2011. április 10., vasárnap

Tojással töltött húsgombóc tepsis krumplival, tzazikivel, Eisberg salátával

A tojással töltött húsgombóc receptjét az Erdélyi Konyha áprilisi számában találtam, és rögtön megtetszett. Ez is lett a vasárnapi ebédünk második fogása.





Hozzávalók:
1.A gombóchoz:
  •  4 nagyobb szelet disznóhús
  • 4 főtt tojás
  • 3 hagyma
  • só bors
  • olaj a sütéshez
2.A tzazikihez:
  • fél kígyóuborka
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl natúr joghurt
  • 10 cikk fokhagyma
  • bors
3.Az Eisberg salátához:
  • fél fej Eisberg saláta
  • 2 paradicsom
  • 1 paprika
  • fél kígyóuborka
  • olívaolaj
4.A tepsis krumplihoz:
  • 8 krumpli
  • olaj, nálam oregánós fűszerolaj
Elkészítés:
  A hússzeleteket kipotyoltam, sóztam, borsoztam, és néhány órára lefóliázva a hűtőbe tettem. A tojásokat keményre főztem, kihűtöttem, a héját leszedtem. A tojásokat belecsavartam a kipotyolt hússzeletekbe, fehér cérnával átkötöttem, hogy ne essenek szét. A  hagymát meghámoztam, apróra vágtam, és kevés olajon üvegesre pároltam, ebbe beletettem a gombócokat, néhányszor átforgattam, amíg kifehéredtek, majd fél dl vizet töltve alájuk, megpároltam. Amikor elkészült a cérnát levágtam róluk.
  A krumplikat meghámoztam, négybe vágtam, megsóztam, egy tepsibe tettem, kevés olajat öntöttem rá, és a krumplikat jól átforgattam benne. Alufóliával lefödve, fél óra alatt megpuhult, a fóliát levéve még tíz percet pirítottam.
    A tzazikihez az uborkát meghámoztam, a reszelő nagyobbik felén lereszeltem, megsóztam, néhány perc után a levét kiszorítottam. A fokhagymát átpaszíroztam, és az uborkához adtam, majd ehhez hozzákevertem a tejfölt és a joghurtot, sóztam, borsoztam, és egy jól záródó dobozban a hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.
   A salátához a hozzávalókat a saláta kivételével kockákra vágtam, a salátát kézzel kisebb darabokra tépdestem, megsóztam, kevés olívaolajat öntöttem rá, és jól összeforgattam.
   Tálaláskor a gombócokat éles késsel karikákra vágtam, mellé tettem a krumplit tzaziki szósszal leöntve, a krumpli mellé pedig a salátát egy salátalevelen tálalva.

16 megjegyzés:

Juci írta...

Fejedelmi ebédet készítettél!

Panna írta...

Nagyon gusztusos, szép a tálalás! Nagyon tetszik, hogy saláta is van hozzá! Igazi tavaszi étek!

Ditta írta...

Nagyon finom lett az ebédetek,nagyon guszta!

Ottis írta...

Fantasztikus ebéd!

Kata írta...

Már csak a szemddel jóllaksz tőle / vele! Felséges!

Viki írta...

Ez gyönyörű !!!!!! Bevállalnám, ha most lehetne :) na de majd később.....

Kati írta...

Juci, Panna, Ditta, Ottis, Kata, Viki köszönöm a dicséretet mindannyiotoknak.

Elisabeth írta...

Hű, de szivesen elfogadnám ezeket a finomságokat ebédre. Ügyesen állitottad össze az egészet:DDD

Kati írta...

Elisabeth, köszönöm, igyekszem ízlésesen tálalni.

Alíz írta...

Hihi, örülök, hogy ízlett a húsgombócom. :))) Nézd csak, itt az eredeti: http://fakanalforgato.blogspot.com/2009/10/tojassal-toltott-husgomboc.html És innen került az EK-ba. Na de az a saláta nagyon birizgálja a fantáziámat és biztos, hogy előbb-utóbb elkészítem. :)

Kati írta...

Alíz, köszi a receptet, nem tudtam, hogy a tied, nem volt név alatta, tényleg nagyon finom és mutatós, és köszönöm egyben annak a bizonyos Mária néninek is.

Alíz írta...

Mária néni üzeni: szívesen. Most épp együtt kávézunk. :)))

Raindrop írta...

Hát ez nálunk biztosan kedvenc lenne! :)
Külön-külön mind kedvenc!
Viszem a receptet.

Maria írta...

Nagyon tetszik az összeállítás, és a "kipotyoltam" - "kipotyolt" szó meg pláne! Érdekes, számomra eddig ismeretlen kifejezéssel ismertettél meg :) Köszi!

Kati írta...

Raindrop, majd írd meg, hogy tetszett a családnak.

Maria, a kipotyolni, azt jelenti klopfolni. Még biztos találsz még nálam ilyen székely nyelvjárásbeli szavakat. :)

Vicuska írta...

Micsoda gasztro-örömök!!!! Tetszik!