2011. június 21., kedd

Citromos csirkemell

Ezt a receptet a The Weekend Gourmet blogon találtam, és rögtön megtetszett. Annyit változtattam rajta, hogy az eredeti receptben fűszerként friss kakukkfű, és szárított oregánó szerepelt, én ezek helyett petrezselyemzöldet használtam. Kakukkfűvel szívesen kipróbáltam volna, sajnos sehol sem találtam nem, hogy frisset, de még szárítottat sem. A végeredmény, egy pikáns, savanykás ízű, omlós sült, amelyet én egyszerű petrezselyemzöldes rizzsel tálaltam. Aki szereti a gyümölcs - hús párosítást, az próbálja ki, nem fog csalódni benne. Nem mondom, hogy mindennapi étellé fog válni ezután nálunk, de biztos terítékre kerül még.



Hozzávalók két személyre:
  • 2 közepes csirkemellfilé
  • 1 kisebb citrom lereszelt héja és frissen kipréselt leve
  • fél citrom cikkekre vágva
  • 5 - 6 szem fokhagyma
  • 3 - 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • kb. fél dl fehérbor(én még ennél is kevesebbet tettem)
  • bors
Elkészítés:
A csirkemelleket jól megsóztam, borsoztam, és fél órára a hűtőbe tettem. A fokhagymát apróra vágtam, és az olívaolajban megdinszteltem, de csak annyira, hogy ne piruljon meg, hanem csak az olívaolaj átvegye az ízét. Ezután a fokhagymás olajhoz kevertem a citrom héját, az apróra vágott petrezselyemzöldet, pici sót, és erre ráöntöttem a bort és a citromlevet. A filéket elhelyeztem egy kerámiatálban, úgy, hogy ne fedjék egymást, a szeletek közé helyeztem a cikkekre vágott fél citromot, és felöntöttem az elkészített öntettel. A tálat lefödtem alufóliával, és előmelegített sütőben, kb 40 perc alatt megsütöttem, majd a fóliát levéve picit megpirítottam. Azért ilyen hosszú a sütési ideje, mert a kerámia nehezebben melegedik át, tapasztalatom szerint.

Még sütés előtt.

8 megjegyzés:

Márti írta...

Citromos csirkét már ettem, az ízlett, biztos ez is fincsi! Kakukkfű, Plafarba kapható = cimbrisor!

Zsófi írta...

Nagyon guszta lett, mi is nagyon szeretjük a citromos csirkemellet.

eSKa írta...

Nagyon finom, és egészséges. Főleg így nyáron.

Panna írta...

Jól hangzik ;)) Kaphatok?? :))

Adela Zilahi írta...

Nagyon guszta lehet! Halat ettem citromosan a csirket is szoktam citromozni de nem enyire!

Kati írta...

Márti, köszönöm az infót.:)

Zsófi, eSKa, köszi.

Panna, természetesen.:)

Adela Zilahi, nagyon érdekes ízvilága lesz így.

Aleda írta...

Hát ez nagyon guszta,gyönyörű színe van.

Vicuska írta...

Jól illik a csirkéhez a citrom!