2011. október 10., hétfő

Év Fája Romániában

 Ismét egy kéréssel jöttem hozzátok, mert láttam Zsuszi képeslapjai kapcsán, hogy az összefogás sokat segít, ha úgy érzitek, hogy támogatnátok, szavazzatok, a köpeci szilre. Előre is köszönöm mindenkinek.


SZIL ami összeköt

Ideje van az odafigyelésnek és a cselekvésnek!
(Szavazzon a köpeci szilre a www.evfaja.ro honlapon!)

Napjainkban egyre több emberben tudatosul, hogy az életünk jelentős része csak rohanás, hajsza az anyagi javakért, a mindennapi betevő falatért, az elismerésért, illetve az önmegvalósításért, miközben jelentéktelennek tünő, anyagi vonzattal nem rendelkező civil események, kezdeményezések mellett úgy rohanunk el, hogy nem nagyon tulajdonítunk különösebb fontosságot nekik, pedig A LÉNYEG A RÉSZLETEKBEN REJLIK!   
Természetesen vannak történetek, események, amelyek igyekeznek rácáfolni a fent leírtakra. Vannak ritka esetek, amikor hittel és kitartással, következetes munkával sikerül bebizonyítani, hogy a székely-magyar nem csak a nagy bajban, betegség vagy katasztrófa esetén képes összefogni és együtt cselekedni, hanem néha más jellegű kezdeményezések alkalmával is. Egy ilyen történet a KÖPECI SZIL története is, amelyet különböző korosztályokat képviselő erdővidéki természetvédők közösen választottak ki, majd neveztek be a www.evfaja.ro honlapon 30 napja tartó Év Fája Romániában versenybe, és amelyet az eddigi példás összefogásnak köszönhetően a köpeci szil vezet még mindig, több mint 3000 szavazattal. A versenynek azonban még nincs vége, hiszen az október 30-án záruló megmérettetésből még 3 hét (21 nap) van hátra!!! A 12 döntős fa támogatói közül többen is komolyan veszik a versenyt és egyre inkább veszélyeztetik fánk győzelmét. Ahhoz, hogy a KÖPECI SZIL elnyerhesse az Év Fája Romániában megtisztelő címet, további rendkívüli ÖSSZEFOGÁSRA, ODAFIGYELÉSRE és CSELEKVÉSRE van szükség! 
            Megköszönve minden eddigi támogatást, tisztelettel kérünk MINDENKIT, Erdővidéken, Háromszéken, Székelyföldön, Erdélyben, a Kárpát medencében, illetve a nagyvilágban bárhol élő magyar és más nemzetiségű polgártársunkat, hogy legyen támogatója kezdeményezésünknek és legyen pártfogója a KÖPECI SZIL-nek. Segítsenek, hogy közösen hívhassuk fel a figyelmet a természet védelmének fontosságára, illetve a KÖPECI SZIL-en keresztül, a gazdaságilag nem éppen előnyös helyzetben lévő, de egyedi kulturális kisugárzással rendelkező kistérségünk, ERDŐVIDÉK kivételes természeti adottságaira, szépségeire és ritkaságaira. (www.erdovidek.ro , www.vargyasszoros.org)
Időközben nagyon szomorú hír rázta meg a KÖPECI SZIL barátainak, támogatóinak táborát. Szeptember 29-én, 75 éves korában elhunyt id. Antal Jenő ny. erdész- és vadásztechnikus, szilfánk első számú támogatója. Igazi székely ember volt. Együtt élt a természettel, amelynek megóvásáért hivatástudattal és kiváló szakmai képzettséggel felvértezve dolgozott egy életen át. Az erdővidéki hegyek és völgyek, erdők és patakok, állatok és vadvirágok egyik legkiválóbb ismerője volt. A versenybe benevezendő jelölt kiválasztásakor Antal Jenő volt az, aki azt mondta, hogy hét jelölt közül a köpeci szilfát válasszuk, mert vele biztosan meg fogjuk nyerni a versenyt. Megfogadtuk tanácsát, de senki sem hitte volna akkor, hogy a verseny végét Jenő bácsi már máshonnan fogja szemlélni. Eddig a szilfánk gyámja volt, ezentúl az őrangyala lesz. Emlékét szívünkben megőrizzük és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vetélkedő végén az Év Fája díjat az Ő emlékének ajánlhassuk fel. Ehhez kérjük az Ön segítségét is!
            Mi tehet Ön a köpeci szilért? Amellett, hogy szavaz minden egyes e-mail címéről (egy IP-ről 5 különböző e-mail címmel lehet szavazni), személyesen meggyőzheti családtagjait, szomszédait, barátait és munkatársait is, hogy szavazatukkal támogassanak. Ugyanakkor felhívásunk vagy más reklámanyagok továbbküldésével bíztathatja távolban élő rokonait, barátait, ismerőseit is a szil pártfogására, illetve arra, hogy a maguk során ők is népszerűsítsék ismerőseik körében kezdeményezésünket. Reklámanyagok, népszerűsítő filmek, honlapokra kihelyezhető reklámbannerek, letölthető képek és plakátok a Köpeci Szil Facebook oldalán találhatóak.
A tavalyi győztes csíkszentléleki hárs is a köpeci szilben látja a méltó utódját! (http://zoldportal.ro/#hu/dd/ev-faja-a-csikszentleleki-hars-a-kopeci-szilt-tamogatja.html)
Szavazni a http://www.evfaja.ro/voteaza.php?id=22 linken lehet, email címenként egyszer, majd szükséges a megadott email címre kapott linkre rákattintani (a SPAM-ba is érkezhet!), érvényesíteni a szavazatot.
Mibe kerül ez Önnek? Pár percet áldoz az idejéből egy nemes célra, és hosszú heteken, hónapokon át fogja majd kísérni az az elégtétel és öröm, amelyet akkor fog érezni, ha a KÖPECI SZIL-nek sikerül megnyernie az Év Fája Romániában versenyt!
            Nyerjen a köpeci szil! Nyerjünk mindannyian!
            Isten Önnel! Isten velünk!


