2011. augusztus 31., szerda

Karalábéleves

Nem tudom, de valahogy a nyáron, és főleg most augusztus végén, a nagy melegekben jobban kívántuk a hús nélküli ételeket. Ez a karalábéleves is egy ilyen étel, amelyet nyáron többször is el szoktunk készíteni, az idén sajnos csak egyszer került sorra eddig. Nagyon finom, könnyű, nyárias leves, bár a férfiak, mint pl. az én édesapám, nem nagyon vannak oda érte.:)


  Hozzávalók:
  • 1 nagyobb vagy két kisebb fej karalábé
  • 1 hagyma
  • 1 paprika
  • 1 maréknyi rizs
  • petrezselyemzöld
  • bors
  • 2 evőkanál ecet
a rántáshoz
  • csorrintásnyi olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál őrőlt pirospaprika
  • 1 dl víz
  • 1 dl tej
Elkészítés:
A karalábét megtisztítottam, kisebb kockákra vágtam, a megtisztított egészben hagyott hagymával, és a kicsumázott paprikával együtt sós vízben megfőztem. Amikor a karalábé már puhulni kezdett beletettem a megmosott rizset is. Amikor minden megfőtt, elkészítettem a rántást: az olajon picit megpirítottam a lisztet, hozzáadtam a pirospaprikát, majd a lángról levéve felöntöttem a vízzel és a tejjel, folyamatosan kavargatva, hogy ne csomósodjon össze. A rántást a leveshez kavartam, végül ecettel savanyítottam, és megszórtam az apróra vágott petrezselyemzölddel.

5 megjegyzés:

Edó írta...

Ezt a hústalanságot én is tapasztaltam magamom,valahogy semmilyen húst nem kívánok a zutóbbi időben..Karalábélevest én is szoktam,csak egy kicst másképp.Jó hogy eszembe juttattad:)

trollanyu írta...

Ez valami közös vonás lehet a férfiaknál, a karalábéleves itt sem jön be. De én nagyon szeretem:)

Panna írta...

Én is így vagyok a hússal a nagy melegben! A levesed szívesen bekanalaznám. Á, a pasik ilyenek. Ha már nincs benne hús húzzák a szájukat. Aztán meg mégiscsak repetáznak és nyugtázzák magukban, hogy milyen könnyű kis ebédet ettek :))

Petra írta...

Ez finom. :)))

Kati írta...

Edó, akkor nem csak én vagyok így.:)

trollanyu, ezek a férfiak:)

Panna, igen az is előfordul ritkán:)

Petra, köszi.