2011. szeptember 5., hétfő

Ketchup házilag

Ez életem első házi készítésű ketchupja, a receptjét Alíztól, a Fakanálforgató Tollforgató blog írójától lestem el, és ismét azt mondhatom, hogy tökéletes lett az eredmény. Alíz, köszönöm. Annyit változtattam a recept készítésén, hogy én már a kész paradicsomlevet öntöttem hozzá, mert azelőtt egy pár nappal már kifőztük anyummal.
Nem is vásárolok többet bolti ketchupot.



Hozzávalók:
  • 1 L házi paradicsomlé
  • 8 kápiapaprika(én egyszerű pirosra megérett paprikát tettem, mert kápiánk nem volt)
  • 10 hagyma
  • 5 - 6 cikk fokhagyma
  • 2 csípőspaprika, ha csípősre akarjuk
  • 2 sárgarépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 vagy másfél dl ecet(ízlés szerint)
  • 1 evőkanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál szegfűbors(én szegfűszeget tettem, mert csak az volt itthon)
  • 1 kávéskanál szemes bors
  • 1 babérlevél apróra törve
  • befőzőpor
Elkészítés:

A paprikákat megmostam, kicsumáztam, feldaraboltam, kevés vízzel puhára pároltam, majd tésztaszűrőn átpaszíroztam(ami nem volt egy könnyű munka). A hagymát, a sárgarépát, a zellert meghámoztam, felszeleteltem, és kevés vízzel szintén puhára pároltam. Mikor mindez megpuhult botmixerrel pürésítettem, hozzáöntöttem a paradicsomlét, megsóztam, és együtt feltettem főni. A fűszereket teatojásban tettem hozzá. Addig főztem, amíg jó sűrű ketchup állaga lett, végül hozzákavartam kevés befőzőport, kb negyed kávéskanálnyit, és üvegekbe töltöttem. Szárazdunsztban hagytam kihűlni.

15 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jónak tűnik ez a recept is, már rászánom magam és elkészítem én is. Már annyi oldalon láttam, hogy nem tudok a végén választani. A befőzőpor a szalicylporra gondolsz /más néven a tartósító/?

Angi Angéla írta...

Nagyon jó! Én is már egy ideje tervezgetem a ketchup főzést, de attól tartok az idén is elmarad!

Alíz írta...

:)))) Amikor megpillantottam a bejegyzésed ikonját, szinte felkiáltottam a gép mellett: jé, a ketchup-os üvegjeim! :))) Ui. ugyanilyen üvegecskékbe teszem el a ketchup-ot, néhány évvel ezelőtt vendéglős ismerősömtől szereztem ilyen üvegeket. Néhány még mindig van belőle. Ez a paradicsomleves változat igen jó ötlet!

Csilla írta...

Nagyon szépek! Tavaly én is készítettem, nagyon finom lett. :))

Annamari írta...

Finom lehet. S ami jó, hogy a háziban tudja az ember mi van, mert hogy az üzleti sok zöldséget nem látott, az tuti.

Kreatív konyha írta...

De ügyes vagy! Én is néztem azt a receptet, de kisebbik fiam most van a legveszélyesebb időszakában (ön- és közveszélyegy most s), így ilyen hosszabb lélegzetvételű dolgokat most nem tudok készíteni. De majd jövőre!!!!

sedith írta...

Nagyon finom az ilyen ketchup, én is szoktam készíteni, bár mindig variálok rajta valamit.
Csak az a baj, hogy a férjem nem eszi, de legalábbis húzza a száját neki. Nem is értem őt, mert nagyon finom, és ő is az otthon készülő dolgok pártján áll amúgy, de ebben nem. Aztán csináltam olyan ketchupot, ami csak paradicsomlé, fűszerek és besűrítem keményítővel, na azt még-még megeszi.
Az üvegeidet én is szeretném, mert már kifogytam ezekből a Tedi-s fajtákból, annyi ivólevet tettem el. :P

Gizi írta...

Nagyon szép, és biztosan ugyanolyan finom is. Én még soha nem csináltam, de jövőre megpróbálkozom vele. Idén sajnos már nincs hozzá paradicsomom.

marisz57 írta...

"Nem is vásárolok többet bolti ketchupot" - Írod a bevezetődben.
Nagyon helyesen teszed, a házi készítésű egészségesebb.
Szépek, gusztusosak az üvegjeid.

Adél írta...

Sokkal finomabb a házilag elkészített ketchup,még ha nem is lesz épp olyan vastag mint a bolti.Nagyon gusztán mutatnak az üvegekben:)

Petra írta...

Szuper recept. A sok bolti mindennel teli cuccokat utálom. :)))

Panna írta...

Húha, ilyet főzhetne be nekem is valaki :))

mellissina2 írta...

Nagyon ügyes és szorgalmas vagy,nagyon guszta ízléses.

Kati írta...

Éva, bizony sok ketchup recept kering már a blogokon, ez kimondottan erdélyi változat, és nagyon egyszerű az elkészítése. A befőzőpor az tartósítószer, hasonló a szalicilhez, de nem az, nem tudom pontosan milyen hatóanyag van benne, de megkérdem Alíztól, ő biztos tudja.

Angi Angéla, köszi, ami késik nem múlik, majd egyszer próbáld ki.

Alíz, mi is egy pizzázóból kaptuk ezeket az üvegeket, plusz még amit mi fogyasztottunk el, ilyenbe paradicsomlevet is szoktunk tenni, kisebb adagot a paradicsomszószhoz, hogy ne kelljen nagyobb üveget megnyitni.

Csilla, köszi.

Annamari, ahogy mondod, anyukám is sok mindent készített házilag eddig is, most én bővítettem a repertoárt a ketchuppal.

kreatív konyha, jövőre is finom lesz:)

sedith, nálunk apum nem eszi a ketchupot semmilyen formában, igaz a paradicsomlevesért sincs oda. Jó neked, hogy sok ivólevet tettél el, én azt még sose készítettem.

Gizi, köszönöm, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

marisz57, köszi, igazad van:)

Aleda, köszi, én igaz jó sokáig főztem, jó vastag is lett.

Petra, köszi:)

Panna, kérj meg valakit:))

mellissina2, köszi, igyekszem:)

IsaBella írta...

A recepted alapján még tavaly elkészítettük. Azóta is többször újrafőztük, bár igaz, hogy mindig változatunk rajta valamit. :)