2011. szeptember 14., szerda

Aszalt paradicsomos focaccia

Már rég készültem az aszalt paradicsomos focaccia kipróbálására, az 1 tészta - 50 pizza című szakácskönyvből tetszett meg, innen vettem a receptet is. Sajnos az aszalt paradicsom kicsit megégett a tetején, gondolom azért, mert a sütőben nem sül meg olyan hamar a tésztája, mint a kemencében, az aszalt paradicsom viszont száraz, és hamar megég. Ha van ötletetek, hogy hogyan lehet ezt elkerülni, írjátok meg, megkérlek. Egyébként ízre, állagra tökéletes lett, csak a paradicsom hibádzott a tetején, de hát nem minden sikerül mindig tökéletesen, és ezt is fel kell vállalni. Ebből is tanultam, a következőt megpróbálom valahogy másként megoldani.



Hozzávalók:
  • 4 dkg élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 12 evőkanál olívaolaj, ebből 4 evőkanál a tésztába, a többi a kenéshez
  • szárított paradicsom ízlés szerint
  • 5 - 6 bazsalikomlevél
  • durva tengeri só(én csak hagyományost tettem mert más nem volt itthon)
  • kb.175 ml langyos víz
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral és 75 ml langyos vízzel elkevertem. A lisztet egy tálba tettem, közepébe mélyedést készítettem, és beleöntöttem az élesztőt. Letakarva 15 percig kelesztettem. Utána a sóval, 4 evőkanál olajjal és a  langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrtam. Letakarva ismét 45 percig kelesztettem. Utána jó vékonyan belenyomkodtam egy nagyobb szögletes tepsibe(amelyet egy picit kiolajaztam), és további 15 percig kelni hagytam. A tésztába mélyedéseket nyomtam, beletettem a paradicsomcsíkokat. A megmaradt olajat összekevertem az apróra vágott bazsalikomlevéllel, és egy kevés olajos fűszerrel, ami olajban eltett szójakockákról maradt. Ezzel az olajjal meglocsoltam a tészta tetejét, valamint meghintettem sóval. Előmelegített sütőben, alacsony lángon, 15 - 20 perc alatt sült meg.

15 megjegyzés:

Éva írta...

Nem ismerem ezt a süteményt, de nem lehet úgy hogy esetleg később teszed rá a paradicsomot?:-)

Petra írta...

1-2 hete készült nálunk is. A paradicsommal én is így jártam, de azért finom volt. Szerintem azért ég meg, mert logikusan nincs már meg benne az a nedvességtartalom.

Kreatív konyha írta...

Legjobb, ha a tésztájába van belekeverve az aszalt paradicsom. De ez csak tipp... Szerintem a tetején biztosan megég....

trollanyu írta...

Nagyon finom lehet, mi oda vagyunk a lapos kenyerekért:) Szerintem is a tésztába kell belekeverni a paradicsomot vagy legalább jól belenyomkodni a tésztába.

judit60 írta...

Nagyon finom lehet, már olyan régóta szeretnék én is sütni focacciat, de sosem mertem nekifogni. A tiéd nagyon jól néz ki.

Bors and Pepper írta...

Ez fogamravaló!

Ottis írta...

Guszta, nagyon szeretem!

Adela Zilahi írta...

Nagyon jol nez ki, az en otletem , belekeverni, mas megoldast nem latok! :)

Adél írta...

Esetleg alufóliával takard le, a végére pedig kicsit anélkül is süsd.

Anazar írta...

Azt tapasztaltam, hogy ha túságosan megpakolom a tetején, akkor a tészta nem sül és addig várok, várok vele, míg a feltét alaposan megbarnul. De ha csak ide-oda teszek belőle, a tésztának kevesebb idő is elég, és nem kapja oda a feltétet.

Panna írta...

De jó én is csináltam aszalt paradicsomot. Jó kis ötletet adtál a felhasználáshoz! Eddig azt hittem, hogy majd sajttal fincsi kenyérrel fogom elmajszolni, de tévedtem, mert ezt ki kell próbálnom :))

Elisabeth írta...

Kedves Kati-Én már évek óta sütgélek sok pizzát, és focacciaát mivel hogy körülvagyok véve olasz családdal, vejem is Olasz, a Como Tó helyröl származik, és a Mamájátol, aki minden évben jön látogatni, egy szót sem tud angolul...tőle sok trükköket el lestem.
Ez a Petrának is szól!
A focaccioa tésztád receptje sikeres...de ami nagyon fontos a tüz sütésének nagy hőség kell hogy legyen, pláne ha volna valam tégla szerüség, az még jobban is segitene, muszáj magasra tenni a lángot hogy át süljön jól. Legelőször simán sütni, tiz tizenőt percig, és
kivenni a sütőböl, a száritott paradicsomot, nem egy darabba, hanem szépen fel vágni apróra, is rá tenni a tetejére...sütni magas lángon az utsó tiz vagy tizenőt percig. Hidd el, hogy minden alkalombol remekül fog sikerülni, de okvetlen olajban tenni a száraz paradicsomot, az is kiméli az égéstöl.
Ennyi az egész...ez mindig sikerül!

4Gyerek írta...

megégett a sok drága paradicsom?
de ugye azíért ehető lett? mert amúgy klasszul hangzik.
szerintem is az volna a befutó amit Elisabeth írt. csak a vége fele rátenni

Roza írta...

Nagyon jól hangzik ez a recept:) Mi meg itt okulunk a gyengéiből, ha elkészítjük:) Egyébként kissé elősütött friss paradicsommal nem készíthető el? Az talán nem égne meg.

Kati írta...

Éva, ez egy ilyen pizzakenyér féle, most már a hozzászólásokból okultam , és tényleg megoldható, hogy csak később tegyem rá a paradicsomot.

Petra, akkor nem csak én jártam így, de most mindketten kaptunk tanácsokat.

Kratív konyha, igen az is egy jó megoldásnak látszik.

trollanyu, a belenyomkodás nem segített, mert amikor kelni kezd kinyomja magából, de köszi a tanácsot.

judit60, nyugodtan próbáld ki, csak olvad itt el a lányok tanácsait, hogy neked ne égjen meg a paradicsom.

Bors and Pepper:)

Ottis, köszi.

Anazar, biztos, hogy ez is igaz, de ezután megfogadom Elisabeth vagy Kreatív konyha tanácsát.

Panna, oké, csak olvad el a megjegyzésekben a tanácsokat, hogy ne járj úgy mint én.

Elisabeth, nagyon köszönöm a jó tanácsokat, ígérem ezután megfogadom, és úgy sütöm ahogy ajánltad.

4Gyerek, ehető volt a tésztája teljes mértékben, és a paradicsomszeletekből is volt ami nem égett meg nagyon.

Roza, friss paradicsommal is lehet készíteni, azt hiszem éppen Anazarnal láttam úgy egyszer, az biztos nem ég meg.