2011. augusztus 29., hétfő

Szilvás gombóc

Végre eljött a szilvaszezon is, így a hétvégén szilvásgombócot ettünk. Gyönyörűszép, nagyszemű szilvát hozott a párom, abból készült a gombóc.



Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • 10 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • szilva
  • zsemlemorzsa
  • kevés vaj
  • kristálycukor a szóráshoz
Elkészítés:
Én megvallom őszintén, hogy semmit se mértem meg a hozzávalók közül, mindent csak szemre és ízlés szerint tettem, de Gergely Éva:Erdélyi Ízek című könyvéből kiírtam a hozzávalókat mérték szerint is, ha valakinek szüksége van rá.
Én édesanyámtól tanultam ezt a receptet, ő sem méri soha, hogy miből mennyit tesz hozzá, én is így tanultam meg tőle. Hogy mennyi lisztet vesz fel a krumpli(burgonya), az a krumpli fajtájától is függ, meg attól is, hogy mennyivel hamarabb főztük meg, kihűlt-e rendesen vagy sem.
Én most azt hittem, hogy szétfőnek a gombócaim, mert a melegben kezdtek lágyulni, de hála Istennek mind szépek lettek, mind egyben maradtak.
Szóval, én a krumplit azelőtt való  nap héjában megfőztem, másnap megtisztítottam, és a rezselő nagyobb lyukú oldalán lereszeltem. Gyúródeszkára tettem, hozzáadtam a lisztet, a tojást, az olajat, a sót, és jól összegyúrtam, úgy éreztem, hogy túl lágy a tésztája, így még tettem hozzá egy kevés lisztet. Ezután újjnyi vastagra kinyújtottam, nagyobbacska négyzetekre vágtam, és minden négyzetre tettem egy fél szilvát, pici cukrot is a szilvákra, mert még zöldesek voltak, majd lisztes tenyérrel gombóccá gömbölyítettem őket. Bő, lobógó sós vízben kifőztem őket, ötössével, hogy ne ragadjanak össze. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére lyukaskanállal kiszedtem őket. Amíg a gombócok főttek kevés vajon zsemlemorzsát pirítottam, és a gombócokat ebbe forgattam bele. Tálalásnál mindenki ízlés szerint megszórhatja kristálycukorral.

15 megjegyzés:

Edó írta...

A nagy-nagy kedvencem:)

eSKa írta...

Nagyon guszta gombócok. Nekünk is kedvencünk. Szilvával, kajszibarackkal és eperrel is szoktam tölteni, de a szilvás az igazi.

trollanyu írta...

Gyönyörűek lettek a gombócok:) Időtlen idők óta nem készítettem, hétvégén nekiállok.

Vicuska írta...

Nekem is kedvencem, fahéjjal egyszerűen imádom! Abban igazad van, hogy függ a hozzáadott lisztmennyiség a krumpli fajtájától stb.

Névtelen írta...

Nagyon guszta lett! Én régen nem szerettem, de az már jó rég volt, lehet, hogy újra meg kéne kóstolnom. :)

Angi Angéla írta...

Nagyon guszta lett, nekem is nagy kedvencem!

Marika írta...

Nagyon szép és nagyon guszta gombócaid lettek!!! Olajat sosem tettem a tésztájába, de biztosan csak jót tesz neki! :)

Csilla írta...

Óóóóó, gyönyörűek :)) imádom! :)

Petra írta...

Nagyon szeretem. Guszta lett. :)))

Bianka írta...

Nem tudok vele betelni

Anazar írta...

De finomat készítettél!!

Panna írta...

Nálam pont ebéd idő van, megtennéd hogy ezeket a tányérról átgurítod ide hozzám? :))

Annamari írta...

Vagy fahéjas porcukorral.
Bár azt hiszem, nálunk az idén kimarad... :((( nem nagyon bírom az édeset újabban...

Adela Zilahi írta...

Nagyon szeretjuk, nagyon fincsi!

Kati írta...

Edó, én is nagyon szeretem.:)

eSKa, igen szilvával az igazi, de azért én is szeretném kipróbálni barackkal pl.

trollanyu, köszi, gondolom azóta már elkészítetted.

Vicuska, én fahéjjal sose próbáltam, de egyszer megkóstolom.

Flóra, sose lehet tudni, lehet most már ízleni fog:)

Angi Angéla, köszi, azt hiszem sokunknak kedvence.

Marika, én így tanultam anyutól, szerintem porhanyósabb lesz a tésztája tőle.

Csilla,Petra, Bianka, köszi.:)

Anazar,próbálkozom.:)

Panna, szívesen gurítanék, ha közelebb lennél.:)

Annamari, majd jövőre akkor.:)

Adela Zilahi, mi is..)