2011. május 4., szerda

Orgonás cukor

Megjött május, gyönyörűen virulnak és illatoznak mindenhol az orgonák. A kertünkben is van egy kisebb orgonafa, innen szedtem ma egy csokorral a vázába, és persze nem csak oda. Már amikor elkészítettem az ibolyás cukrot, tudtam, hogy orgonás is lesz majd.
 Így a mai nap az orgonáé volt, készítettem orgonás cukrot, orgonás ecetet, orgonás olajat, orgonás salátát, és orgonás joghurtot is.
Most következzen az orgonás cukor:



Hozzávalók:
  • kristálycukor
  • orgona szirmok
Elkészítés:
Az orgona esetében is vigyázni kell, hogy vegyszer- és pormentes helyről gyűjtsük a virágokat.
Egy megmosott, megszárított üvegbe rétegeltem a cukrot és az orgonaszirmokat, több cukrot használva, mint szirmot. Sötét helyen, naponta felrázva fogom érlelni.


 

12 megjegyzés:

Titi írta...

Nagyon jó ötlet! :) Látom belevetetted magad a virágokba!

Icus írta...

Micsoda illatorgia lehetett nálatok.

Bors and Pepper írta...

Ha most otthon lennék, biztos kipróbálnám! A kertünkben van egy orgonabokor, amit még a dédszüleim ültettek. Itt,sajnos, nem nagyon találkoztam még orgonával :(

Kati írta...

Titi, igen, Napmátka megfertőzőtt vele.
Icus, polyan illat volt a házban, hogy aludni is alig lehetett.

Bors and Pepper, készíthetek egy üveggel ha gondolod, és majd elküldöm neked.

Bors and Pepper írta...

Kati, igazán nagyon kedves vagy! Csak Portugália nagyon messze van, félek, nem érne ide...

Kati írta...

Bors and Pepper, tudom, hogy nem egy dobásnyira van. Hátha találsz esetleg üzletben valahol.

Kati írta...

Bors and Pepper, esetleg szüleidhez, rokonaidhoz Magyarországra, és ha esetleg meglátogatnak elviszik.

Aleda írta...

Az ibolyáról lemaradtam,ki kéne próbáljam,annyira guszta és ötletes!

Bors and Pepper írta...

Kedves Kati! Anyukámnak meséltem, hogy láttam Nálad orgonáscukrot és hogy milyen aranyos voltál, hogy felajánlottad, hogy küldesz nekem. Erre Anyuci kedvet kapott, és azt mondta, Ö szívesen kipróbálja a recepted. Szóval úgy néz ki Anyukám belevág a cukorkészítö projectbe :) De mégegyszer köszönöm, nagyon jól esett, hogy felajánlottad!!!!!!

Kati írta...

Bors and Pepper, örvendek, hogy anyukád is kedvet kapott hozzá, majd meséld el milyen lett.

Aleda, az orgonáról még nem maradtál le. :)

Roza írta...

Kati, a neten utánanéztem, milyen ehető virágok vannak. Szerinted a Te módszereddel mindegyik tartósítható?

Kati írta...

Roza, gondolom a cukor egyiknem sem árt, de pl vannak az ehető virágok között gyógynövények is, azokat szárítva is lehet tartósítani. Én inkább azért tettem cukorba őket, hogy a cukor átvegye a virágok zamatát, illatát, és a cukrot felhasználhassam sütikbe, stb. Ez azokra a virágokra érvényes amelyeknek erős illata van:ibolya, orgona, bodza, akác, hársfavirág. Írtam egy összefoglalót az illatos cukrokról, ha a blogomon rákeresel megtalálod.