2011. május 10., kedd

Pitypangszirup vagy pitypang méz

Ezt a receptet Maria Treben:Egészség Isten patikájából című könyvében találtam. Teljes mértékben követtem az ő utasításait.



Hozzávalók:
  • 1 l víz
  • két összmarék pitypangvirág
  • 1 kg cukor
  • fél citrom leve
Elkészítés:
A két összmarék pitypangvirágot 1 l hideg vízbe tettem, és lassan felfőztem. Amikor a víz bugyogni kezdett levettem a lángról, és egy éjszakát állni hagytam a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntöttem, lecsepegtettem, és a virágokat kézzel jól kinyomtam. A léhez hozzákevertem a cukrot, hozzáadtam a citrom levét. A fazekat fedő nélkül tettem a tűzre, és a legkisebb lángon melegítettem, hogy a vitaminok megmaradjanak benne. A főzetet csak pároltam, vigyázva, hogy ne forrjon. Ezt csak úgy sikerült elérnem, hogy többször levettem a lángról, majd újból visszatettem. A főzetből többször is mintát vettem, vagyis néhány kanálnyit kivettem belőle, kihűtöttem, hogy lássam milyen az állaga. Körülbelül méz sűrűségűre pároltam, mert a szerző szerint, ha túl sűrű, akkor idővel kikristályosodik, ha túl híg akkor megsavanyodik.
Nagyon finom lett, én eddig csak joghurtot ízesítettem vele, de isteni az íze.


18 megjegyzés:

Marika írta...

Ez nagyon jól hangzik! Ki fogom próbálni, mert a fiam imádja a mézet, s szerintem ezt is fogja! Köszi a receptet!

vdaiana írta...

Ez nagyon finom! Anyu is keszit ilyet minden evben, ok gyakrabban fogyasztjak, en kevesbe. Igaz hogy benne vannak a pitypang hasznos tulajdonsagai, de 1 kilo cukor is. Teaban nagyon finom, kellemes aromat ad a teanak.

Márti írta...

Nekem is megvan ez a könyv, évek óta nem vettem a kezembe! tetszik:)

Helga írta...

Már napok óta az agyamban motoszkál, hogy ideje elkérni édesanyámtól a Maria Treben könyvet pitypangméz készítéshez, de mindig elfelejtettem. Hála Neked, házhoz jött a recept. Köszi

Éva írta...

Nagyon tetszik az ötlet, gondolom nagyon egészséges, de én ezt nem tudom kipróbálni, mivel ahol lakom a szük környezetemben eléggé sok autó jár,így a növény szerintem benzíngőzben nevelkedik.

Vicuska írta...

Évekkel ezelőtt gyakran főztem én is, a lányaim imádták, ma már nem tudom, hol találok bio-pitypangot ólom nélkül (lásd: autók)...

Ottis írta...

Nagyon ügyes vagy!

Gizi írta...

Nagyon gyönyörű a színe, már csak az ízére lennék kíváncsi!!! Éppen egyik nap láttam az egyik blogba, el is határoztam hogy megcsinálom, na erre megyek pitypangot szedni és egy szál sincs a kertbe. Apa éppen füvet nyírt.:(((

Juci írta...

Mennyi lett , ez a két üveg ? Vagy több?

Kati írta...

németh-ék,nincs mit, örvendek, hogy tetszik.
vdaiana, hát igen a cukor az ott van benne, de nem fogyasztunk belőle sokat egyszerre.

Márti, én is rég forgattam utoljára, de most eszembe jutott, régebben sokat forgattam, rengeteg jó tanács van benne gyógynövényekkel kapcsolatban és nemcsak.

Vicuska, én egy főúttól távol eső, amúgy is bekerített kertből szedtem, remélem nem érte szennyezés.

Ottis, köszönöm.

Gizus, nem csak te jártál így, még valakinél olvastam talán. Az íze nagyon hasonlit a valódi mézhez, a pitypang megadja a virágok zamatát.

Juci, ezzel a két üveggel lett, a nagy üveg 7,5 dl-es, a kicsi talán 2,5 dl, a kettő együtt egy l kb.

csipike írta...

Szia! Hú de megenném, imádom a mézet :-). Nagyon ügyes vagy. Kíváncsi lennék az ízére, hogy mihez hasonlíthat. A pitypang szárát gyerekként megettük Nagyikáméknál, az még bio pitypang volt. Sajnos én sem tudom hol beszerezni.

Vicuska írta...

Ha a főúttól távolabb esik, az már jó, Budapesten, ahol lakom, nehéz ilyen helyet találni. Vidék előnyben! Nekem anno tetszett az íze, és nem utolsósorban egészséges és majdnem ingyen van :) Az én receptem kicsit más, elő kell keresnem, de arra emlékszem, hogy kora reggel kellett szedni a virágokat... Vajas kenyérre kenve is jó!

Panna írta...

Ismét egy fantasztikus ötlettel álltál elő.. Gondolkodóba estem, hogy elkészítsem -e. El kell mennem kutyát sétáltatni a hétvégén.. útközben hátha találok pár pitypangot :)

María írta...

Kati! Ez már megint egy szuper ötlet :)! Nagyon ügyes vagy. Ha lesz a kertben pitypang kipróbálom.

marisz57 írta...

Én is szoktam csinálni pitypangmézet, az idén még nem volt rá érkezésem, de remélem, csak késik,nem múlik. Nagyon kellemes ízű,én mézes bodzaitalhoz is használtam már.Igaz, hogy kell bele cukor, de még mindig egészségesebb, mintha mesterséges anyagokkal lenne tele. Aki teheti, készítse el.

Lilien írta...

Nem talalom a Treben konyvemet, es itt allok a konyha kozepen egy szekerdereknyi, friss, lengyel videken szedett pitypanggal. Megmentettel. Koszonom. :)

Kati írta...

Lilien, ne haragudj, hogy csak most válaszolok:) Örvendek, hogy segíthettem:) Gondolom elkészült azóta:) Máskor is látogass el hozzám:)

Unknown írta...

Budapestieknek!
Nagykovácsi felé menet az út mentén balra van egy mező, tele pitypanggal, elég távol az úttól. Ott szépen lehet szedni és az úttól tavolabb nem szennyezett.