2011. március 22., kedd

Vöröslencse főzelék füstölt kolbásszal, tükörtojással

Ez a főzelék egyszerű, bárki el tudja készíteni, számomra azért érdekes, mert édesanyám sose főzőtt lencsét semmilyen formában. Bennem csupán egy kép élt a lencsefőzelékről, amit egy táborban ettem diákéveim alatt, és amelyben a zöld lencseszemek, valami bogarakra emlékeztettek. Ezért nem is nagyon kerestem a lencse társaságát. Nemrég azonban egy bevásárlóközpontban megakadt a szemem valami szép piros színen, ami persze a vöröslencse volt. Vettem is egy kg.-ot.
Itthon a borsó főzelék mintájára nekiálltam elkészíteni, azt hittem megmarad a szép piros színe, sajnos nem így történt, halványbarna színre váltott, ahogy kezdett szétfőni. De az íze az isteni, nagyon finom, azóta már másodikszor készítek lencse főzeléket, nagyon szeretjük.

Hozzávalók:
  • másfél dl lencse
  • 1 hagyma
  • kevés olaj
  • őrölt piros paprika
  • bors
  • 5 - 6 evőkanál tejföl, ízlés szerint
  • petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A lencsét hideg vízben megmostam. A hagymát apróra vágtam, és egy kevés olajon üvegesre dinszteltem. A tűzről levéve hozzáadtam egy késhegynyi piros paprikát, beleöntöttem a lencsét, és feltöltöttem hideg vízzel, addig, hogy csak éppen ellepje, majd visszatettem a lángra. Lassú tűzön tíz perc alatt megpuhult. Ekkor megsóztam, hozzákevertem a lisztet, majd a tejfölt, összeforraltam, a végén a tetejét megszórtam petrezselyemzölddel. Megsütött füstölt kolbásszal, tükörtojással tálaltam.
Nem mutatós étel, de nagyon finom.

8 megjegyzés:

Juci írta...

Nem vagyok oda a lencséért, ezért most csak tükörtojást és kolbászt kérek! Ja! És egy kis savanyúságot is ha lehet! :),:).

Nelli írta...

Fincsi lehet!Szeretem a lencsét, bár vöröset még nem főztem.

Életünk és ételeink írta...

Én nagyon gyakran használom a vörös lencsét, éppen amiatt, hogy olyan hamar elkészül, ellentétben hagyományos párjával. ha jól tudom, az arab konyha alapvető része a vörös lencse. Zöldség levesekbe is gyakran teszek egy-két kanállal..jó kis étel ez!

Kati írta...

Juci, akkor neked sütöm a kolbászt,

Nelli, érdemes kipróbálni, én nagyon megszerettem.

Életünk és ételeink, ezután én is kipróbálom a zöldség levesbe.

Ottis írta...

Ezt az adagot kérem!

Panna írta...

Én eddig csak a boltok polcain szemeztem a vörös lencséve, de ha gyorsabban megfől, mint a sima lencse és nagyon finom, akkor legközelebb a kosaramba is kell, hogy kerüljön belőle.

Titi írta...

Ez a vöröslencse egyre jobban izgatja a fantáziám.

Kati írta...

Ottis, szívesen megkínállak :), sajnos csak virtuálisan tudlak.

Panna, Titi, érdemes kipróbálni.