2011. szeptember 1., csütörtök

Paradicsomleves Fakanálforgató Tollforgató módra készített grízkockával

Igaz, hogy paradicsomleves már szerepel a blogomon ITT, de most a grízkocka miatt teszem fel, és egy kicsit másképpen is készült mint az első. Alíznál(Fakanálforgató Tollforgató) találtam rá a grízkockára, aki nagymamájától tanulta ezt a levesbetétet. Azért szeretek Alízhoz járni, mert annyi jó régi, erdélyi receptet ismer, tud, közzétesz, az ő receptjeiben aztán nem lehet csalódni. Már amikor először olvastam a grízkockáról tudtam, hogy ki fogom próbálni, a hétvégén el is készítettem levesbetétként a friss paradicsomból készült levesbe. Alíz, ez nagyon finom, puha, laktatós, tudta nagymamád, hogy miért készíti. Köszönöm szépen, még máskor is készítek ilyen grízkockát.



A grízkockák.


Hozzávalók:
  • 6 - 7 nagyfajta, húsos friss paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 zellerszár
  • 2 paprika
  • petrezselyemzöld
a rántáshoz
  • csorrintásnyi olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • fél kávéskanál őrőlt pirospaprika
  • 1 dl víz
  • 1 dl tej
a grízkockához
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál gríz(zsemlekása, búzadara)
  • csipetnyi só
  • pici olaj a sütéshez
Elkészítés:
A paradicsomokat megmostam, négyfelé vágtam, és fővő vízbe téve addig főztem amíg a héja kezdett elválni a húsától, ekkor tésztaszűrőn átpaszíroztam. Az átpaszírozott paradicsomlevet visszatettem főni, egy egészben hagyott hagymával, két darab megtisztított, négybe vágott paprikával és a zellerszárral, sóval.
Közben elkészítettem a grízkockát:a tojásokat a sóval felvertem, hozzáadtam a grízet, néhány percig hagytam pihenni, azután ismét felvertem a grízzel együtt. Forró olajon mindkét oldalát pirosra sütöttem, majd egy pizzástányérra borítva kockákra vágtam. A grízkockákat a fővő levesbe tettem, amikor megpuhultak hozzáadtam a rántást(rántás:az olajon picit megpirítottam a lisztet, hozzáadtam a pirospaprikát, majd a lángról levéve felöntöttem a vízzel és a tejjel, folyamatosan kavargatva, hogy ne csomósodjon össze ). A tetejét megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel.

12 megjegyzés:

Edó írta...

Ezt nagymamám séberlinek hívta,én is szoktam készíteni.

Tűzpadka írta...

Érdekes recept! Még soha nem kóstoltam ilyet. Vajon milyen régi lehet?

Alíz írta...

Kati, nagyon aranyos vagy, szívet melengető ez a bejegyzésed! Köszönöm szépen az elismerő szavakat is! Edótól valóban hallottam a séberli kifejezést - több mint egy évvel ezelőtt -, de mivel mi mindig grízkockának neveztük ezt a levesbetétet, így használom én is. :)

Alíz írta...

Jajj, s azt kifelejtettem, hogy nagyon örülök annak is, hogy ízlik. :))

trollanyu írta...

Nagyon klasszul hangzik, sajnos még nem kóstoltam sosem. De olyan guszta agépen felkockázva, szerintem ez nálunk is kedvenc lesz. Más leveshez is jó?

Alíz írta...

Igen, zöldséglevesekben is jó, remélem az én bejegyzésemben említettem ezt. :))

Adél írta...

Nálam is tervbe van :) én nagyon szeretem.

Vicuska írta...

Nagyon jó kis levesbetét!

Elisabeth írta...

Finomnak néz ki a grizkocka a paradicsom levesben. Remek ötlet!

Panna írta...

Én pedig most tőled tanultam valami újat :))

Marika írta...

Nagyon guszta! Ez a grizkocka valóban nagyon jó kis levesbetét lehet! Visszaolvasva, rájöttem, hogy ugyanaz az összetétele, mint az anyósomtól tanult rántotta levesnek a betétje, csupán annyi eltérésel, hogy én nem a már megsült grízes rántottát kockázom fel, hanem miután egyik fele megsült, átfordítom, kicsit sütöm, s a fakanállal összevagdosom még a serpenyőben! Sosem gondoltam arra, hogy más levesben is finom lehet, de mostmár tudom! Köszönöm az ötletet!

Kati írta...

Edó, akkor most tudom ezt a nevét is.

Tűzpadka, hogy milyen régi, azt igazán Alíz tudná megmondani, ő írta, hogy már a nagymamája is készítette.

Alíz, nincs mit megköszönnöd, csak az igazat írtam, én így érzem. Én is úgy neveztem, ahogy nálad olvastam, mert még eddig nem hallottam róla.

Alíz már válaszolt helyettem, a zöldséglevesekbe is jó.

Aleda, bizony finom.

Vicuska, igen, most tanultam én is.

Elisabeth, köszi, bizony finom.

Panna, akkor már én sem hiába tettem fel. Alíztól csakis jót lehet tanulni, finom, régi erdélyi ételeket.

Marika, rántottás levesbe mi gríz nélkül szoktuk készíteni a rántottát, és mi is összevagdossuk.