2011. május 21., szombat

Erdélyi salátaleves

A salátalevesnek ezt az elkészítési módját a párom édesanyjától tanultam, az én édesanyám másképpen készíti. Nemsokára majd azt a receptet is felteszem. Bármelyik módon elkészítve szeretjük. Én sokáig hadilábon álltam a salátaleves készítésével, mert vagy túl bő lére eresztettem és ízetlen lett, vagy összefutott benne az ereszték. De édesanyám tanácsai, és a gyakorlat végül meghozta gyümölcsét, és most már egyik sem fordul elő.



Hozzávalók:

  • 5 - 6 jó összmarék saláta
  • 5 tojás
  • 6 csík füstölt szalonna
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 dl natúr joghurt
  • 5 zöld fokhagymaszár
  • 5 cikk fokhagyma
  • 1 kötés kapor
  • bors
Elkészítés:
A szalonnaszeleteket bevagdalom és kiolvasztom, amíg pirosra sül, de vigyázni kell, hogy ne égjen meg. Négy tojást sóval, borssal habosra felverek, és a szalonnákra öntöm. Fedő alatt az egyik felét pirosra sütöm, majd óvatosan átfordítom és a másik oldalát is ugyanúgy. Ezt nevezik nálunk púposrántottának.
Kb. másfél l vizet forrni teszek, amikor már fő a csap alatt alaposan átmosott salátát megtépdesve beleszórom, hozzáadom a fokhagymát, az apróra vágott fokhagymaszárat és kaprot, megsózom. amikor a saláta már kezd puhulni, beleteszem a szeletekre vágott rántottát is, és még vagy öt percig együtt főzöm.
Ezután a levest leveszem a lángról. Elkészítem az eresztéket:egy kanál lisztet egy tojással csomómentesre kavarok, hozzákavarom a tejfölt, a joghurtot és egy dl vizet, majd óvatosan a leveshez öntöm. Az eresztékhez a tejföl és a joghurt helyett tejet is szoktam használni, csak most éppen nem volt itthon. Végül ecettel savanyítom. Többet nem teszem vissza a lángra, mert akkor könnyen összefut benne az ereszték.

6 megjegyzés:

Maria írta...

Még soha nem főztem saláta levest, de ez nagyon tetszik. A "púpos rántottával" elég tartalmas is :)

Beus írta...

Kati, úgy vagyok, mint Maria, még én sem főztem salátalevest, bár néhány ismerősöm mesélt már erről az ételről. Olyan szépen írtad le, hogy kedvem támadt kipróbálni. Már csak jóféle házi szalonna kéne - ez ügyben is intézkedem :)

barbette írta...

Nagyon finom lehet! Nagyanyám régen főzött hasonlót, de csak natúrban...

Panna írta...

Tetszik a leves recepted! Így is ki fogom próbálni!

Ottis írta...

Nagyon szeretem, és a kép is nagyon jó lett!

Kati írta...

Mária, nálunk egyik tavaszi kedvenc a salátaleves, sőt télire is szoktunk eltenni.

Beus, szerencsére nálunk a házi szalonna az kikerül, hisz minden évben vágunk disznót.

barbette, édesanyám is szokta natúrban is főzni, vagy úgy, hogy a tojásokat egyszerűen beleüti a levesbe.

Panna, örvendek, hogy tetszik a receptem.

Ottis, köszönöm.