2011. január 31., hétfő

Pulykacomb vadasan

Ez az első alkalom, hogy pulykahúsból főzök, és vadast sem készítettem eddig még soha. De ahogy tartja a szólás: mindent el kell kezdeni egyszer. Én is féltem picit, hogy milyen lesz a végeredmény, de úgy érzem jól sikerült, hisz mind egy falásig elfogyott. A mártásból maradt meg egy kevés, talán mert túl sokat készítettem.
Ezt a receptet Gergely Éva: Erdélyi ízek című szakácskönyve alapján készítettem, amit csak ajánlani tudok mindenkinek, aki szereti az erdélyi konyhát.

Hozzávalók:
  • 1 nagy pulykacomb (alsó és felső egyben)
  • 1 fej hagyma
  • 4 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 1 zeller
  • 1 kisebb karalábé
  • 2 babérlevél 
  • 10 szem bors
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 -3 dl olaj 
  • makaróni
  • 3 dl olaj
  • 2 - 3 szelet szalonna
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukor
Elkészítés:

A combok a páclében.

A pulykacombot két nappal az elkészítés előtt bepácoltam. A húst megmostam, lecsepegtettem, és egy tepsibe tettem, mert akkora volt a combcsont, hogy más edényembe nem fért bele. A zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé) megtisztítottam, kettőbe vágtam, és két liter fővő vízben két babérlevéllel és a borssal fél órát főztem. Ennyi idő alatt meg is puhultak a zöldségek. Ezt a levet a zöldségekkel együtt, így forrón a húsra öntöttem, alufóliával letakartam, amikor kihűlt a hűtőbe tettem két napra, érni.
Két nap múlva a húst kivettem a pácléből, megtűzdeltem vékony szelet szalonnákkal (betettem a bőre alá), sóztam, borsoztam, tepsibe tettem, leöntöttem három dl felforrósított olajjal, aláöntöttem a leszűrt páclé felét, alúfóliával lefedtem, és előmelegített sütőbe tettem. Kb. közepes lángon egy óra alatt kész van. Az utolsó tíz percben kifödtem, hogy szépen megpiruljon.


A húshoz a mártást a pácléből és a zöldségekből készítettem. A zöldségeket kicsi páclé hozzáadásával összeturmixoltam (olyan lett mint a babaétel :) ). Egy kicsi lábasban rózsaszínre pirítottam egy evőkanál cukrot, felengedtem páclével, felolvasztottam, és a pürésített zöldségekhez kavartam, ezután lisztes-tejfölös habarással besűrítettem, citromlével savanyítottam, megsóztam.

A makarónit sós vízben megfőztem, és ezzel tálaltam a vadas pulykacombot.

6 megjegyzés:

Emoke írta...

Jól néz ki! :) Én nagyon szeretem a vadast, erdélyit még nem is kóstoltam!, de a gyomrom vmiért annyira nem bírja. :( - E.

Kati írta...

Én sem ettem eddig, de finom, azt hiszem még fogom elkészíteni ezt a fogást.

Biró Anikó írta...

Nagyon jól néz ki..az ize is biztosan nagyon finom...:) ki fogom próbálni az bizti..:D

Kati írta...

Biró Anikó, köszönöm. Nem fogsz csalódni benne.

Vicuska írta...

A családunkban nagy kedvenc a vadas, gyakran kérik elkészítését szülinapra, knédlivel és dinsztelt káposztával :) Pulykával még nem készült, bár csirkéből próbáltam. Ebből egy nagy adag lemenne még ebben a trópusi hőségben is!!!!

Kati írta...

Vicuska, bizony egy kis pulykacomb most is jól jönne.