2011. szeptember 5., hétfő

Somkompót

Somot azért szoktunk eltenni télire, mert nagyon jó természetes hasfogó, de amúgy nagyon finom is, csak kissé szaporátlan. Hidegen kavart dzsemet is szoktunk készíteni belőle, csak ahhoz jó húsos, leves som kell, az idéni pedig a szárazság miatt sajnos nem volt ilyen, rengeteg volt közte az összeaszalódott szem. Ha szeretnétek többet megtudni a somról, ITT olvashattok róla.






Hozzávalók:
  • kb 3 kg som
  • víz
  • minden üveghez 3 evőkanál cukor(10 üveggel lett, tehát 30 evőkanál cukor)
  • fél kávéskanál befőzőpor
Elkészítés:
 A somot átválogattam, többször is átmostam, üvegekbe raktam és felöntöttem vízzel. Ezután a vizet leöntöttem róla, és hozzáadtam üvegenként 3 evőkanál cukrot. A cukorból és a vízből szirupot főztem, miután felfőtt elkevertem benne a befőzőport, és még forrón az üvegekbe öntöttem. Ezután fővő vízben kidunsztoltam, amíg az üvegekben bugyborékolni kezdett a szirup.

14 megjegyzés:

Adela Zilahi írta...

Nagyon finom lehet, meg nem ettem!

Adél (Afraa) írta...

Hát ez marha jó :) Nagyon tetszik, szívesen megkóstolnám

Márti írta...

Nagyon finom! Én imádom nyersen is :)

Katalin írta...

Nagyon jól néz ki az üvegben, szép a színe, és biztos finom is. Én még soha nem ettem somot, talán meg sem ismerném a bokrot :-(

Éva írta...

Nagyon guszta, biztos nagyon finom lesz nektek télen! Nevelőapám még bort is csinált a somból nagyon finom volt, azt mondták jobb az élettani hatása mint a vörösbornak!:-)

Mimimama írta...

Én sem ettem még ilyesfajta befőttet.
Kati, mihez tudnád hasonlítani az ízét?

trollanyu írta...

Egyszer ettem somlekvárt az egyetemen, különböző vadnövényekből készült lekvárokat teszteltünk. Iszonyú savanyú volt, de látonm te csak 3 ek cukrot teszl 1 üvegbe. Nem savanyú nagyon? Persze lehet, hogy amit mi kóstoltunk, nem teljesen érett gyümölcsből készülz.

Kati írta...

Adéla Zilahi, nyersen is nagyon finom, ha jól megért, sőt túlérett.

Adél(Afraa), hátha lesz egyszer alkalmad, hogy megkóstóld.
Márti, én is szeretem.

Katalin, a bogyókról felismernéd, tavasszal pedig a somfa virágzik leghamarabb, szép sárga virágai vannak.

Éva, borról még én sem hallottam, de biztos finom lehetett.

Mimimama, hát hasonlítani nem nagyon tudom semmihez:), olyan édeskés mégis fanyar íze van.

trollanyu, savanyúnak nem savanyú, inkább fanyarnak mondanám, de ha meg van érve sőt tűlérve, akkor nagyon édes. Azért teszünk csak ennyi cukrot mert nem is kell túl édesnek lennie, mert leginkább természetes gyógyszerként használjuk télen hasmenés esetén.

Kreatív konyha írta...

Elképesztő!!! Még soha nem ettem somot, szerintem nem is láttam "élőben". Leírásod alapján talán az egreshez hasonlíthat. Na majd nyitva tartom a szemem, hátha látok valahol....

Petra írta...

Nahát, erről még soha nem hallottam, nem hogy kóstolni. De szívesen. :)))

egycsipet írta...

Ismét egy újdonság tőled, nagyon tetszik ez is! Még sosem ettem somot, befőzve pláne nem, de a kompótodat látva bizony érdemes lenne megkóstolni! :)

Panna írta...

Szeretem, hogy tőled mindig valami újdonságot látok :))

Kati írta...

Kreatív konyha, hát az egreshewz nem nagyon hasonlít, mert asomnak csonthéjas , hosszúkás magja van.

Petra, itt nálunk sok helyen patakok partján, élősövényben megtalálható.

egycsipet, nagyon érdekes édeskés-fanyar-savanykás íze van.

Panna, köszi.

4Gyerek írta...

atyavilág, kinek van türelme ennyi somot szedni?