2011. február 15., kedd

Sós rúd

A délután megkívántam valami finomat. De mi is legyen az? Ami finom is, meg hamar is elkészül. Eszembe jutott, hogy ezer éve nem ettem sós rudat, így hamar összeállítottam egy adaggal. A receptet Gergely Éva: Erdélyi ízek című szakácskönyvében találtam. Nagyon egyszerű az elkészítése. Ebből az adagból 25 - 30 darab lett.



Hozzávalók:
  •  30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 3 tojássárgája
  • 1 tojás
  • kevés tejföl vagy joghurt
  • ízesítőnek: köménymag, napraforgómag, őrölt piros paprika 
Elkészítés:
 A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, a joghurtot jól összegyúrtam, konyharuha alatt fél órát pihentettem. Majd a tésztát kisujjnyi vastagra nyújtottam, derelyevágóval kisujjnyi széles, kb.10 cm hosszú rudakra vágtam, megsóztam. Egy tojást felvertem egy csepp olajjal, és ezzel bekentem a rudak tetejét, ízesítésként köménymagot, napraforgómagot, piros paprikát szórtam rá. Előmelegített sütőben, közepes lángon, 20 - 25 perc alatt szépen megsültek.
Nekem a köménymagos ízlett a legjobban. 







9 megjegyzés:

Maria írta...

Imádom az ilyen sós sütiket!

Kati írta...

Én is!:)

Benc-E-moke írta...

én is szeretem, én szezámmaggal is szoktam díszíteni :)

Panna írta...

Jé ez a szakácskönyv nekünk is meg van :-) Én is sós szájú vagyok :-)Nagyon jól néznek ki, meg is kóstolnám mindegyik fajtát!

georgina írta...

Én is szeretem sajtal is jó!!

Kati írta...

Benc-E-moke, Georgina, igen lehet sajjtal is meg szezámmaggal is ízesíteni, most éppen azok nem voltak a háznál. :)
A sajtost köménymaggal együtt nagyon szeretem.

Panna, sok jó recept van abban a könyvben, érdemes forgatni, főleg ha erdélyi kaját szeretnél készíteni.

Mézeskalács írta...

Istenem, de gyönyörű színük van!

Panna írta...

Kati,
Szeretjük az erdélyi ételeket és a magát Erdélyt is!

Kati írta...

Mézeskalács, házi tojással készültek, azért ilyen szépek.
Panna, én is szeretem mindkettőt,:)