2011. szeptember 13., kedd

Ételízesítő házilag

Édesanyám régebb is készített ételízesítőt házilag, aztán egy pár éve kimaradt, most újra készítettem én. Bármilyen ételbe tehető, csak az elején kell hozzátenni, hogy ne sózzuk túl az ételeket.







Hozzávalók:
  • 2 kg sárgarépa
  • 1 kg petrezselyem
  • 2 kg vegyes paprika
  • 35 dkg hagyma
  • fél kg zeller
  • fél kg karalábé
  • fél kg káposzta
  • petrezselyem - és zellerzöld ízlés szerint
  • kilójához 20 dkg só
Elkészítés:
A zöldségeket megmostam, meghámoztam, vékony csíkokra vágtam, és a húsdarálón ledaráltam. A petrezselyem - és zellerzöldet apróra vágtam. Mindezt jól összekevertem, 1 napig, többször megkavarva érni hagytam, majd üvegekbe töltöttem.

15 megjegyzés:

Alíz írta...

Hasonló az enyém is, csak arányaiban változik, de mindenképp isteni.

trollanyu írta...

Nagyon szeretnék én is készíteni ilyet. Meddig áll el az üvegekben?

Kati írta...

Alíz, igen, nagyon finom, még zsíros kenyérrel is szoktuk enni.

trollanyu, ha jól tudom, akár két évig is eláll, hiszen sok benne a só.

Éva írta...

Nagyon guszta lett! Érdemes lenne kipróbálnom!:-)

Csilla írta...

Gyönyörű színek! Nagyon tetszik, ügyes vagy!
Biztos jó sokáig, a só tartósítja. :)
Én másfél éve csináltam, csak szárított változatot, az is nagyon finom...

Adela Zilahi írta...

Nagymamam keszitette mindig, en nem csinaltam, majd kiprobalom!

Gizi írta...

Nagyon ötletes, még soha nem készítettem, pedig egyszerű és sokkal finomabb mint a bolti.:)

csipike írta...

Nagyon ötletes, irígykedem is, mert jó lenne belőle egy pár kis üveggel. Én semmi boltit nem használok mint vegeta vagy ilyesmi, lassan már a leveskockáról is leszokom, nem bírom az adalékanyagokat benne.

Elisabeth írta...

Kati-Ez isteni jó, én szoktam csinálni a petrezselyemmel, a bazsilikóval, és persze a fokhagymával, mindegyiket külön, és csak zöldség olajjal töltöm fel az üvegben, el áll a jégszekrényben legalább egy hónapig, is. Ezt okvetlen kipróbálom, mert nagyon, de nagyon finomnak néz ki. Gondolom nem hiányzik bele az olaj, ami el tartja hosszabb időre, mivel hogy sót tettél bele, és az el állitja tovább!

Kati írta...

Éva, bizony érdemes kipróbálni.

Csilla, majd a szárított változatot is kipróbálom.

Adela Zilahi, télen nagyon jó ízt ad az ételeknek.

Csipike, én sem használom semmi boltit, leveskockát sem, csak ezt.

Elisabeth, a sótól akár két évig is eláll, és nem veszít az értékéből semmit.

Unknown írta...

ekkora mennyiség nem romlik meg? hány üveg lesz belőle? egyébként szívből köszönöm, nagyon tetszik! :)

Kati írta...

Kassai Csilla,
nem, nem romlik meg, a só tartósítja, mert az elég sok van benne, írtam is hogy vigyázni kell a sózásnál, ha ilyen ételízesítőt használunk. Nekem még most is van, semmi baja nincs, még a színe is ugyanilyen. Ha megbontod azért jó hűtőbe tenni, de kibontatlanul nem lesz baja. Őszintén nem tudom már hány üveggel lett belőle, de tíznél több az biztos, mert ilyen kisebb üvegekbe raktuk. Ezt nyugodtan elkészítheted, mert mi évek óta így készítjük, nagyon finom télen bármilyen levesbe.

Unknown írta...

Én szinte só helyett használom, nagyon sokféle ételbe, még főzelékekbe is. Kádár Jutka

Unknown írta...

Én szinte só helyett használom, nagyon sokféle ételbe, még főzelékekbe is. Kádár Jutka

Kati írta...

Kádár Jutka, tényleg sok ételhez használható. Édesanyámat is Kádár Jutkának hívják:)