különbség csak annyi, hogy apróra vágott bazsalikomot belegyúrtam a tésztába, és a tetejére friss paradicsomot tettem. Nagyon finom lett az édes, sült paradicsomokkal. Most csak fél adagot készítettem, mert csak egyedül voltam itthon.




Hozzávalók:

  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 dkg liszt
  • fél kávéskanál só
  • 6 evőkanál olívaolaj, ebből 2 evőkanál a tésztába, a többi a kenéshez
  •  paradicsom ízlés szerint
  •  kisebb csokor bazsalikomlevél
  • durva tengeri só(én csak hagyományost tettem mert más nem volt itthon)
  • kb 150 ml víz
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral és 75 ml langyos vízzel elkevertem. A lisztet egy tálba tettem, közepébe mélyedést készítettem, és beleöntöttem az élesztőt. Letakarva 15 percig kelesztettem. Utána a sóval, 4 evőkanál olajjal, az apróra vágott bazsalikommal, és kb. 75 ml langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrtam. Letakarva ismét 45 percig kelesztettem. Utána vékonyan rányomkodtam a kapcsos tortaformám kivehető aljára, és további 15 percig kelni hagytam. Megkentem a maradék olívaolajjal. A tésztába mélyedéseket nyomtam, beletettem a paradicsomokat. Előmelegített sütőben, közepes lángon, 15 - 20 perc alatt sült meg.

13 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon-nagyon guszta!!! Készíthettél volna nagyobb adagot, majd besegítettem volna.:)) Szinte érzem a finom illatát és az ízét.

Csilla írta...

Nagyon guszta, én még sosem készítettem. :)

Petra írta...

Guszta. Ez tetszett jobban, vagy az aszalt paradicsomos?
Az aszalt paradicsommal kapcsolatban, az jutott eszembe, hogy lehet, hogy bele kellene gyúrni a tésztába, és akkor nem tud megégni.

Juci írta...

Most én viszem a receptet... Köszi a remek ötletért.

Viki írta...

Legközelebb duplázd nyugodtan, Gizi mellett én is besegítek :)

Írta, az Erőspistádhoz, majd olvas el és várom az e-mail-ed :)) Érnek a paprikamagok :)

Elisabeth írta...

A focacciad nagyon guszta, es finom. Szepen megkelt, es fantasztikusan sikerult!

Roza írta...

Kati, ez nagyon szép lett:) És finom is, gondolom:)

Panna írta...

Na már nekem is van aszalt paradicsomom csak hagyom egy picurkát érelelődni az olajban, hogy átvegyék egymás ízét aztán kipróbálom a recepted!

Katalin írta...

Nagyon guszta, egészen megéheztem :)

Sz. Zita írta...

Szép lett, nagyon jól néz ki, ki kell próbáljam én is :)

Kati írta...

Gizi, következő nagyobb adag lesz, akkor meghívlak, bár egyelőre csak virtuálisan, de hátha majd egyszer igazán is, ha Erdélyben jársz.

Csilla, nekem is ez a második alkalom, de még sok lesz.:)

Petra, mindkettő tetszett, nem tudnék választani, a szárított paradicsomos különleges, ez pedig levesesebb, de szintén finom az édes, érett paradicsomoktól.

Juci, szívesen, nincs mit.:)

Viki, köszi, írok emailt a magok miatt.

Elisabeth, Roza, köszi.

Panna, nekem is van olajban, azzal is kipróbálom.

Katalin, köszi.

Zita, örvendek, hogy látlak, próbáld ki nyugodtan, mert nagyon finom.

Nelli írta...

De finom lehet!:-)Ki fogom próbálni én is !

Kati írta...

Nelli, örvendek, hogy ismét látlak nálam, próbáld ki mert nagyon finom.