Barót, 2011. október 10.

  Az Elveszett Világ Természetvédelmi,
Turista és Barlangász Egyesület nevében,
       Demeter Zoltán   0746-089140


A köpeci szilről két reklámfilm is készült:

10 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

tovaküldtem, mindjárt szavazok és ki is raknám hozzám

4Gyerek írta...

köszi, Oldalbordám mint erdőmérnöki fakultáns hallgató ezt értékelni fogja.
tavaly nagy önzőn szavaztam, s neki nem szóltam erről. lett utólag nagy ejnye-bejnye.

Roza írta...

Én is szavaztam:)

horimarika írta...

Köszönöm, hogy jöttél hozzám játszani! Tudod, miért örülök ilyenkor?! Mert olyan blogokra is eljutok, ahová amúgy nem biztos... közel fél órája olvasgatlak... És még foglak is sokszor! Most pedig megyek szavazni.

Panna írta...

Szavaztam és kitettem facebookra is, hátha szavaznak az ismerőseim is :D

Panna írta...

Megint itt vagyok és hoztam Neked egy díjat is, nézz be hozzám érte :))

Szilabi írta...

Szavaztam én is! :)

Kati írta...

Turák Kinga, köszi, annak csak örvendek, ha kiteszed.:)

4Gyerek, neked is köszi, akkor nagyon jó helyt kopogtattam, hátha a férjed is meggyőz még valakiket.:)

Roza, köszi:)

horimarika, köszi, hogy játszhatok nálad, Isten hozott nálam, gyere még máskor is, szívesen látlak, remélem találsz kedvedre való receptet.
Köszi a szavazást is.:)

Panna, mindent köszi, a díjat is.:)

Szilabi, köszi.:)

Lányok, ha már csak ennyien is szavaztunk, ez is segítség, sok kicsi sokra megy.:)

Annamari írta...

Ezen a versenyen a szakmai zsüriben szoktam lenni, mi választjuk ki a sokból a 12-t, és ez nálam is a nyerők közt volt. Hajrá!

Kati írta...

De jó, akkor te tudod értékelni, remélem győzünk:)